lauantai 24. elokuuta 2019

Suuri Barbielehti historiikki osa 3

Jäimme viimeksi Brbielehtihistoriassamme joulukuuhun 1995. Silloin Barbielehti muuttui totaalisesti aikaisempaan verrattuna ja aloitti kauden, mikä kesti aina 2000-luvun alkuun.
Barbielehti kutistui, joulukuu 1995
Joulua viettämässä
Ensinnäkin, Barbielehden koko pieneni fyysisesti. Lehti jatkoi pienenä kesäkuulle 1997 asti, mutta muuten lehti pysyi rakenteeltaa samanlaisena. Lehdestä tuli nuorten tyttölehden sijaan lastenlehti. Kaikki Barbien alkupuheet, palstat, kyselyt ja tervehdykset oli nyt kokonaan poissa, samoin perinteisen piirretyt sarjakuvat. Barbielehti kostui kuukauden kilpailusta, kahdesta fotonovellista, tehtävistä ja keskiaukeaman piirrustuskuvista. Mukana saattoi olla kauniita julisteitakin, joissa tietenkin Barbienuket poseerasivat. Vähän eri kuukausina lehden täytteinä saattoi olla helppoja välipala tai herkkuohjeita, askarteluohjeita (varsinkin joulusin), vinkkejä hiustenlaittoon, juhliin ja erlaisiin leikkehin. Joskus mukana oli myös testejä, joista aina itse tykkäsin kovasti. Ainakin "Tunnetko Barbien maalman"- testin ja "Millainen ystävä olet?"- testit muistan hyvin.
Kesäkuu 1996
Barbielinna juliste
Vinkkejä kesäjuhliin
Sukeltamassa lokakuussa 1996
Kuten näkyy, fotonovelleissa kuvaus on entistä selkeämpää, verrattuna aikaisepien lehtien fotoihin. Barbien perhe sai myös kasvua, sillä Skipperin lisäksi Barbie sai kaksi pikkusiskoa. Noin 10 vuotiaan Stacien ja pikkuisen Shellyn. Shellyn ikää on ite hankala arvioida, sillä joissain fotonovelleissa hän vielä opettelee wc-pytylle istumista ja toisissa taas Shelly on jo olevinaan niin isoa tyttöä. Pääsääntöisesti Shellyä voisi pitää 2-5 vuotiaana. Skipper kasvaa 90-luvun sarjakuvissa murkusta teinisi ja menee jo ihan lukioonkin. Tähän on syynä Skipper nukkien aikuisempi muutos. Itse näitä fotonovelleja luin siinä 8-vuotiaana, kun Barbielehti tuli isosikolleni. Siksi minulle samaistuttavin Barbienukke on aina ollut rämäpäinen Stacie ja Skipperiä olen pitänyt vähän tylsimyksenä. Skipperin kaverina ei ole enää Kelly vaan Courtney, mutta hänkään ei ole monesti mukana. Shelly saa kaverikseen Tommyn, joka on taasen Kenin pikkuveli. Stacien paras ystävä on Todd, joka taasen oli lapsena ihan suosikkinukkeni.
Lehti muuttui jälleen normaalikokoiseksi
Hulatytöt kannessa -97
 Sen huomaa että Stacie on ollut yksi suosikkinukeistani, sillä tunnistan niin monesta fotonovellista nuket, jotka omistin. Mäkkäri Stacie, pilkullisessa uimapuvussa oleva Play and fun Stacie ja tietenkin telinevoimistelu Stacie. Jokainen näistä nukeista meni leikeissäni rikki, mutta vomistelu Stacien ostin itselleni halvalla viime kesänä. Play and fun Stacien uikkarit, housut ja takki on kyllä vellä tallella, samoin kuin mäkkäri Stacien Happy Meal- ateria.
Mäkkäri Stacie
Jumppa Stacie
Fun and play Stacie
Ylimääräisillä aukeamiilla saattoi mukana olla myös satuja. Jotkut sadut olivat ihan tavallisista lapsista kertovia, toiset taasen Barbien maailmasta.
