maanantai 25. huhtikuuta 2016

Äänikirjat

Viimeaikoina olen kuunnellut mp3-soittimellani äänikirjoja, ne saavat minut rentoutumaan kävelyretkillä ja meluisissa kauppakeskuksissa. Äänikirjat mitä kuuntelen on kaikki lastenkirjoja tai satuja ja pidän kovasti niiden lukijoista. Tässä postauksessa ajattelin esitellä suosikkiäänikirjojani.

 Melukylän lapset, lukija Inkeri Wallenius. Tämä kasettikokoelma on vanhin äänikirja mitä omistan. Sain sen aikoinaan muistaakseni lahjaksi ja kuuntelin sitä hyvin usein perheen yhteisillä matkoilla asuntoautossa korvalappustereoilla. Inkeri Walleniuksen ääni sopii näihin erinomaisesti ja vasta myöhemmin olen sen äänen yhdistänyt mm. Taotaon kertojaääneksi. Tämä kasettikokoelma sisältää Astrid Lindgrenin Melukylän lapset kirjan kolmeen kasettiin pätkittynä. Vasta joskus lukioiässä luin loput Melukylän lapset kirjat ja aina niitä lukiessani näen hahmot tämän kuvan kaltaisina ja kuulen rauhoittavan Inkeri Walleniuksen lukijaäänen päässäni. Tämä toimii äänikirjana erinomaisesti.


Reuhurinteen Ala-Aste, lukija Antti Pääkkönen. Äänikirjat on tehty ainakin kirjoista Reuhurinteen Ala-aste a Pusuja ja Pulmia. Molemmat näistä lainasin aikoinaan kirjastosta ihan uteliaisuuttani, kun luin lukijan olevan yksi suosikki dubbaajaääneni eli Antti Pääkkönen. Nämä Reuhurinteen seikkailut ovat aika lyhyitä, hassuja ja mukaansatempaavia pikku seikkailuja, joita kuuntelee mielellään vaikka junamatkoilla. Kirjoissa kuvitus on hyvin vahvana osana, mutta Antti Pääkkönen osaa kertoa tarinat niin hyvällä äänellä, ettei kuvitusta edes kuuntelemisessa kaipaa. Pääkkösen vekkulimainen ääni sopii tarinoihin mitä parhaiten.


Mauri Kunnaksen monista kirjoista on tehty äänikirjoja, lukijana niissä on Lars Svedberg. Näitä itsellä on tallessa ainakin Suomalainen Tonttukirja, Joulupukki, 12 lahjaa Joulupukille ja Joulupukki ja Noitarumpu, aika jouluisia tarinoita olen siis kuunnellut. Lars Svedergin vanha, tumma ääni sopii kertomaan hienosti näistä mysteerisistä, vanhoista ja vähän fantasiamaisimmista ajoista kauniin rentouttavasti. Tarinat on luettu suht hitaasti ja Svedberg venyttää hyvin ääntään ja muuttaa sitä tarvittaessa hahmojen repliikkien mukaan. Löysin nämä Svedbergin äänitetyt äänikirjat vasta 5 vuotta sitten ja olin ihan myyty. Talvella varsinkin lumessa kahlatessa on ihanaa kuunnella tarinoita tontuista, jotka ovat todella lähellä sydäntäni.


Muumikirjat, lukijoina Tytti Paavolainen ja Ahti Jokinen. Äänikirjoja on tehty lähes jokaisesta Muumikirjasta Suurta Tuhotulvaa lukuun ottamatta. Nämä Muumiäänikirjat löysin vasta viimeisempänä ja niiden lukijoihin on kaikista vaikeinta ollut tottua. Kun Inkeri Walleniuksen, Antti Pääkkösen ja Lars Svedbergin ääniä olen saanut kuulla lapsuuteni piirretyistä, niin Tytti Paavolaisen ja Ahti Jokisen äänet tuntuivat oudoilta. En aluksi sietänyt Tytti Paavolaisen lukija ääntä, hänen puheessaan oli joku tosi outo rytmitys ja sointu, mutta kun hän nyt kuitenkin lukee suosikkimuumini eli Taikatalven, olen vähän väkisinkin opetellut kuuntelemaan häntä. Pidemmän päälle olen alkanut hänen äänestään tykkäämään. Ahti Jokisen perus "isällinen" ääni on ollut todella turvallinen ja tykkään valtavasti hänen kertomana Näkymätön Lapsi ja muita kertomuksia- äänikirjasta. Tulevana syksynä ajattelin kuunnella Muumilaakson Marraskuun kanssa äänikirjana. Sitä odotellessa.

Pienenä tykkäsin paljon kanssa näistä ns.musiikkisaduista, joita varsinkin Disney harrasti paljonkin. Niistä teen joskus oman postauksen ja esittelen aarteitani. Myös Miina ja Manu, sekä PupuTupunoista tehtiin tälläisiä äänikirjajuttuja, joissa kuului aina joku "Plim" kun oli lehtisen sivunkääntämisen vuoro.Pupu Tupunoista nuita ei ole enää itelläni tallella, mutta Miinasta ja Manusta moniakin, joten enköhän niitäkin tässä joskus saa aikaan esitellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti