lauantai 15. syyskuuta 2018

Barbapapa 3

Barbapapa 3 video sisältää muutamia ihania mainoksia suoraan 90-luvun alusta. Ensin on klassikko: "Onko jano, onko teillä vettä kotona?" Soda Stream koneen mainos. Tässä on jotain niin vanhanaikaista klassismia, ettei mitään rajaa. Toisena mainosksena on kimara myytävistä olevista videoista. Se sisältää mm. Capten N, Camp Candy ja Maxies Worldin maikoset. Maxien maailmaa olen kirppareilla nähnytkin joskus myynnissä. Putkimies Super Mario Bros 3 peliä mainostetaan isosti ja vielä ennen piirretyn alkua on muutama lautapelimainos: Tyrannosaurus Rex ja Mitä mielessä. Jälkimmäinen peli on kylläkin suunnattu aikuisille.
Barbapapa 3 vhs-kasetin etukansi
Itse Barbapapaan: Professori Panda on tullut vierailulle  ja kertoilee Barboille uhanalaisista eläimiistä, kuinka ne metsästetään sukupuuttoon. Barbat ja Panda lähtevät pelastamaan viidakkoa jossa on tulipalo, viemällä eläimet pois sieltä. Tulipalo saadaan sammumaan vedellä. Barbapoju ja Barbatipu  ovat viidakossa tutkimassa eläimiä. Sielläkin on metsästäjiä, joten Barbojen täytyy suojella niitä ja harhauttaa metsästäjiä. Se onnistuukin ja eläimet saavat olla jälleen vapaana. On todella kuivaa, mistään ei saa vettä ja eläimet kuolevat janoon. Barbat keskivät hakea vettä pohjoisnavalta. He kuljettavat isoja jäälauttoja kotiin. Matka ei ole helppo, sillä valaanpyytäjät ovat liikkeellä, mutta kekseliäät Barbat onnistuvat heidän aikeensa estämään.

Barbapapat juhlivat eläinten pelastumista
Barbapoju on hetken eläinlääkärinä ja hänen apulaisensa  Barbalala ovat eläintarhassa auttamassa eläimiä. Pieni elefantti on kiivennyt isolle kalliolle, eikä halua tulla alas. Selviää, että hänellä on kova koti-ikävä. Barbat etsivät norsun äidin paikalle ja niin pikku elefantti uskaltautuu alas. Kallio on kuitenkin niin jyrkkä, ettei hän pääse sieltä, joten Barbat ottavat taasen muodonmuutoskykynsä avuksi. Näin perhe pääsee olemaan yhdessä.  Barbapoju näkee kuinka pikku lintu loukkaantuu. Hän vie sen kotiinsa ja leikkaa linnun siiven takaisin kuntoon. Kun lintu on parantunut, se uskaltaa lähteä muiden lintujen mukana etelään. Barbaperhe on retkellä Lochnessin järvellä. He etsivät siellä kuuluisaa merihirviötä. Hirviö on todella ujo, eikä siksi halua näyttäytyä. Barbat muuttuvat itse samanlaiseksi hirviöksi, niin hirviö uskaltautuu esille ja paljastuu oikein kiltiksi otukseksi.
Barbalapset jäävät leikkimään, kun Barbamamma menee asioille. Lasten junaleikit menee aikamoiseksi tappeluksi ja kinaamiseksi, varsinkin poikien meininki. Kun Barbamamma tulee kotiin, hän pitää muksuillensa vähän huutia ja yhdessä sovitaa omenoita syöden.

Barbaperhe matkustaa Mexikoon, jossa he saavat kuulla kauniin traagisen rakkaustarinan.  Lähettyvillä on myös veden varassa lautta, jonka Barbapapa saa pelastettua. Barbapapa päätyy Mexikossa härkätaisteluun, mutta siitä meiningistä hän ei pidä. Hän muuttuu itse häräksi ja näyttää muille kuinka härkiä oikein kuuluu kohdella, sillä aidot härkätaistelijat ovat niitä kohtaan varsin julmia. Mexikosta Barbapapa matkustaa aavikolle. Hän on kameliseurueen kanssa erämaassa, jossa on kuuma. Hän ideoikin laittavansa kamelien peitot yhteen ja vetävänsä itse niin kameleita, kuin ratsastajiakin perässään. Eihän sitä pitkään jaksa. Barbapapa löytääkin vesiputken, mutta sen sisällä onkin öljyä. Pian tulee vastaan onneksi virkistävä keidas. Sen vesi tyrehtyy kuitenkin nopeasti padon takia, ylhäälle nimittäin on haluttu tehdä kaunis järvi. Barbapapa muotoilee kanavan, jonka avulla vesi pääsee alajuoksun eläimille ja aavikkoseurueelleen.

Barbapapa on muuttunut härkätaistelijaksi
Barbaperhe on postivaunujen vartija villissä lännessä. Barbat ottaa omat vankkurit alleen ja saavat härän ystävystymään intiaanien kanssa. Illalla yhdessä tehdään leiri ja suojellaan kojootteja metsästäjiltä. Villin lännen saluunassa Barbapaavo pittää pyssyjä mukanaan ja uhkaa vähän ammuskellakkin, muttei tee niin kuitenkaan. Iltasella Barbat tekevät itestään toteemipaalun ja vielä ennen kasetin loppumista he päätyvät Etelänavalle rakentamaan igluja. Sieltähän löytyy jälleen salametsästäjiä, joita pitää vähän hätistellä, että eläimet saava olla rauhassa.
Barbapapa 3 vhs-kasetin takakansi
 Tämä Barbapapa kasetti jakautuu selvästi kahteen osaan: ensimmäisessä on pääosassa keltainen eläintenystävä Barbapoju ja toisessa Barbapapa matkustamassa. Barbapoju on Barboista kaikista eläinrakkain, joten alun kohtauksia näytetään enemmän eläintensuojelua ja auttamista pyyteettömän eläinrakkauden tähden. Keskiosan lasten tappelu vähän häiritsee minua, sillä yhtäkkiä kaikki Barbat nuortuvat ihan pikkulasten tasolle. Sen jälkeen matkustellaan vähän siellä täällä. Välillä Barbapapa on matkoillaan yksin, välillä koko perhe mukanaan. Nyt ei niinkään keskitytä eläinten suojeluun, vain kulttuurien näyttämiseen. Tosin härkätaistelu ottaa taasen vahvasti kantaa eläimiin. Viimeisinpänä palataan tavallaan kasetin alkuun, kun halutaa suojella nimen omana uhanalaisia eläimiä. Barbojen elämä vihreänä elämäntyylinä saa oikein luontaista jatkoa tässä kasetissa ja ehkä Barbalapset saavat enemmän ruutuaikaa kuin ennen. Varsinkin Barbapoju on nyt isossa asemassa. Lapsena muistan katsoneeni juuri tätä kasettia usein, sillä minulla on vahavt muistot tuosta Barbapojun ja Barbatipun puuhökkelistä, jossa he aluksi tutkivat eläimiä. Barbojen kotielämä on jäänyt vähälle ja edelleen piirretty on episodimainen, mutta hyvin opetavainen. Edellisessä kasetissa kun käsiteltiin Barbojen asumisongelmaa, niin nyt käsitellään eläinten oikeuksia. Niiden opettamiseen tämä on oikein oivallinen kasetti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti