lauantai 31. lokakuuta 2015

Lumoavaa Kekriä

Kekri on vanha suomalainen sadonkorjuu juhla, jota ollaan vietetty siinä lokakuun ja maraskuun vaihessa. Kekri tarkoittaa jonkun asian loppumista ja näin ollen sadonkorjuun päättymistä. Ennen ajteltiin vuoden vaihtuvan sadonkorjuunkauden mukaan, joten monet vanhoista kekrin perinteistä, kuten vaikka ennustaminen, on nykyään liitetty enemmän uuden vuoden viettoon. Kekrin sadonkoruujuhla on iloinen juhla, jossa kuuluu nauttia isosti vuoden sadonkorjuu antimista. Tämä ylensyönnin perinne on kekriltä siirtynyt nykyään jouluun.

Tampereen rauhallinen syksyinen koskipuisto aamulla klo. 7.13. 
Suomessa vietetään virallisesti Pyhäinmiestenpäivää. En itse mielly tähän juhliin lainkaan, sillä Pyhäinmiestenpäivä on kristillinen vainajien muistopäivä ja sen takia koen sen olevan surumielinen ja harras, kuten vaikka pääsiäisen. Omaan uskooni en koe tarvitsevani erikseen päiviä kuolleille rakkailleni, sillä ovathan ne aina mielessä.

Halloweenin perinne on alunalkaen talven alkamisen juhlaa ja silloi uskottiin vainajien henkien liikkuvan. Tämä aihepiiri on paljon enemmän lähempänä itseäni, kuin pelkkä Pyhäinmiestenpäivä.  Aloitan itse varsinaisen talven ja joulunodotuksen isolla volyymilla heti kekrin jälkeen. Uskon, että kun ihminen tai eläin kuolee, niin hänen sielunsa ei koskaan mene luotamme pois ja heidän henkensä liikkuu aina meidän keskuudessamme. Jos ei muuten, niin rakastavien läheisten sydämessä.

Minusta on hienoa, että voimme viettää jokaiselle vuodenajalle on omaa juhlaansa: keväällä pääsiäistä, kesällä juhannus, syksyllä kekriä ja talvella joulua. En kuitenkaan pysty ymmärtämään, miksi ihmeessä jokaiseen vanhaan suomalaisen perinteeseen juhlaan, on pyritty yhdistämään jotain kristinuskon piirteitä? Vaikka virallisesti kuulunkin kirkkoon, niin omat uskonnolliset näkemykseni on monissa asioissa hyin kaukana kristinuskollisista näkemyksistä. En pidä raamatun, enkä monien uskovaisten ehdottomuudesta  ja ristiriitaisuuksista. Kekri ja joulu on molemmat olleet alunperin juhlia, mitä on Suomessa vietetty jo kauan ennen kristinuskon tuloa. Haluan niillä juhlia vuodenaikoja; sadonkorjuuta ja keskitalven juhlaa.

Barbietalossani tykätään viettää Halloweenia
Kekrin aikaan nautin syksystä. Rakastan kävellä lehtisateessa tai vähän huuruisessa aamussa ja odotella ensilumen tuloa. Amerikkalaisesta Halloween pwerinteestä olen ottanut omakseni kurpitsapiirakan, sillä se on todella herkullista. Kurpitsakuoresta saan kanssa hienon koristeen, kun teen sille kurpitsanaaman. Omaan Kekrin aikaani liittyy myös vahvasti erilaiset vampyyri ja velho elokuvat, minusta ne ovat kiehtovia ja sopivat juuri tälläiseen aikaan kun koen henkien olevan vahvasti läsnä.

                   Lumoavaa kekriä!
 

2 kommenttia:

  1. Kekri on cool, täydellinen syy katsoa goottikauhuleffoja.Kirkko aikoinaan yritti kääntää ihmiset kristityiksi, siksi ukon vakoista tuli juhannus, kekristä pyhäinpäivä jne. Vanhat tavat kuitenkin elivät ihmisten muistissa ja ovat taas tehneet comebackia (osasyynä meikänkaltaiset elämäntapa noidat)

    VastaaPoista
  2. Ja osa syynä ihmisten mielenkiinto kaikkea vanhaa kohtaan ja kristinuskon kyseenalaistamista.

    VastaaPoista