torstai 13. helmikuuta 2020

Sydämelliset Onnittelut Jaska Jokunen

Sydämelliset Onnittelut Jaska Jokunen on yksi "uusmpia" eli viimeisimpiä Tenvat videoita, joita aikoinaan sain/ostin lapsena. Olisinkohan ollut 6-7 vanha siis. Tästä tuli kuitekin pian yksi suosikki Tenavat videoistani. Yhtäkään lyhytelokuvaa näistä en ollut aiemmin hoitotädilläni nähnyt ja tätä ennen omistin itselläni videot Vielä Kerran Jaska Jokunen, Se on Suuri Kurpitsa Jaska Jokunen ja Jaska Jokusen Joulu. Kyllähän myöhemmin hankin vielä Se on Taikuutta Jaska Jokusen ja Jaska Jokusen seikkailut, mutta siltikin tämä kasetti on aina tuntunut jotekin uudemmalta. Vaikea sanoa mistä se johtuu.
Sydämelliset onnittelut Jaska Jokunen videon kansi
Sydämelliset Onnittelut Jaska Jokunen

Valentinanpäivä on tulossa. Jaska odottaa postilaatikolla valentiinanpäivän kortteja. Niitä vain ei tule. Salli askartelee Jaskan avulla sydänkorttia Epulle, mutta Ressu näyttää kuinka kortteja oiken askarrellaan. Eppu on ihastunut opettajaansa neiti Virkkuseen ja osta tälle valtavan punaisen sydämenmuotoisen suklaarasian lahjaksi. Lippekin miettii lahjaa opettajalle, Eppu ehdottaa partavettä. Tellu höpöttää Amadeukselle heidän yhteistä tulevaisuuttaan, mutta Amadeusta kiinnostaa edelleen vain Mozart. Tellu tulee katsomaan Ressun teatteriin valentinanpäivän näytöstä, joka kertoo rakastavaisista. Kun näytöksessä kaadutan saveen, saa Tellu savea päähänsä. Kaatosateen kohdala myös Tellu kastuu läpimäräksi. Koulussakin vietetään valentinanpäivää. Jokainen saa tuoda kortin laatikkoon, jotka sitten ajetaan muille. Jaska ottaa kouluun mukaan salkun, sillä milläs muuten valentinanpäivän kortit viedään kotia? Jaska kuitenkin saa pettyä. Hän ei saa kortin korttia. Hän on ainoa koko koulussa, jolle kukaan ei ole lähettänyt mitään. Eppu saa myös pettyä, opettaja lähtee sulhasensa matkaan, eikä Eppu ehdi antaa suklaarasiaa. Eppu heittää suklaat järveen, tosin Ressu ja Kausitenen ne mussuttaa. Salli saa korttinsa anettua Epulle ja olettaa  Epun suklaarasian olevan hänelle. Koulussa myös jaetaan valentinanpäivän karkkeja, joissa on pieniä tekstejä kuten Tellun: "Halaa minua". Sallilla teksti on vähän pdiempi, se on valtava runo, jonka Ressu tulee näyttelemään.
Eppu neuvoo Lippeä opettajalle sopivissa lahjoissa
Seuravana päivänä Jaska ja Amadeus ovat ulkona, kun Lippe tulee paikalle. Hän antaa Jaska Jokuselle käytetyn valentinanpäivän kortin. Hänelle tuli niin huono omatunto, kun ei antanut Jaskalle korttia. Amadeus rupee syyllistämään tyttöjä, on heillä pokkaa tulla päivän myöhässä ja antaa Jaskale vielä käytetty kortti! Jaska ei siitä välitä, minä otan sen. Se on ensimmäinen kerta, kun Jaska saa valentinanpäivän kortin. Tytöt välittävät hänestä edes vähän. Ehkä hän ensivuonna tarvitsee jo kolme salkkua?
Ystävänpäivä kortteja jaetaan
Vaikka tämä Valentinanpäivä aiheinen lyhäri on tunnelmaltaan pikkuisen surumielinen, niin olen aina pitänyt siitä. Olen itse tietty suomalaisena tottunut, että ystvänpäivää vietetään nimen omaan ystävien kesken, mutta tämä jenkkien valentinanpäivä ei ole omistettu ystäville, vaan nimen omaan rakastavaisille. Siksi tuo ylenpalttinen sydänmuoto ja pinkit värit tekivät tästä jaksosta sellaisen hempeän, mistä tykkään. Muutenkin kun olen armoton romantiikko ja varsinkin lapsena ujo, niin Jaskan tunnelmiin ja tunteisiin on ollut äärimmäisen helppo samaistua. En ennen tätä videota ollut kuullutkaan, että ulkomailla  vietetään valentinan päivää, vaan olin silloin ajatellut että ystävänpäivä on kansainvälinen. Käsittääseni ystävänpäivä on nimen omaan suomalainen juttu, vastine kansainväliselle yltiöromanttiselle velentinanpäivälle.

Hyvin Luistaa Jaska Jokunen

Piparmittu Pipsa herää joka aamu puoli viideltä harjoitteleman kaunoluistelua. Koulu ei siksi suju, siellä nukutaan, vaikka paras kaveri Maisa kuinka yrittää pitää Pipsaa hereillä. Ressu on Pipsan koutsi ja vaatii täydellisyyttä. Kun jäälle haluaa tulla pojat jäkistä pleaamaan, niin Pipsa ja Ressu pistvät kampoihin. Harjoittelua nimittäin tarvitaan, sillä Pipsa osallistuu koulujen välisiin kilpailuihin. Eräänä iltana Pipsa on Maisalla ja huomaa tällä ompelukoneen. Saman tien Pipsa patistaa Maisan tekemään hänelle luistelupuvun. Kankaat ja langat hankitaan, mutta eihän Maisa osaa ommella. Hän saa vain epämääräisen kaavun aikaan. Onneksi monitaituri Ressu on paikalla ja uskomaton puku saadaan aikaan. Pipsa kuitekin kieltäytyy jättperuukista, vaikka halusikin jotain tehtävän tukalleen.
Kaunoluistelua talviaamuna
Itse kilpailupaikalla on kaikki ystävät katsomossa. Pipsa esiintyy viimeisenä ja hän on aivan hermona. Ressu vastaa musiikeista Kaustisen kanssa. Juuri kun on Pipsan vuoro, kasetti hajoaa. Mitä nyt, eihän Pipsa voi luistella ilman musiikkia. Hänethän diskataan! Onneksi Kaustinen on ollut joka harjoituksissa mukana ja hän osaa sävelen kuin vettä vaan. Kaustinen siis laulaa Pipsan musiikin, niin että tyttö pääsee luistelemaan ja miten luisteleekin! Pipsa saa parhaat pisteet ja ison pokaalin, kiitos Kaustisen ja Ressun.
Pipsan luistelumekko
Hyvin luistaa on Jaska Jokusen Joulun lisäksi ainut talviaiheinen Tenavat lyhytelokuva ja tämä talven kuvaus on syy siihen, miksi olen tästä aina tykännyt. Tenanvissa animoitu talvi on todela kaunista ja kyllähän tuota Pipsan luistelua mielellään katselee. Pipsan ja Maisan välinen suhde on animaaitossa ihanan samanlainen mitä sarjakuvissa. Maisa Pomottelee Pipsaa ja pitää tätä hereillä. Maisa on ehkä fiksumpi kuin Pipsa, mutta Pipsa on pirtsakampi ja urheilullisempi. Tämä on muuten ainoa Tenavat lyhytelokuva, jossa aikuisten hahmojen ääni ei ole pelkkää paapatusta, vaan opettajalla ja kangaskaupan myyjällä on ihan selviä repliikkejä.

Jaska Jokusen Tanssiva Koira

Tellu ompi pomo, siis kuunneltaa Telluu...
Nyt on vuorossa ensimmäinen lyhytelokuva Tenavissa, jossa on hahmojen laulamia lauluja ja ne on jopa suomennettu. Jakso on ennemminkin musikaalisten kohtausten potpuri, tässä ei ole varsinaista juonta. Pipsa pittää Piparminttu Pipsan kunto-ohjelma laulun ystävilleen, jotka kuntoilevat. Lasten juhlissa ei leikitä Kapteeni käskeetä, vaan Tellu Ompi Pomo laulua. Raparipan Tomutanssia kanssa tanssitaan ja paikat ovat pölyssä. Lopussa Ressu lähtee ihan kunnon aikuisten yökerhoon bailaamaan, siellä tosin laulu soi englanniksi. Ressu on äärimmäisen cool revityissä tanssivaatteissaan ja värivilkkuvalla tanssilattialla hänellä on todella softit liikeet. Aamuyöllä Jaska herää siihen, kun Ressu saapuu discosta kotin ja toteaa: "Tanssiva koira, en kestä." Salli ottaa Ressun mukaansa aamulla kouluun, sillä heillä on lemmikkipäivä. Ressu on ihan uupunut tanssimisesta ja koulukaverit nälvivät, että eihän tuo koira osaa mitään, se taitaa nukkua. Kun eräs poika laittaa kasetin soimaan, tulee Ressuun eloa. Koulun luokkahuone sa nähdä kuinka mahtava koira Jokusilla oikein on. Sallikaan ei ole ikinä aikaisemmin saanut kymppiä esitelmästä.
Flashbeagle vauhdissa
Lapsena tämä Tanssiva Koira jakso taisi olla jopa ihan suosikkini. Tykkäsin kovasti erilaisitsa juppavideoita pienenä (Marco Bjuströmin videon ainakin omistin) ja tätä Tenavat videota katsellessa monesti jumppasin ja lauloin liikkeiden mukana. Taisinpas joskus rikkoa jopa jonkun paitani aivan samalla tavalla kuin Ressu, sillä se näytti niin hienolta. Nykyään tämä jakso ei jaksa herättää fiiliksiä, muuta kuin sen että alan väkisin tanssimaan näitten tuttujen liikkeiden mukana.
Videon takakansi
Sydämellistä ystävänpäivää!

2 kommenttia:

  1. Itse olen nähnyt tuon viimeisen uudella suomiduppilla ja -nimellä,Tanssibeagle.Tuossa uudemmassa duppissa lauluja ei ole dupattu suomeksi lainkaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasin itsekkin, että Tanssibeagle löytyy iteltäni kanssa dvdltä. olen aina kuitenkin kattonut videolta ja taidan katsoajatkodsakin, jos kerran uuteen dubbiin lauluja ei ole käännetty

      Poista