keskiviikko 29. elokuuta 2018

Mainokset top 10

Olen aina ollut kova tyttö kattelemaan telekkaria. Ohjelmien väleissä on tietty mainoksia ja varsinkin vhs-aikaan niitä tuli helposti nauhalle ihan vahingossa. Osa mainoksista on muuten vain jäänyt elämään ja siksi aionkin esitellä teille nyt omat suosikki mainokseni, jota on kotimaisessa televisiossa näytettty. Paitsi viimeisin, sen olen nähnyt ainoastaan elokuvateatterissa.

Mikä tekee hyvän mainoksen? Tätä pohdittiin joskus eräällä markkinointikurssilla. Tärkeintä hyvässä mainoksessa on sen mieleenjäävyys. Kuten listastani kohta huomaatte, muutamat suosikki mainokseni ovat parikymmentäkin vuotta vanhoja, joten niiden on täytynyt tehä meikään kova vaikutus heti ensinäkemältä. Muita hyvän mainoksen piirteitä on huumori, napakkuus ja sloganit.  Listaan en sisältänyt lainkaan lelu/elokuvamainoksia, vaikka kuinka ihania ne ovatkin.

10. Bon Bonin Murkun Lirut
 Murkun Lirut mainos on vanhalla vhs-kasetilla säilynyt talteen ja kyllä räjähdin nauruun kun tajusin sitä videota katsellessa, että nämä ovat karkkeja. En kyllä itse nimen perusteella söisi, onko joku muu maistanut? Mainoksen animaatio on yksinkertainen ja hauska, joka vetoaa varmasti kohderyhmäänsä.

9. Atrian Hyvä, Hyvä, Hyvä
Tämän Atrian taikurimainoksen muistan hyvin. Minusta tuo pikkupoika joka vetää ruokaliinan pöydältä on jotenkin hellyyttävä ja hyvä taputuksia antava mummo taasen erittäin kiltti. Tämä mainos antaa hyvän hymyn huulille, koska tärkeintähän on että ruoka säilyi.

6. Kulta Katrina kahvi

 Mainos löytyy täältä, alkaa kohdasta 10.52.
Joskus 90-luvulla meille on nauhoitettu videolle Disneyn piirettyjä ja yhden niistä välissä on tämä uskomattoman upea mainos. Meni hetki etsiä se youtuben syövereistä, sillä muistelin sen olevan kahvimainos, mutten heti saanut mieleen minkä kahvin. Pieni salapoliisityö kannatti, sillä tämä Kulta Katrinan mainos on niin kaunis. Tälläsiä mainoksia haluan enemmän.

7. Soda Stream

"Onko jano, onko teillä vettä kotona?" Tässä on slogan, joka on ainakin minun päähän jäänyt ja onhan tämä vanha soda stream mainos paljon parempi kuin uusi. Vanhassa Barbapapa videossani on tämä mainos alussa ja siitä se on varmasti painunut mieleeni, vaikken edes pidä hiilihapotetusta makuvedestä. "15 eri makua".

6. Fazerin Sininen
Tämä on se aito ja oikea Fazerin Sinisen mainos minulle. Olin lähes shokkeerantunut kun kuulin uusinta poppiversion tästä klassisesta biisistä. Sininen mainos on vain niin kaunis ja kyllä nyt alkoi tehdä mieli suklaata.

5. Finnair Illaksi kotiin
Olen heikkona ilmeisesti sinisävyisiin mainoksiin ja hyvin vahvaan kotimaiseen brändiin, joita Fazer ja Finnair minulle edustavat. Rakastan yli kaiken tätä pikku poro animaatiota ja ihanaa kun hän löytää äitinsä pimenevässä illassa. Miten mainokseen on edes saatu näin uskomattoman ihana tunnelma, en käsitä.

4. Saarioinen Meidän äiti tekee teidän äitien ruuat
Tämä Saarioisen mainos sai vissiin ihan jonkun palkinnon yhdestä parhaista mainoksista, eikä ihme sillä minusta tässä on ihan aito juju. Teinipoikien äidit ei tee ruokaa, vaan ne syö pelkkiä eineksiä, joita tekee noitten pikkunaperoitten äidit Saarioisen tehtaalla. Siksi ehkä tämä on minua aina naurattanut.

3. Aku Ankka putkimiehenä

Mainos löytyy täältä.
Kyseistä videota ei löytynyt enään youtuben syövereistä, mutta toivotaan että tuon linkin takana video on vielä katsottavissa. Tämä Aku Ankka lehden mainos on minusta ihan omaa luokkaansa. Kummelijätkä Timo Kahilainen osaa olla yhtä päättäväinen kuin Aku Ankka ja ainakin minun piireissäni tuo Soitanko jo- lausahdus on noussut ihan vitsiksi, juuri silloin kun jollain asiat ei millään meinaa mennä kuntoon.

2. Nelonen Kellarihumppa
Ihan selvästi yksi ikonisimpia ja hauskimpia mainoksia ikinä. Nelonen halusi olla tuolloin jotain ihan muuta ja kyllä Kellarihumppa on sieltä asti jäänyt mieleeni. Eräs opettajani ei edes uskonut markkinointikurssilla tämän olevan aito mainos, kun on niin pöhkö. Sanoisin, että Kellarihumpassa on kaikki hyvän mainoksen piirteet: jää mieleen, on todella humoristinen ja ei takuulla tylsä.

1. Veikkaus Tunne Kanssamme
Valitettavasti koko internetin syövereistä en ole löytänt suosikkimainostani. Sen voit käydä katsomassa lähimmässä elokuvateatterissasi kun mene katsomaan jonkun kotimaisen elokuvan, esim. uuden Iloisia aikoja Mielensäpahoittajan. Siinä minä näin tämän vimeksi ja koin sen koskettavan tunteen. Mainoksessa nainen kirkuu kovaa, ihokarvat nousee pystyyn ja kyynel vierähtää silmäkulmasta. Tekstinä mainoksen loppuun tulee: "Suomen elokuvasäätiö tukee kotimaista elokuvaa Veikkauksen tuella." En tiedä johtuuko se vahvasta kotimaisesta leffaharrastuneisuudestani, siitä että olen ollut veikkauksella töissä, voimakkaasta musiikista, vai siitä että alan olla jo vanha hölmö, mutta joka ikinen kerta saan kylmät väreet tästä mainoksesta. Se tarkoittaa, että mainos vaikuttaa minuun hyvin voimakkaasti ja olen 100% tuotteen takana. Mikään muu mainos ei ole vaikuttanut minuun näin vahvasti ja mennyt suoraan tunteisiin. Välillä yksinkertaisuus on kaunista, jopa mainoksissa.

2 kommenttia:

  1. Kyllä olen syönyt murkun liruja. Karkeihan ne vaan on. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin taidat olla juuri tuota minua astetta vanhempaa ikäpolva. Omana aikanani en muista tuollaisa kuapassa nähneeni, mutta mainos on hupaisa.

      Poista