perjantai 23. joulukuuta 2016

Jaska Jokusen Joulu

Jaska Jokunen on minulle aina ollut tärkeä hahmo ja nämä Tenavat animaatiot yksiä rakkaimmista. Olin lapsena paljon hoitotädilläni, jossa aina katsottiin Tenavat videoita. Tykkäsin niistä niin paljon, että aina toivoin itselleni sellaista omakseni. Sitten kun 6-vuotiaana sain oman Tenavat videon, niin voi sitä onnea. Kasetti oli tietysti Jaska Jokusen Joulu, joka on edelleenkin tallessa.Videokasetti sisältää kolme Tenavat elokuvaa: Jaska Jokusen Joulu, Sinua ei ole valittu Jaska Jokunen ja Jaska Jokusen ensisuudelma.

Jaska Jokusen Joulu
Ressu, Tellu, Salli, Amadeus, Rapa-Ripa, Lippe, Kutri, Kielo, Sami ja muut ovat luistelemassa jällä ja taustalla soi aivan ihana laulu Chritmastime is hiere. Jaska on ystävänsä Epun kanssa myös kävelemässä luistelukentälle, kun Jaksa avautuu Epulle ongelmastaan: hän ei pysty olemaan onnellinen joulusta, vaan päinvastoin on masentunut vaikkei ymmärrä miksi. Luistellessa yhdessä Ressu nauttii sydämensä kyllyydestä ja vetää kaikki luisteluletkaan ja tietty kohti lumipenkkaa.  Jaska ei ymmärrä, miksi ei voi nauttia joulusta. Niinpä hän suuntaa Tellun psykiatriselle vastaanotolle, jossa Tellu koittaa saada Jaskan ongelmaa selville. Tellu kokee kanssa joulun vaikeaksi, vaikka joka vuosi saadaan uudet lelut ja vaatteet ja polkupyörät. Hän kun tahtoisi itselleen vain todellisuuden. Jaska taas kohtaa nimenomaan joulun kaupallisuuden ongelmana, kun Ressu osallistuu koristelukilpailuun ja pikkusisko Sallikin toivoo joulupukilta rahaa.

Luistelemassa
 Tellun toimesta Jaska päätyy ohjaamaan heidän joulunäytelmänsä. Ohjaus ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan, kun Amadeuksen musiikki saa tanssijalan vipattamaan ja rooleihin ei olla tyytyväisiä. Lopulta Tellu patistaa Jaskan ja Epun joulukuusiostoksille. Kuusikaupoilla myydään pinkkejä peltisiä joulukuusia, eikä sellainen sovi Jaskan joulun tunnelmaan. Kaiken keskeltä Jaska löytää elävän risukuusen, jonka ottaa mukaansa Epun varoituksista huolimatta. Kun muut tenavat pääsevät näkemään kuusen, he nauravat Jaskalle makasti. Niin Jaska taas masentuu. Voisiko joku kertoa miulle mitä joulu on? Eppu kertoo niin Jaskalle, kuin muillekkin kaupalliseen jouluun kyllästyneille, joulun sanoman joka alkaa klassisilla sanoilla: "Ja sinä päivinä oli paimenia kedolla..." Jaska lähtee oman pienen kuusensa kanssa kotiin ja miettii Epun lausumia sanoja. Niistä hän löytää joulun rauhan. Ressun upeilla joulukoristeillä hän koittaa koristella oman kuusensa, mutta sehän nuupahtaa heti painavasta koristeesta. Näin Jaskan mieliala taas maantuu. Muut ystävät tulee käymään ja heidän rakkauden ja yhteisen koristelun tuloksena kuusi saadaan kukkimaan ja Jaskallekkin hyvä joulumieli.

Jaska Jokusen joulu on ensimmäinen Tenavat lyhytanimaatioelokuva vuodelta 1965. Tämän pohjalta on myös tehty sarjakuvakirja Tenvien sarjissarjaan. Kappale Chritmastime is hiere on Tenavien fanipiirissä päässyt ihan klassikkolaulun asemaan ja jopa uudessa 2015 vuoden Tenavat elokuvassa se soi hetken aikaa. Itse rakastan kovasti tätä kappaletta ja se kuuluu suosikkijoululaulujeni joukkoon. Tästä lyhytelokuvasta opin lapsena jouluevankeliumin ulkoa täysin Epun sanomin sanoin. Animaatiotyyli on hyvin viehättävää ja tunnelmallista.

Hyvää joulua Jaska Jokunen
Sinua ei ole valittu Jaska Jokunen

On syksy ja koulussa etsitään oppilaskunnan puheenjohtajaa vaaliäänestyksellä. Ehdokkaiksi heti alkuun tivataan Jaskaa, mutta Tellun tekemän lyhyen gallupin mukaan Jaksan on turha astua ehdokkaaksi, kun hän ei kuitenkaan voittaisi. Sen sijaan Epulla on hyvät mahdollisuudet ja näin hänestä tehdään voittaja ainesta Tellun vaalikamppanjan avulla. Eppu lupaa oppilalille poistavansa kokeet ja siirtävänsä kaappien lukot alemmatksi, jos hän pääsee puheenjohtajaksi. Muut kilpailijat karsiutuu Epun loistavan vaalikamppanjan ansiosta, paitsi yksi kilpailija, Reijo. Vaikka Eppu vähän möhliikin ja menettää äänestäjiään puhumalla Suuresta Kurpitsasta, niin vaalipäiävnä kun pisteet on tasan ja luetaan Reijon äänestämän henkilön nimi, niin voittajaksi julistetaan Eppu. Kaikki on aivan innoissaan, että nyt saadaan koulua muutettua paremmanksi, mutta eihän se näin mene. Rehtori sanoo Epulle suorat sanat, eikä koulu muutu mihinkään vaikka Eppu onkin nyt puheenjohtajana.
Tämä lyhäri on ihan mukava koulu- ja syksyteemainen, mutta loppujen lopuksi vähän tylsähkö ja liian Amerikkalainen.

Oppilaskunnan puheenjohtajanvaalien ääntenlasku
Jaska Jokusen ensisuudelma
On kovat amerikkalaisen jalkapallon kisat. Jaska kilpailee joukkueessa ystäviensä kanssa, jossa Piparminttu-Pipsa on kipsakkana kapteenina. Peli muuten menettelee, mutta koska Jaskalla nyt sattuu aina olemaan epäonnea urheilussa, niin ottelussa hävitään yhdellä pisteellä. Mikä kaikista eniten Jaskaa harmittaa, niin hänen suurin ihastuksensa, pieni punatukkainen (tyttö joka on tässä suomenkilisessä versiossa on nimetty Heidiksi) on illan juhlien kuningatar ja katsomassa peliä. Jaskalla onkin suuri kunnia tanssia illan tanssijaisissa Heidin kanssa ja annettava hänelle suudelma. Ei ihme, että kaikessa jännityksessä peli sitten menee myttyyn. Itse juhliin Jaska valmistautuu perusteellisesti ja toaalisen jännittyneenä. Seuraavana päivänä hän ei ole uskoakkaan mitä kaikkea juhlissa teki. Tanssitti monia neitokaisia ja oli oikein parketin partaveitsi. Eppu lopulta kehuukin Jaskaa, että vaikka peli meni pyllylleen niin illan juhlat hän tosiaankin pelasti ja sai jopa ensisuudelman ihanalta tytöltään.
Videokasetissani on jotain häikkää, kun kesken ottelun kasetistani katoaa kokonaan kuva ja vain pelkkä ääni kuuluu. Vasta monia vuosia myöhemmin sain sellaisen kasetin itselleni, josta sain nähdä jopa tanssiaiset. Tämä on oikein hauska lyhäri ja on todella kiva vihdoinkin saada nähdä miltä Pieni Punatukkainen tyttö näyttää. Ärsyttikin aika paljon kun uuden 2015 Tenavat elokuvan myötä monet haukkui elokuvaa, koska siinä näytettiin Pieni Punatukkainen tyttö. Ei ole kyllä nämä haukkujat yhtään Tenavia seurannut, kun tässä Schulzin vuonna 1977 käsikirjoittamassa animaatiossa ja Punatukka saa nimen ja kasvot.

Pieni Punatukkainen tyttö Heidi ja Jaska tanssiaisissa
Jaska Jokusen Jouluisia Tarinoita
Toisenkin Jouluaiheisen Tenavat kokoelman omistan, nimittäin dvd:n täynnä Jaska Jokusen jouluisia tarinoita. Tämä tarinakokoelma sisältää pieniä jouluisia kohtauksia, jotka on alunperin Tenavat sarjakuvien stripeistä. Katsoin dvd:n englanniksi ja äänet kuulosti hyvin ihanilta. En tiedä onko musiikki jotain vanhaa Tenavien hovisäveltäjän Vince Guaraldin tekelettä, vai kuulostaako musiikki vain siltä.

Tellu on luistelemassa ja etsii itselleen luisteluparia. Ihana Amadeus pysyy jääkiekossaan ja kun Tellu suuttuu flirttailevalla Ressulle, Tellu saa märän koiransuukon.
Tellun ja Epun pikkuveli Toisto näkee Ressun joulupukkina, eikä usko Ressun olevan oikea pukki.
Eppu kirjoittaa kirjettä joulupukille ja tyypilliseen Tenavat tapaan puhuu kirjettänsä ääneen.
Eppu tapaa koulussa mukavan tytön, jolla on tapana vaihtaa nimeänsä joka päivä. Eppu koittaa lähettää hänelle joulukorttia, mutta se ei löydä perille, kun tyttö ei suostu pitämään samaa nimeä edes yhtä päivää.
Salli suunnittelee antavansa joululahjaksi perheellensä paperilennokkeja ja kirjoittaa kirjeen joulumuorille. Eppu siteeraa ja opettaa raamattua Sallille. Salli tekee uskonnollisia joulukortteja, joissa paimennetaan lampaita ja julistaa, ettei ainakaan ole pakana.
Salli löytää joulukuusen ja naapurinpoika sanoo, että saat kuusen jos se kaatuu. Kuusi kaatuu suoraan Sallin jalkoihin ja hän vie sen kotiin. Poika tulee vaatimaan kuustaan takaisin, mutta Salli ei anna sitä. Aattona omatunto kolkutta ja hän vie jo kuusta takaisin pojalle. Ei naapurinpoikakaan sitä enää kaipaa ja niin Salli saa pitää hienon kuusensa.
Tellu tuntee sisällään joulurauhaa, mutta eihän kukaan usko sitä äkkipikaisesta Tellusta. Hän näyttääkin jälleen väkivaltaiset piirteensä ja muskauttaa Eppua oikein olan takaa, kun Eppu ei suostu kirjoittamaan Tellun sanelemaa kirjettä joulupukille.
Jaska koittaa tehdä joulukorttia Pienelle Punatukkaiselle tytölle ja Eppu auttaa askartelussa. Jaska ja Salli jättävät keksejä jouluyöksi kuusen alle, että saisivat vilaukselta nähdä joulupukin. Pukki on tietty naamioitunut Ressu. Joulupäivän aamuna Jaska herää Sallin huutoon, että nyt ei saatu lahjoja ja aprilliä päälle. Kyllähän Tenavat paketteja sai, kuten Ressu Tellun tekemän paidan ja Jaska Jokunen pyörän, jota lintu Kaustinen lainailee.
Jaska Jokusen Joulusisia Tarinoita
Tässä kokoelmassa kun on strippejä, niin se tuo muutamia kivoja lisähahmoja. Tellun ja Epun pikkuveljeä Toistoa en esim. ole Tenavat animaatioissa tavannut, kuten en myöskään Epun koulukaverityttöä, joka vaihtaa nimeään päivittäin. Koulumaailmaan sijoittuva strippi oli kivaa vaihtelua tässä kokoelmassa. Aikuisten äänet tuttuun tapaan kuuluu vain pelkkänä paapatuksena, eihän niitä sarjakuvissakaan koskaan näytetä. Epun uskonnollisuus tulee tässä kokoelmassa iáika vahvasti ilmi, eikä ihme, kun siitä on paljon strippejä tehty. Vähän hämmensi tämä, että osissa kohtauksissa kun oltiin ulkona on lunta ja osissa taas ei.

Näihin ihaniin Tenavisiin tunnelmiin haluan toivottaa Hyvää Joulua ja riehakasta uutta vuotta. Viimenen kuva nyt kyllä poikkeaa Tenavat aiheesta Disneymaailman puolelle, mutta en voinut vastustaa kun siskoni toi meille ulkomailta näin upean Disneykuvaelman. 

Mikki Hiiren Jouluaatto Disneyfiguri kuvaelma

1 kommentti: