keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

Lapsuuteni aakkoset

Minttu Vaahteran Katveesta heitti viime kuussa näin ihanan haasteen ilmoille.

Alkupolku on lasten tietokonepelisarja, jossa helppojenja kivojen pelien avulla opetellaan kaikkea tärkeää. Alkupolku sarjaa on julkasitu 90-luvulla ja uusintaversioita 2000-luvulla. Itsellä oli sarjasta pelit Ekaluokka, Tokaluokka ja Kolmasluokka. Näitä pelejä tulee vieläkin tahkottua nostalgiamielessä. Pelit sisälsivät myös hauskoja lauluja kuten "Olen porkkana", "Nolla" ja "Eiks jo lähetä matsiin". Peleissä opeteltiin mm. laskemaan, kierrättämään, kuukaudet ja aurinkokunnan planeetat.
Alkupolku Ekaluokka tietokonepeli
Ankronikka on Disneyn parhaimpia animaatioita. Ankronikan tunnari on mitä mahtavin ja jaksot ovat todella hauskoja ja seikkailullisia. Ihanin jakso on varmasti Paluu Klondikeen, jossa on Kultu Kimallus.
Appelsiinimehu oli lapsena arkijuomaani. Saatin parhailani juoda puolitoista purkkia appelsiinimehua päivässä. Onneksi olen tästä pahasta tavasta päässyt, enkä nykyään edes välitä appelsiinimehusta.

Barbie on maailman ihanin nukke. Barbiekokoelmassani on noin 100 Barbia ja ne ovat niin kauniita. Erityisesti 80- ja 90-luvun Barbit ovat mieleeni. Barbielehdestä tykkään myös valtavasti ja 80- ja 90- luvun Barbilehti kokoelmani on kattava. Vuoden 93-95 Barbilehtiä vielä himoitsen, mutta niitä valitettavasti ei ole ihan helppo löytää.

Barbiet leikkimässä
Barbababa on ihana animaatio johon olen tykästynyt uudelleen. Barbet ovat kanssa kovia luonnonsuojelijoita.
Bumtsibum oli lapsena yksi suosikkiohjelmistani. Lauantai-iltana saunan jälkeen (tai välillä ennen) piti aina katsoa Bumtsibumia. Olen kova Marco Bjurstömin fani.
Bacstreet Boys oli pitkään suosikkibändini. Edelleenkin kun Everybody jossain alkaa soimaan niin fiilis nousee heti kattoon.

C-kasetit ovat ensimmäisiä laitteita millä musiikkia olen kuunnellut. Ekat c-kasettini ovat olleet Röllin seikkailuja, Fröbelin palikoita ja lasten lauluja.
Cd-levyt tuli c-kasettien jälkeen. Olihan se helpottavaa, kun ei enää tarvinnut kelata, kun halusi kuulla jonkun tietyn kappaleen levyltä.
Crash peleihin tutustuin kaverini luona. Häellä kun oli Playstation ja minulla ei. En koskan oppinut kunnolla Crashia pelaamaan, mutta pitkään, aina kun kävin tän kaverini luona halusin pelata Crashia. Ne tasohyppelypelit olivat mielestäni tosi vaikeita, mutta Crash Team Racing oli mielestäni ihan paras autopeli. Sitä jaksoin pelata kaverini luona vaikka kuinka kauan, vaikka hän ei olisi ite jaksanutkaan. Suosikkityyppini oli se heppu, jolla on N-kirjain päässä. Kutsuin häntä Ännäpääksi.

Crash peli
 Disney on elämäni yksi tärkeä elementti. En tiedä mtä olisin ilman Disneyn valtaisaa tuotantoa, sillä se on lähes joka suunnasta vaikuttanut siihen mikä nykyään olen. On mahdotonta muistaa mikä on ollut ensimmäinen näkemäni Disneyn elokuva tai sarja, sillä juuri minun syntymäni aikoina nitä alettiin kunnolla Suomeen tuomaan.  
Donitsit ovat olleet herkkuani jo lapsesta lähtien. Lähikauppakeskuksessamme on ollut donitsiravintola, josta myöhemmin tuli Arnolds ketju. Vaaleanpunainen Pomada kuorrute on ollut silloin suosikkiani, nykyään kaikki kuorrutteet maistuu minule donitseissa. Ja ilman hilloa kiitos.

