sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Se on suuri kurpitsa, Jaska Jokunen

Ensi viikolla vietetään suurta juhlaa. Monet kutsuvat sitä joko Halloweeniksi, Pyhäinpäiväksi tai Pyhäinmiestenpäiväksi. Itse käytän mieluiten termiä Sadonkorjuujuhla tai Kekri. Laitan tästä suuresta juhlasta pohdintoja teille ensiviikolla.

Tähän juhlaan liittyen esittelen nyt teille vähän Tenavat kokoelmaani. Aloitetaan ensimmäisistä omistamastani Tenavat kasetista Älä Pelkää Jaska Jokunen ja Vielä Kerran Jaska Jokunen.


Se on suuri kurpitsa Jaska Jokunen: Eppu odottaa innolla suurta kurpitsaa, kun muut lapset ovat lähdössä karkkien keruu reissulle. Jaskan pikkusisar Salli, joka on toivottoman rakastunut Eppuun jää hänen kanssaan ododttamaan suurta kurpitsaa. Tellu, Lippe, Amadeus, Rapa-Ripa ja muut saavat kierroksella paljon karkkia, mutta Jaskalle annetaan vain pelkkiä kiviä. Karkkikierroksen jälkeen lapset lähtevät Lipen luo Pyhäinpäiväjuhliin. Ressu on taas jahtaamassa Punaista Paronia ja käväisee myös Lipen juhlissa. Lopulta hän päätyy samalle kurpitsamaalle Epun ja Sallin kanssa. Eppu luulee Ressun varjoa Suureksi Kurpitsaksi ja pyörtyy. Salli on raivoissaan kun ei saanutkaan nähdä Suurta Kurpitsaa ja suuttuu epulle tosissaan. Seuraavana päivänä kun Jaska ja Eppu juttelevat, Jaska ihmettelee vieläkin, miten Eppu aina vain jaksaa uskoa Suureen Kurpitsaan, kun se ei kerta esittäytynytkään. Epun uskoa ei kuitenkaan kaada mikään.

Jonain päivänä vielä löydät hänet Jaska Jokunen: Jaska ja Eppu katsovat televisiosta jalkapalloa, kun Jaska rakastuu yleisössä istuvaan tyttöön. Jaska päättää etsiä työtn, niin mahdottomalta kun se kuulostaakin. He saavat tiedon ottelun katsojista ja kiertävät monen eri tytön luona. Jaska laittaa aina EPun tiedustelemaan tyttöä hänen puolestaan, mikä koituu Jaskan kohtaloksi. Kun lopulta tyttö löytyy, niin tietenkin Eppu itse ihastuu siihen, eikä Jaska saa lainkaan sanaa suustaan. 

Ovatko nämä jäähyväiset, Jaska Jokunen: Peltosten perhe, eli Tellu ja Eppu joutuvat muuttamaan pois kaupungista. Jaskalle tämä on kova paikka. He viettävät jäähyväiset ja Jaska jaa yksin. Hän kaveeraa yksinäisyyteensä enemmän Piparminttu Pipsan kanssa, kunnes heille tulee väärinkäsityksestä riita. Onneksi Peltosten isä ei viihtynyt uudessa työssään ja Eppu ja Tellu muuttavat takaisin kotiin. 

Tämä Tenavat kasetti oli ihan yksi ensimmäisiä mitä olen ikinä nähnyt. Olin silloin jotain 5-vuotias ja katsoin tätä aina perhepäivähoitajallamme. Jos sain valita videon, niin valintani oli aina Jaska Jokusia. Suuren kurpitsan syksyinen animaatio oli minusta todella kaunista Ja taas Jonain päivänä vielä löydät hänet lohdullisen surullinen (viimestä tarinaa ei perhepäivähotajani kasetilla ollut). 


Vielä Kerran Jaska Jokunen oli toinen kasetti, mitä perhepäivähoitajani omisti. Nämä kaksi ensimmäistä lyhytelokuvaa on jääneet siksi parhaiten mieleeni, vaikka minusta ne molemmat on aika surumielisiä. Viimeisintä lyhytelokuvaa en ollut siellä näistä nähnyt, mutta kun sain tämän kasetin itselleni niin ihastuin siihen syvästi.


Vielä Kerran Jaska Jokunen: Tellu on äärimmäisen rakastunut Beethoowen fani Amadeukseen ja yrittää kiinittää tämän huomion itseensä keinolla millä hyvänsä. Kun Amadeusta ei kiinosta, Tellu ottaa vinkkejä vastaan Piparminttu Pipsalta ja järjestää Amadeukselle konsertin koulu juhliin. Amadeus on aluksi imarreltu, että saa  soittaa Beethoovenia suurelle yleisölle, mutta Tellu olikin järjestänyt Jaskasta ja Rapa-Ripasta ja Ressusta bändin Amadeuksen ympärille ja heidän pitäisi soittaa rokkia. Näin Amadeus peruu keikkansa ja Tellulle ei jää muita vaihtoehtoja kuin keksiä uusi esiintyjä juhlaan. 

Se on sinun koiras Jaska Jokunen: Ressusta on tullut ihan mahdoton. Se riehuu, puree, temppuilee, varastaa ja häiritsee. Jaska saa tarpeekseenja lähettää Ressun tottelevaisuuskouluun. Sinne on matkaa ja Jaska sopii, että matkallaan Ressu yöpyy yhden yön Piparminttu Pipsan luona. Ressu pääsee kyllä Pipsan luokse, muttei matkaa sieltä enää minnekkään, vaan jää sinne sikailemaan ja porsastelemaan. Kun Jaska saa kuulla, ettei Ressu ole saapunut tottelevaisuuskouluun, vaan on jäänyt Pipsalle tämä menee hakemaan häntä. Ressu ei kuitenkaan halua tulla mukaan vaan jää Pipsalle. Pipsa laittaa ressun kunnolla kuriin ja siivoamaan koko huusholli. Lopulta ressu kyllästyy ja palaa takaisin Jaskan luokse. Ja vaikka Ressu edelleenkin riehuu ja räyhää, niin kaikilla on siltikin ollut häntä jo ikävä.

Kesä on lyhyt Jaska Jokunen: Koulu on loppu ja pitkä ihana kesäloma on kaikilla edessä, tai niin he ainakin luulevat. Tellu on ilmoittanut koko porukan kesäleirille, eikä leirille ole tultu löhöämään. Pojat kokee itsensä vähän alentuvaksi ylivoimaisesti voimakkaan tyttöjenleiriin verrattuna. Jokaisessa kilpailussa pojat häviävät ja he miettivät, mikä olisi sellainen kisa, jossa heidän leirinsä voittaisi. Lopulta he haastavat tyttöjenleirin kädenvääntömittelöön. Ressun Musta Kostaja vastaan Tellu. Miten kisassa käy, sen saatte itse katsoa. 

Rakastan Tenavia ja näsitä on luvassa vielä lisää kasetti ja sarjakuvaesittelyjä. Elämäni ei olisi enää mitään ilman Jaskaa, Ressua, Eppua, Tellua, Amadeusta, Sallia, Pipsaa, Maisaa.... 
Ja uusi Tenavat elokuva ilmestyy suomessa elokuvateattereihin 25.12. Muistakaa käydä katsomassa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti