torstai 11. kesäkuuta 2020

Päivä Euro Disneylandissa

Viimeisimmän pariisinmatkani koin huhtikuussa 2014. Tuolloin pyhitn jälleen yhden päivän unelmieni lomakohteelle eli Pariisin Disneylandille. Suunnittelin tuota Disneypäivääni pitkään, katselin mitkä kohteet haluan käydä läpi ja viettää sen ehdottomasti ilman mitään kiirettä ja stressiä, vain nauttia Disneyn taiasta.
Harkitsin jopa Disneyland lipun ostoa ennakkoon, mutta nuorena ja luottokortittomana se ei onnist. Onneksi olin liikkeellä heti aamusta, joten porteilla ei ollut jonoa lähes lainkaan.
Ruususen Linnan edustalla
Heti alkuunsa sain ihailla puiston uskomatonta kukkaloistoa. Aristokateista oltiin tehty mitä uskomattomimpia luomuksia. Kaupoilla kävin myös suh alkajaisikis, sillä aina niistä ihania matkamuistoja ja tuliaisia löytyy. Muistan Suomessa olloin tolloin aivan kamalat loskailmat, joten nautin täysin siemauksin Pariisin kevään lämmöstä.
Bambi, Kalle ja Kukka toivottavat kanssa vieraat keväisesti tervetulleeksi
Jokaisen Disneyland matkani olen kiertänyt puistoa vasemmalta oikealle ja Tomorrowland on aina jänyt kokematta. Nyt siis päätin upota sille puolelle ensin ja löysin Buzz Lightear Laser Blastin, jonne oli Fast Pass myös tarjolla. Fast Pass toimii siten, että tunget oman lippusi Fast Pass laitteen läpi, ja saat sieltä erillisen lipun, josa lukee kellonaika. Siihen kellonaikaan pääset kyseiseen laitteeseen jonon ohi. Kaikissa kohteissa ei Fast Passa ole, mutta ne joissa on, kannattaa se hyödyntää. Ei nimittäin maksa mitään. Kävin tässä Buzz laitteessa kahdesti, ensin normaalisti ja toisela kerralla Fast Pass jonoa käyttäen, joka säästi kyllä aikaani romasti.
Buzz Lightear Laser Blast muistuttaa hyvin paljon Powerpark huvipuiston Kummitusjunaa, siinä mielessä, että molemmissa on ase (Buzzilla laser pyssy), jolla pitää ampua punaisa valoja ja jos ampuu, niin tapahtuu jotain. Lopussa myös ammunnan pisteet on esllä. Sillä voi kilpalla kaverin kanssa jos tykkää. Itse ajelu on todella hauska, tuolee ihan sellainen avaruusrangeri fiilis.
Laitteen vierestä löytyi tietenkin Toy Story aiheinen avaruuskauppa. Sieltä ostinkin pinen sukkulan, jonka sisällä on nuita vihreitä ufoukkoja.
Äskön olimme avaruudessa ampumassa, joten nyt päästään lentämän. Orbitron kohteen kyydissä pääsee itse lentämään ilmojen halki Heimo Huiman lailla ja täytyy myöntä, että tämä kohde jänitti minua. Sinne oli myös yhdet pisimmät puiston jonotusajat, lähemmäs tunti. Tosin laitteessa ei ole monia paikkoja, joten on ymmärrettävää, että jonotus kestää. Kyyti tuntui minusta hurjalta ja käsilaukusta sai pitää tiukasti kiinni. Hyvä kun silmälaseja uskalsin pitää päässäni.

Kapteeni Nemo kohde oli tuolla vierailullani kiinni ja Space Mountainiin en vain uskaltanut, vaikka olen sen aina halunnut kokea. Olen lukenut, että tämän hetkinen Space Mountain on jo mones versio ja tässä kyydissä menee pää alaspäin. Siksi sihen en uskaltanut. Muuten pidän vuoristoradoista, mutta minua ei saa laittaa nurinkurin. 
 Viimeinen kohde itseleni Tomorrowlandin puoleta oli Autopia. Käytnnössä autot liikkuvat itsekseen, joten enmmän keksityin vain katselemaan maisemia. Ole ymmärtänyt, että tämä kohde oli yksi walt Disneyn henkilökohtaisia suosikkjea Kalifornian puistossa, joten senkin takia elämys piti kokea.
Sympaattiset Pixarin robotit Wall-e ja eva
Pitihän Ruususen linna käydä tutkimassa, ja sielä löytyikin nätti ikkuna.
Ei herätetä prinsesaa...
Ikkunaostoksilla töräsin Cruellaan
Kevät oli puistossa isosti esillä ja kevätparaati kanssa tuli nähtyä
Ruususen Linnasta päätyi takapihalle, missä sijaitsee valloittava Fantasyland. Tämä onkin puiston lempipakkojani. Kaikki satumainen sijaitsee juuri täällä.
Kuuluisan Dumbon selkään en ole aiemmin saanut noustua, jote oli jo aikakin. Dumboon oli kanssa pitkä jonotus ja ai hurja, miten lujaa Dumbo lentää. Olin kuvitellut tämn olevan rauhallisempi versio Orbitronista, mutta lujempaahan tällä pääsi. Korkeutta sa myös itse vaihdella ja vaikka kuinka matalalle koitin ohjata, niin Dmbo oli lentää pilviin asti. Turvakaaret olivt olemattomat, niin että ihan oikeasti pelotti. En olisi Dumbon lennosta ihan nöin raisua odottanut, hyvä että otin lasit poies. Dumbojen alla lepää kyllä kaunis vesielementti, joten hyvin tunnelmallinen ja sirkusmainenkin kohde on kyseessä.
Hullun Hatuntekijän Teekupit ovat itselleni ihan klassikokohde ja kyytin pääsee mukavan helposti. Pyörintää saa itse vaihdittamalla lisää. Tässä teekupposissa tuntuu ihan oikeasti, kun hyppäisi Ihmemaahan.
 Ensimmäsitä kertaa pääsin Fantasylandissa Lumikki seikkailun kyytiin. Dark Ride oli yllättävänkin synkkä, vaikka kertoi kivan kronologisesti Lumikin tarinan. Jotekin tuntui kuin koko elokuva olisi saanut lisää syvyttä, kun pääsi kirjaimellisesti kokemaan sen Lumikin ahdinkon metsässä. Onneksi loppu hyvin, kaikki hyvin.
It´s A Small World veneajelu kuuluu Disneylandiin ja siellä tuli kanssa piipahdettua. Sisällä on monia eri maailmoja luotu nukkerobotiikalla.
Tässä on jotain klassista, vahaa Disneytä
Kimalletta tivolissa
Pinokkio aiheiseen Dark Ride ajeluun oli myös mahdollista osallistua. Kyyti ei valitettavasti tuonut yhtä isoa wau-elämystä mitä Lumikki, mutta alkujuliste on lupaava. Peter Pan aiheinen kyyti puistosta myös löytyi, mutta tuolloin se oli remontissa.
Puistosta löysin myös itselleni täysin uuden suosikkilaitteen: Le Pays des Contes de Fées. Käytännössä tässä kohteessa istahdetaan veneen kyytiin, joka seilaa läpi miniatyyristen Disneymaailmojen: Erikin linna, Bellen koti, Hirviön linna Miekka kivessä, Ihmeiden onkalo jne. Kyyti oli uskomaton ja niin miniatyyrit upeita. 
Kääpiöiden mökki
Erikin laiva ja linna
Belle kylillä
Kuka uskaltaa Ihmeiden Onkaloon?
Se on taikalamppu

 Veneen satamasta kuulin junan tuksuttavan ja siellä oli Ukko-Pekka raiteillaan minua odottamassa. Varmasti ranskalaiset katsoi ihmeenä, kun yski manselainen laulaa suomeksi: Ukko-Pekka on se raiteillaa, on se raiteillaan, piippu tupruttaa!
Eihän Pariisia voi kokea ilman Notre Damessa käyntiä. Tämä nyt ei liity itse puistoon mitenkään, mutta aina Notre Damen Katedraalissa herkistyn Quasimodon ja Esmeraldan tähden.
Aamuisen kevätparaatin jälkeen pääsin näkemään myös perinteisen paraatin, jossa ihanat Disneyhahmot pyörivät ja tanssvat ja laulavat.
Hyvät Haltijattaret
Hertta Kuningatar
Jep, Koukkuhan se
Maija Poppasesta ja Pertusta löytyi ihana kukka-asetelma
Pikkuhiljaa Fantasylandista siirryin Adventurelandin puolelle. Kummituslinnassa kävin, sekä huisin hurjassa Big Thunder Mountainissa. Siellä en tosiaankaan uskalla käyttää silmälaseja, vaihti oli niin kovaa. Tämä kohde kiehtoi kuitenkin niin lujasti, että otin siihen ensimmäisen kyydin jälkeen vielä Fast Passin. Jonottaminen ekaan ajeluun vei nimitäin lähes parituntia.
Fast Pass aikaa odotellessani seilasin Caribian vesille, josta löytyi kunnon piraatin elämää.
Merirosvoseikkailu, sen haluaisin kokoea, vaikka tulenkin merisairaaksi helposti
Aasi vahtivuorossa
Luurankojen aarteita
Päiväni puistossa oli ohi ja sain kyllä kaiken koettua, mitä olin etukäteen suunnitellut. Suunnan vaihdos heti puiston kiertämisessä antoi heti uutta perspektiiviä ja tämä viimeisin Disneylandissa käyntini on jäänyt suosikikseni. Sain jopa pienimuitoisen ähkyn ja koen, ettei ihan vieläkään tee mieli Pariisin Disneylandiin lähte uudestaan. Kalifornian puisto taasen on jo kutkutellut ajatuksissa pidempäänkin.
Tämä kuva voi kiteyttää tunnelmani Disneylandista:

Olen jo aieminkin kertonut miksi juuri Dsneyland Pariisi, mutten ole esitellyt tätä yhtä isointa syytä.
Tämä satukirja on nimittäin yksi isoin inspiraationi kohde juurikin Pariisin Disneylandiin. Aluksihan se tunnettin nimellä Euro Disney, sillä on ensimmäinen (ja toistaiseksi ainoa) joka sijaitsee Euroopassa. Ankanpojat sekä Tepa käy eri kohteissa ja sillä tavalla niitä esitellään lukijalle. Big Thunder Mountain, Hatuntekijän Teekupit, Liisan Labyrintt, Pirates of The Caribbean ja Orbitron ainakin esitellään tässä kirjassa, joten ei ihme että tämmöinen pikku Disneyfani on aina ne halunut kokea.

2 kommenttia:

 1. Nää Disneylandit on ihania kirjoitelmia <3
  Näin minäkin pääsen kokemaan ne nojatuoli matkailuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että fiilis välittyy kuvista ja tekstistä. 😄

   Poista