Pomada donitsit on parhaita
 Euro-taulukkoa tuli kuljetettua lompakossa 11-12 vuotiaana. Oli aluksi hankalaa hahmottaa rahan arvoa kun vasta muutama vuosi aiemmin opin tuntemaan arkat ja nyt kaikki piti kääntää euroiksi. Euro-taulukko auttoi hyvin hahmottamaan minua lähikaupassa paljon mikäkin maksoi.

Eurojen opetteluun meni aikoinaan aikaa
Fred (ja Midge) ovat suosikkibarbienukkejani. Fred on itseasiassa Petra nukke, mutta koska hän on siitä asti kun olen sen saanut (eli vuonna 1995?) on seurustellut suosikkiMidge nukkeni kanssa, niin Barbiksi hänet jo voi laskea. Tämä pariskunta on leikeissäni ihan erottamaton.

Fred ja Midge ajelulla
Grills sipsit ovat lapsena noussut suosikkisipseiksenija pitää edelleen sitä paikkaa. Tykkään ylikaiken näitten paksusta maustekerroksesta.

Grills sipsit on herkkua
Hyvät Herrat tv-sarjaa katsoin vanhempieni kanssa. Vaikken sarjan poliittisesta hömpötyksestä tajunnut mitään, niin ihailin aina Tollon ja Paukun saunaosastoa ja sitä valtavaa uima-allasta.
Hui hai hiisi tuli tv2 ennen Pikku Kakkosta torstai tai perjantai- iltaisin. Siinä lapset seikkailivat isossa vuoressa, jossa heitä johdatti Keiju. Mukana myös oli Matti Menninkäinen ja vuorta johtasi ilkeä Hiisi. Kaikki tuollaiset lasten seikkailuohjelmat oli mieleeni, mutta tästä erityisesti tykkäsin sen mystisen tunnelman takia.

Hui Hai Hiisi ohjelma
Hyppynarua tuli hypittyä aina kaverini pihalla. Sinne saattoi kertyä isompikin porukka kesälomilla ja narun lisäksi oltiin piilosta ja pallopelejä. Hyppynaruloruista on jäänyt mieleeni Pikku Nalle ja Aakkoset (joissa siis kehitettiin aina hyppijälle poika-tai tyttöystävä, ne meni naimisiin, piti ostaa
kaikkia tavaroita ja lopuksi laskettiin montako lasta he saavat yhteensä)
Hesburger ravintolassa käytiin aina kaupungila ollessamme. Aina halusin hampurilaisen kanssa kurrku- tai paprikamajoneesia ja siihen oheen sai vohvelista tehdyn kipon missä majoneesia pidettiin. Jälkkäriksi söin aian tuon vohvelin. Harmi kun niitä ei ole enää.

Isi on aina minlle rakas, vaikka onkin jo poistunut.
Inkun päiväkirja on tv2 kanavalta tullut ihana animaatiosarja, joka 12-vuotiaasta Inkusta ja hänen elämästään ja ystävistään koulumaailmassa. Tämä on ihan yksi suosikkianimaationi ja harmikseni suomessa ei ole esitetty kuin vain sarjan ensimmäinen kausi.

Inkku, Miranda, Oona, Maisa ja Tytti sarjasta Inkun päiväkirja
Isänmaan toivot alkoi aikoinaan Nelosella, kun kanava alkoi. Seurasin sarjaa alusta lähtien ja vaikka en tajunnut itse juonesta tuolloin myöskään mitään, niin Petteri Summasen Vellu hahmo nousi ihan parhaaksi hahmoksi ja monet vitsit jäi jo tuolloin päähäni.


Joulu on jo pikkusena ollut suosikkijuhlani. Olen aian tykännyt joulutunnelmasta ja pirretyistä. Lapsena joululahjat oli tiettykohokohtia ja sai jännittää sainko toivomani Barbin lahjaksi.

Pikkujoulukoristeita lapsuuskodissani
Jyrki ohjelmaa katoin välillä, kun siskoni sitä seurasi. Siinä ytimöityy kyllä suomalaisen ysärimusiikin ydin.
Juissi oli herkkupäivän mehua. Varsinkin se sekahedelmä juissi. Enää se ei maistu niin hyvältä.
Jäätelöautosta tuli ostettua jäätelöä kesälauantai-iltaisin. Sellaiset venejäätelöt oli parhaita, niissö oli vohvelipohja, jäätelösisältö kinuskiraidalla ja suklaakansi, namm.

Kissat on pikkusesta asti ollut suosikkieläimiäni. Pumpuli ja Noki tuli perheeseen kun olin ala-asteella ja niitten kanssa on tulltu leikittyä ja lellittyä.
Karvinen sarjakuvalehteä tilasin aikoinani. Tykkään Karvisen huumorista, mutta stripit kyllä nykyään toistaa jo helposti itseään. Tv-stäkin Karvinen tuli, mutta sitä en niinkään seurannut.

Karvinen viettää Halloweenia, tämä jakso minulla oli videollakin.
Koululainen lehtä kanssa tilasin ja siinä ol isilloin paljon hauskaa luettavaa. Aina kaikki jutut huvipuistoista ja tulevista elokuvista silloin kiinnostivat.
Kanarian Kalle (tunnetaan nimellä Bulgarian Polle, Mallorkan Matti ja Kreetan Kroisos Pennonen) oli uimapatja, joka ostettiin kun käytiin aikoinaan Kanarian Saarilla. Sama patja otettiin mukaan muille ulkomaan reissuille ja niin Kalle sai toiset ja kolmannet nimensä aina matkakohteen mukaan. 

Lauanta-aamut olivat ihania. Kerrossängyn yläpedillä katsoi pikkutelkkaristani Yle:n aamupiirrettyjä ja Pokemonéja herkkuja syöden.
Lasse kirjat olivat ensimmäisiä lukemisiani. Niitä lianasin tietty koulun kirjastosta. Lasse Lukutoukka löytyy vieläkin hyllystäni ja välillä innostun kirjastosta näitä lainaamaan.
Leikkipuistot olivat kivoja paikkoja mennä kaverien kanssa juttelemaan, kun kotona oli porukat kotona. Liukumäissä on aina kiva alskea ja aikoinaan tykkäsin kiikkuakkin, kunnes vanhemmiten siitä tulee jo huono olo.
Legot ovat kivoja rakennuspalikoita ja ne on helpompi siivota kuin Barbit. Siskon kanssa legoilla tul iaina leikittyä napakymppiä ja voittajat pääsivät Muumimaailmaan. Pikkulegoilla tuli taasen leikittyä yleensä huvipuistoja tai rantaelämää tai rosvoa ja poliisia, sillä niillä legoilla pystyi luomaan paljon enemmän mielikuvituksellisimpia juttuja.

Legot eläintarhassa
Lautapelit on aina ollut kivaa ajanvietettä perheen tai ystävien kanssa. Muuttuva Labyrntti oli aikoinaan suosikkini.
Lelutapuli oli lelukauppa Oulussa, jossa tuli usein perheen kanssa käytyä. Monesti sainkin pikkuleluja itelleni lahjaksi ja siellä oli muutenkin kiva aina ihastella uusia Barbeja. Barbinäyttelykin siellä joskus oli.

Matka maailman ympäri 80 päivässä on aivan mahtava animaatio. Harmikseni sitä ei itellä Dvd:ltä löydy, mutta onneksi koko sarja on nykyään koneella. Aikoinaan se on nauhoitettu tietenki telkusta videolle.
Muumit on tietysti tulleet tutuksi Muumilaakson Tarinoiden myötä, mutta kaikki muukin muumijuttu on jo lapsena kiinnostanut. Varsinkin Muumi sarjakuvista tykkäsin, kun ne oli vähän sellaisia pikkutuhman oloisia.

Muumilaakson tarinoita jaksosta Salainen ruokalaji
Miina ja Manu sarja on ihanasti kuvitettu. Paljon kauniita värejä ja realistista luontokuvausta.
Minttu kirjasarja on kanssa ollut suosikkini. Sen kuvitus on todella minimalistista, mutta todella nostalgista ja hellyyttävää. Mintun Kiva Päivä kirjaa lainasin aina kirjastosta itelleni.

Nike on isosiskoni. Muuta nimeä en koskaan ole hänestä osannut käyttää. Monesti pikkusena olin aikomoien apina, jolloin halusin matkia siskoni, koska sisko oli niin "cool" silloin. 
Nylon Beat on ensimmäinen bändi jota itse kunnolla fanitin. Lauloi Seksi vie ja taksi tuo biisia paljon ennen kuin sain tietää mitä seksi on.

Nylon Beatin Satasaen Laina levyn kansi
Ompeleminen oli yksi harrastuksistani ala-asteella. Ompelin nukeille vaatteita ja innosituin kutomisesta niihin aikoihin. Ompelemisesta lähti maku yläasteella, mutta kutominen on jäänyt.
Onnikalla eli bussilla olen oppinut yksin kulkemaan jo seittemänvuotiaana, kun meiän perheessä ei ole ollut autoa. Bussilla kulekminen on ollut mulle aina ihan arkipäivää ja yksityisautoilu oikein luxsusta.

Näistä leluista tuon ruskeatukkaisen Terisa nuken olen aikoinaan itse ommellut
Pigal suklaa on pienenä ollut ihan herkkuani. Nykyään ei tätä enää suomessa myydä ja siksi tätä herkkua pitää aian tuoda, kun joku käy ruottissa.
Pokemón sarjaa katsoin kun se suomen televisioon 90-luvulla ilmestyi. Pokemón kortteja sen pohjalta aloin keräilemään ja muuta oheistuotteita. kolme ensimmäsitä elokuvaa tuli katottua, sarjaa nauhoitettua televisiosta ja itse leikittyä hahmoja ja Pokeja. Brock ja Rakettiryhmän Jessie ovat suosikkejani.
Pupu Tupuna kirjasara on ollt Miinan ja Manun ohella hyllyssäni. pupu Tupunasta pidän pikkusen vähemmän, mutta siinä on kassa kaunis luontokuvistus. Nämä kirjat ovat vähän enemmän itseään toistavia. Leikkipuistossa kirja on suosikkini.
Pupu on vanhin pehmoleluni. Se on vaaleanpunainen ja se helisee sisältä
Pimeä on aina ollut minusta kaunista. Kaverini ystäväkirjaan olen aikoinaan kirjoittanut suosikkivuodenaijan kohdalle pimeä.
Perjantai-illat olivat ihania kun hain kaupasta irtokarkkeina maissipalloja ja kotona sain rauhassa lukea sarjakuvia.
Pikkkuromut ovat Teeny Weeny Families ja Polly Pocet leluja. Minulla oli niitä monta laatikkoa kaapissani ja niillä tykkäsin usein leikkiä. Harmiskeni menin myöhemmin kaikki myymään ja nyt koitan niitä keräillä itselleni uudestaan.

Teeny Weeny Families Kahvila
Pringless sipsit olivat erikoisia kun niitä alettiin myymään. Vieläkin välillä innostun Pringlesejä syömään ja niiden maku ei ole kyllä onneksi muuttunut mihinkään.

Quasimodo on hahmo Disneyn Notre Damen Kellonsoittaja elokuvasta. Notre Dame elokuva nousi suosikikseni vasta teini-iässä, mutta lapsena elokuva pelotti minua kamalasti.

Quasmodo elää Pariisin Notre Damen kirkossa
Reuhu-Rinteen ala-aste on Tuula Kallioniemen kirjasarja, josta pidin jo julkaisuaikana. Nykykään sarjaa on tehty lisää ja hauskaa luettavaa se vieläkin on.

Reuhu-rinne kirjoja
R-vika minulla oli ala-asteikäisenä. Kävin koulussa kerran viikossa puheopetuksessa ja 12-vuotiaana opin sanomaan virheettömän Ärrän.

Salatut elämät sarjaa aloin seuraamaan hetki kun se alkoi ilmestymään. Sarjan nuoriso Saku, Silja, Miia ja Kalle minua kiinnosti ja tietty Jasper Pääkkönen ol isilloin yltiösöpö.
Sauna on aina viikonoppusin meillä lämmennyt ja kyllä minä nautin aina kunnon löylyistä. Pikkusena otin Barbejakin mukaan suihkuun/saunaan ja leikin, että he oavt kylpylässä.
Smurffi levyt ovat minulla ollut kovassa kuuntelussa. Monet biisit olen ekan kerran kuunnellut nimen omaan smurffiversiona.

Smurffien tanssihiti vol 1 on ollut c-kasettina sekä cd-levynä
Särkänniemi oli todella siisti paikka käydä 10-vuotiaana. Olin ihan ekstaasissa kun pääsin käymään vesilaitteissa. Huvipuistossa käyminen oli muutenkin harvianista, kun niitä ei ollut meillä lähellä.
Speden spelit ohjelmaa kattoin aina yhessä isin kanssa ja joitain speleistä tuli leikittyä itsekkin.
Suosikki lehti tuli siskolleni ja se kanssa on yhtä ysäriyden ydintä kuin Jyrkiohjelmakin.

