lauantai 16. marraskuuta 2019

Disneyn Joulu On Taas

Disneyn Joulu On Taas on kokoelma Disneyn jouluisia lyhytelokuvia. Tämmöisiä lyhärikokoelmia on Disney julkaissut monesti aiemminkin. Ostin tämän vuosi pari sitten takaperin ennen joulua. Dvd:llä ei ole erikoisempia mainoksia ja itse kokoelman tyylistä minulla tulee mieleen 2000-luvun alussa Neloselta tullu Akun Tehdas. Lyhytelokuvista suurin osa on 2000-luvulta, mutta yksi animaatio on vanhempaa ja klassisempaa Aku Ankkaa. Animaatioita ei ole sidottu millään kehyskertomuksella yhteen, vaan ne tulevat yksinkertaisesti peräkkäin.
Joulu On Taas kokoelman kansi
Kokoelma alkaa Mikki Ja Pähkinät tarinalla. Selvästi 2000-luvulta ja voi olla, että tätä on näytetty joskus Akun Tehtaassa. Nämä milleniumin aikaiset animaatiot ovat ihan ok-katsotavaa, mutten löydä niistä joulutunnelmaa, sillä ne ovat vähän levottmia eikä tyyli ole ihan makuuni. Juonessa on liika temppuilua ja rauhallisuus puuttuu. Klassista Disneymäisyyttä ei ole lainkaan. Tikun ja Takun vipellykset ja kepposet ei vain ole juttuni.
Jo animaatiotyylistä huomaa, että nyt on uudempaa Mikkiä luvassa. Lumi on ainut asia mikä tästä lyhytelokuvasta tekee jouluisen.
Cruella De Villin Joulu ei vaikuta lainkaan tutulta. Tämä on varmasti Toon Disneyltä tai Disney Chanelilta korkeintaan tullut. Animaatio ei näytä yhtään 101 Dalmatialisesta tutulta. Todella erikoisen näköinen, enkä tästäkään varsinaista joulutunnelmaa saa. Hahmot ovat tietysti samat kuin alkuperäisessä klassikossa, mutta ei tässä näy ollenkaan kaikkia koiranpentuja. Tarina on suhteellisen pitkä, verrattuna ensimmäiseen lyhäriin. Juoni on suoraan Charls Dicensin Joulutarinasta, joten Cruella saa tässä tavata kolme joulun henkeä ja lopussa tietenkin mahdollisuuden muuttua. En usko, että Hannele Lauri on  nyt Cruella De Villin ääni. Joulutarinasta on tehty niin monta versiota, että tämän olisi saanut jättää tekemättä. Ei vedä lainkaan vertoja Mikki Hiiren Jouluaatolle.
101 Dalmatialaisen pahikseksi Crulla De Viliksi en tätä hamoa edes tunnistaisi. Joulun henkenä toimii pienet haamudalmatialaispennut.
Sitten tulee vanhempi lyhäri, tason huomaa heti alkuteksteistä. Toy Tinkers on minulla jollain toisellakin joulukokoelmalla ja omistan tästä myös sarjakuvaversion. Tämä lyhäri on näistä tutuin ja ehdottomasti jouluisin, sillä perinteisemmällä tavalla.  Animaatio on laatutyötä ja musiikit todella tunnelmallisia. Ideahan tässä on se, että Aku alkaa joulukuusen koristeilla ja lahjoilla "sotimaan" Tikua ja Takua vastaan. Ihanasti näytetään ykistyiskohtaisia koristeita. Tämä lyhäri on suht samantyllinen kuin Pluton joulupuussa, jossa myöskin Tiku ja Taku häiritsevät joulunjärjestelyjä. Siinä tosin ollaan Mikin ja Pluton luona. Aiempi Mikki Ja Pähkinät tuntuu Toy Tinkersin verrattuna halvalta kopiolta.
Aku Ankan kotona on joulutunnelma kohdallansa
Viimeinen lyhäri on jakso Nokka Pokka -sarjaa nimeltään Mustasukkaisuutta Lumella. Nokka Pokkaa näytettiin siinä 90- ja 2000-luvun vaihteessa kolmoselta lauantaiaamupiirettynä.  Aku saa äärettömiä mustasukkaisuuskohtauksia Iineksen leperrellessä tämän liskolle. Akun oma mustasukkaisuuden hirviö saa tämän kokoajan epäilemään Iineksen puhtoisuutta. Iines on lähessä laskettelemaan työmatkalle toimittajaparinsa Kent Powersin kanssa ja tietysti Aku on heidän työnteostaan ihan täys mustis. Veljenpojat on luonnollisesti tullut Akun kanssa heidän mukaan ja he sähläävät omiaan. Koko jakso on yhtä päätöntä kohellusta, perus Nokka Pokka tasoa, joissa välillä on muutama hauska vitsikin. Jouluinen jakso ei kuitenkaan ole, vaikka lumisissa maisemissa ollaankin. Lapsena kyllä tykkäsin Nokka Pokka -sarjasta, mutta näin aikuisempana se on kyllä liian häsläävä makuuni. Ei pääse lainkaan samalle tasolle kuin vaikka rauhallisempi Ankronikka.
Vaikka tämä Nokkapokka jakso onkin yhtä häsellystä, niin pidän kovasti ankanpoikien ulkonuodosta ja siitä, että nyt heillä kaikilla on omat persoonat esillä.
Loppujen lopuksi Joulu On Taas -joulukokoelma ei minuun ollenkaan iske. Se sopii joulunodotusaikana taustalle vaikka joululahjoja paketoidessa, mutten  todellakaana  tätä aaton piirrettyihini hyväksy. Vain vanhempi Toy Tinkers lyhytelokuva on minusta kunnolla hyvä. Tämä taisi minulle olla ehkä vähän turha ostos ja olenkin laittanut dvd:ni eteenpäin. En tiedä nykyajan lapsita tykkäävätkö he katsoa tämmöistä talvikohellusta, mutta tämä todellinen Disneyfani ei hyväksy tätä omaan Disney joulukokoelmaansa.
Toy Tinkers on tämän kokoelman jouluisin osuus ja se alkaa tällä ihanalla talvisella kuvalla.

2 kommenttia:

  1. Itsekään en ole ostannut tätä levyä. Katsos vihaan erittäin paljon 90-luvun 101 dalmatialaista-piirrossarjaa minkä joulujakso on pistetty tähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole aiemmin itse nähnyt jaksoakaan tuosta 101 dalmatialis sarjasta, mutta animaatiostakin näkee kuinka huonoa on. Tämän kokoelman ongelma on se, että ei ole lainkaan jouluinen. Onneksi omistan paremmat Disneyn Joulukalenterin ja Aku Ankan Joulumantelin.

      Poista