keskiviikko 11. joulukuuta 2019

Silti niin joululta tuntuu

Pidän kovasti joululauluista. Minua jopa vähän harmittaa, kun niitä ei tee mieli kuunnella kuin vain jouluisin. Perusrallatukset on ihan kivoja, enkä lainkaan ärsyynny kauppojen joululauluista, päinvastoin; minusta niitä voisi soittaa heti elokuusta alkaen. Sitä helkutin Jäätelökesää taasen en yhtään halua kesäisin kaupoissa kuunnella. Pääpiirteittään tykkän kuunnella lähes kaikenlaisia joululauluja, mutta poikkeuksiakin on: en piittaa todella uskonnollisista tai saarnaavista joululauluista, en kovinkaan iskelmätähtien esittämistä kappaleista ja vaikka raskaampaa musiikkia usein kuuntelen, niin hevimusiikki ei sovi minusta joululauluihin lainkaan.

Minulla on kolme inhokkijoululaulua, jotka ovat ylitse muiden. Ne ovat No onkos tullut kesä, Varpunen jouluaamuna ja Satu-unta. Talvella ei kuulu laulaa kesästä, jouluna ei kuolemasta ja Satu-unta on muute vain typerä laulu.

Muumilaakson Tarinoissa talvisissa jaksoissa soi tämä ihana talvinen musiikki. Minulle tämä kappale kuvastaa vuodenajan vaihtoa ja on äärimmäisen kaunis. On muuten tällä hetkellä soittoäänenäni.
 Muumien lumoava talvimusiikki

Jaska jokusen Joulu elokuvassa kuullaan jakson alussa uskomattoman kaunis kappale Christmas time is hiere. Joitain vuosia sitten vasta löysin tämän kappaleen Youtuben syövereistä ja tästä on noussut minulle ehdottomasti yksi joulun kauneimmista kappaleista. Laulun voit kuunnella täältä. Kyseinen kappale myös soi hetken Tenavat elokuvassa.

The Joulukalenteri on joka vuotinen perinteeni ja todellaki omistan sarjasta tehdyt soundtrack levyt. En osaa sanoa mikä sarjassa on paras kappale, mutta Niskatuskamieheen voin usein kyllä samaistua.
I'm the niskatuskamies

Minulla on lapsuudesta jäänyt yksi joululevy talteen. Se on Pikku Kakkosen Karvakuonot Joulutuulella. Siinä Ransu, Riku ja Eno-Elmeri esittävät talvisia lauluja. Osassa kappaleita on lapsikuoroa ja osassa aikuista laulajaa. Parhaita on kuitenkin Karvakuonojen esittämät laulut ja Sinivuorten Yön olen ensimmäistä kertaa kuullut heidän esittämänä.
Ransku Karvakuono kaverinsa Pertti Nättilän kanssa. Taka kurkkaa poppari Robin.
Smurffien Tanssihiti Vol. 3 oli eräänä vuonna joululahjalistallani ja levyn mukanahan tuli lisälevy, jossa oli 4 kappaletta Smurffien joululauluja. Kulkuset, Petteri Punakuno, Joulupukki suukon sai ja Valkeaa joulua on levylle aikoinaan Smurffinnettu. Varsinkin reipas ja letkeä Smurffien Kulkuset saa hyvälle mielelle.
 Hei Smurffit, nyt vedetään toi Kulkuset!

Joitain vuosia sitten Popedan Costello Hautamäki julkaisi kauniin joululaulun Sydämestä Sydämeen. Vaikka se on aika surumielinen ja haikea, niin pidän siitä silti kovasti.

Tämän vuoden joululauluhittini on ollut Lauluyhtye Liekin versio kappaleesta Joulurauhaa. Löysin sen sattumalta koneeltani, jonne olin ladannut jotan perusjoululaululevyjä. Tässä kuorolaulussa on jotain kaunista ja harrasta. Tätä on ihana kuunnella ulkona, kun lunta sataa.

Viime vuoden joululauluhittini oli Pepe Wilbergin versio kappaleesta Kun joulu on. Asuimme lähellä järveä ja aina kun kävelin talvella siellä päin kappale alkoi soimaan mielessäni: Kun maas on hanki ja järvi jäässä...
Olen aika vasta opetellut kuuntelemaan englanninkielisiä joululauluja. Omistan muutaman Disneyn jouluisen karaokevhs kasetin ja sieltä olen löytänyt muutaman ihanan suosikkini. Very Merry Christmas Songs videolla on ihahna versio Sleight ride ja Winter wonderland kappaleista, 12 days for christmas videolla taas kasetin niminen kappale, johon olen aivan ihastunut. Tästä laulusta on muuten Carl Barks aikonaan tehnyt Aku Ankka sarjakuvankin.
Sleight Ride
Winter Wonderland
The twelve days for christmas

Paras suomenkielisten joululaulujen esittäjä on Vesa-Matti Loiri. Hänen Sydämeeni joulun teen levyn omistan LP:nä ja lapsena sitä kanssa paljon kuuntelin. Valkeata joulua, Henillä härkien kaukalon ja Tonttu ovat levyltä aivan suosikkini. Vesku on muutenkin esittänyt hyviä joululauluja. Kerran ydhessä hänen konsertissaan ihastuin rytmikkääseen Kolmen kuninkaan marssiin ja viimeisimpänä ja tunnelmallisimpana Silti niin joululta tuntuu kappaleeseen. Siinä on jotain harrasta ja jotain todella suomalaista.
 Kolme kuningasta maasta vierahasta

Kaikkein rakkaimpan joululauluun liittyy vahva muisto. Harlekiini videossa juontaja Essi Wuorela laulaa Tontun ja rakastin kyseistä lalua muksuna. Olin ihan pari vuotias ja ihastuin kappaleen sanoihin: Pakkasyö on ja leiskuen... Laulua ei ollut missän lastenlaulu levyillä, eikä sitä ikinä laulettu kouluissa. Vasta joskus 11-12 vuotiaana kun kuuntelin äidin soittamaa Veskun joululevyä löysin tämän rakkaan kappaleen ja olin niin onnellinen. Loirin laulmana tämä on hieno ja kaikki säkeistötkin sain kuulla, mutta Wuorelan ihanala äänellä laulettuna tämä kappale on rakkain. Minulla tulee ihan mieleen tuon Harlekiini jakson seinillä olevat lasten piirrustukset mieleeni, ja samalla oma lapsuus ja se viattoman lapsen joulumieli tätä versiota kuunnellessani..

2 kommenttia:

 1. Minulla on samanlaiset muistikuvat Tonttu-laulusta. Harlekiini saattoi olla minullekin ensimmäinen kerta, kun sen kuulin. 1990-luvulla tuo biisi oli muutenkin pinnalla. Kotona oli paljon joulukaseteita, joissa sitä ei ollut. En voinut käsittää, että se juontuu ruotsalaisesta lehdestä vuodelta 1881, ja suomennos on lähellä alkuperäistä tarkoitusta. Se on pysynyt Ruotsissa runona ja lauluna se tunnetaan vain suomessa. Ruotsissa siitä tehtiin lyhytelokuva vuonna 1941 ja sitä esitetään joka joulu televisiossa. Lyhytelokuva on todella kaunis. Suomalaisessa versiossa on hienot sanat, mutta on harmi kun usein niistä puuttuu säkeistöt 6-9. Niissä säkeistöissä on syvällinen sanoma talosta ja sukupolvista.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Tomten_(poem)
  https://www.youtube.com/watch?v=3BVzYcuVg-c

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistä, tämä lyhytelokuva minun täytyy katsoa. Itsekkin pidän kovasti kaikista Tontun säkeistöistä.

   Poista