Tenavat sarjakuva ja animaatio on ollut aina minulle rakas. Kyllä sinä pärjäät Jaska Jokunen sarjakvan avulla opin alunperin lukemaankin. Se löytyi mummilastani ja kirjastosta sen jälkeen lainasin aina Tenavia. Nykyään kaikki Tenavat pokkarit koitan kerätä kokoelmaani ja muutama vain puuttu.
Tenavat pokkareitani
Tietokone oli Windows 95. Sillä pelasin Muumit Merenaalloilla peliä ja perhetuttuni Peppi peliä. Aina lanattiin näitä kahta peliä toisillemme.

Uinti on ainut liikunnan laji, josta olen aina tykännyt. Uimahallissa kävin aikoinan kerran tai kahdesti viikossa. Vedessä tuli enemmän leikittyä, hypittyä, laskettua mäkeä ja oltua porealtaassa enemmän kuin kunnolla uitia. Vedestä on tullut jo tuolloin telle tärkeä elementti.

Mökillä on hyvä uimalampi
Veturi on ollut Ylen aamuohjelma, joka on sisältänyt piirrettyjä, tarinoita ym. Niitä tykkäsin katsoa ja hämärästi muistan jopa tunnareitten ulkonäön.
Vattu on suosikkimarjani. Vadelmia aikoinaan kasvoi meidän takapihalla.
Välitunti oli koulussa mukava happihyppely. Kiikkuminen, palloleikit, narulla hyppiminen puuropata ja vastaavat olivat kivoja. Monesti välitunnit meni myös jutellen ja juoruten ja Pokekortteja vaihtaen. 
Videot ovat nerokas keksintö. Videolla oli kaikki parhaat elokuvani ja telkusta nauhotin paljon ohjelmaa videoille. Kun sain oman telkkarin siinä oli sisäänraknnetut videot ja oli mahtavaa kun niitä sai katsoa kesälomalla omassa huoneessa pitkälle yöhön.

Video kasetteja
TwiX suklaapatukka on ollut tuolloin yhtä suurinta herkkuani.

Twix patukka


Ystäväkirjat olivat trendi meidän koulussamme. Omiakin omistin aika monta.
Ylikylän ala-asteella vietin ikävuodet 7-12. Tykkäsin siitä koulusta paljon. Vaikka rakennus vaihtui vanhasta uuteen, niin koulussa oli mukavaa. Englannin ja liikunnan tunneista en tykännyt, mutta muuten koulu oli ala-asteella kivaa.

Portti ala-asteelle
Ysärimusiikki on mitä parasta musiikkia. Vaikka suurin osa artisteista on yhden hitin iheitä, niin Doctor Bombayn Calacutta on mitä mahtavin.

Zeppelin kauppakeskus on lapsuuskotini lähikauppa. Siellä ol iaikoinaan kaikkia kivoja liikkeitä, mutta nykyäään kirjasto on ainoa hyvä paikka. Zeppeliinissä oli aikoinaan Laiva kahvila, Ramins Burger, Tiimari, kirpputori ja elektroniikkakauppa, mistä sai pelejä, elokuvia ja cd-levyjä. Oi niitä aikoja.
Zeppelin kyltti
Äiti on aina tärkä ja asuu vielä lapsuudenkodissani. Äitin kanssa on aina kiva pelata korttia ja kattoa elokuvia.
HÄmärä on kaunista, vähän niin kuin pimeää.

Koulun pihalla on hämärää
RÖlli löytyi meiltä c-kasetteina ja videolla. Pikku Kakkosesta Röllin seikkailuja on meille nauhoitettu ja kyllä Röllielokuvatkin on pitänyt nhädä, vaikkei ne vedä vertoja alkuperäisille tv-jaksoille.

Tässä tulee hirmuinen Rölli
YÖkyläilyä harrastettiin usein kun oli kaverien synttärit tai muuten kun siihen sai luvan. Yökylässä ollessamme meillä luettiin sarjakuvia, katsottiin elokuvia ja syötiin herkkuja. Kun olimme kaverini luona yökylässä innostuttiin kuvaamaan kotivideoita, kuunneltiin musiikkia ja pelattiin pleikkarilla. Aina sai valvoa myöhään ja jutella nukahtamiseen asti.

1 kommentti:

  1. Pitkät olivat aakkoset sullakin ja Smurffit esiintyivät hhmm, hieman eri muodossa kuin mulla. :) Kiva kun teit ja mukava oli lukea.

    VastaaPoista