Keskiyö kestit tarina
 Barbielehdissä on edelleenkin mainoksia etu- ja takakansissa. Kun aiemmin näytin teille Puuhamaa-mainoksen, niin nyt on Linnanmäen vuoro. Lintisillä ainakin 90-luvula juhlittiin jotain Barbiepäivää, sillä kesällä 1998 olen käynyt Linnanmäellä. Sain siellä Barbielta nimmarin hienoon Barbiejulisteeseen ja näin siellä upean Barbienäyttelyn, josta meillä on valokuvia kotona. Näyttelyssä oli mm. Kauniit ja Rohkeat Barbiet, sekä yybercoolit viralliset Spice Girls Barbiet. Ainakin kesällä -96 on myös vietetty Barbiepäivää.
Barbie -päivä Linnanmäellä
Näistä vuoden -96 ja -97 lehtien fotonovelleista kyllä bongaan eniten niitä Barbienukkeja joita itse aikoinaa omistin. Wc-pytty Shellyn toiletti on tallessa ja ai kuinka tykkäsin tuosta Teresa merenneidosta, ainoastaan bikinit on häneltä enään tallessa.
Wc-pytty Shelly
Kauniit merenneidot, tummatukkaisen Teresan omistinkin.
Kun aiemmissa Barbielehdissä paljon ratkottiin rikoksia ja käsitetiin ihan mustasukkaisutta, niin tarinat ovat pitkälti muuttuneet. Fotonovelleissa yleisesti ottaen seurataan sisarusten menoja, pidetään juhlia tai matkustetaan jonnekkin. Tässä yhdessä sarjakuvassa Barbie on ystävineen matkoilla ja kaverusten kesken tulee riitaa. Se kyllä sovitaan tietty lopussa mutta jo tästä huomaa, että nuoreten lehdestä on muututtu lastenlehdeksi, sillä negatiivistnnelmaiset fotonovellit ovat ihan minimissä.
Tytöt kiistelemässä
Skipper on joulun kipeä
Metsäretkellä, Skipperin nukke on vaihtunut jo teininukeksi.
Koska tämän ajan Barbielehdet ovat minulla luetuimmat niin kerron teille suosikkini. Huhtkuun lehdessä 1998 on tarina, jossa Skipper toimii Shellyn, Tommyn ja tämän ystväien lapsenlikkana. He katsovat Barbien luona kotivideoita uima-altaalta. Jotenin tämän sarjakuvan kesän kaipaus on ihan käsin kosketeltavaa ja tuo uima-allas. Sen kaltainen meidänkin Barbella joskus oli, mutta kyllä ihan aikuiskoossa minulle kiitos, haluan! Tarina Ihanasta Rapunzelista eli Tähkäpäästä on kanssa ollut suosikkini juuri tämän lehden sivuilta. Rapunzel sai ihan oman Barbieteemaisen elokuvankin, joka on Barbie-elokuvista vielä kaunista katsottavaa. Rapunzelin tunnetuin leffaversio monelle taikaa kuitenkin olla Disneyn Kaksin Karkuteillä, mutta minuun se ei iske. Kun Rapunzel näytää Barbielta, niin se on ainoa ja oikea. Onko yllätys, että minullahan oli  Rapunzel Barbie aikoinaan. Se mekko ja kruunukin taitvat olla vielä tallessa. En vain ikinä ymmärtänyt sitä kruunussa ollutta mekanismia, joka saa Barbien pitkät hiukset valahtamaan alas.
Kesäinen kotivideo
Rapunzelin linnassa
Onnellinen loppu
Kaikista eniten luetuin Barbiesarjakuva on lokakuun numerossa 1999. En fotonovellin nimeä muista, mutta siinä on Stacie kolmen kaverinsa kanssa leirillä. Barbie lähtee koulutukseen, joten leirin vetäjäksi tulee Becky, joka on pyörätuolissa. Jotenkin tämä minua kauheasti kiinnosti, ehkä siksi että suosikki Barbienukkeni jalka on katkennut ja se pysyy teipillä pakoillaan. Monensti haaveilin hänelle hankkivan pyörätuolin, mutta koska sellaista en ole löytänyt, niin tavallinen tuoli on saanut kelvata. Tämän fotonovellin avulla innostuin Barbeilla leikkimään leiriä ja laitoin huonojalkaisen Midgen ohjaajaksi. Haaveilin kanssa Stacien kokoisista kaverinukeista, mutta näitä myytiin Suomessa todella vähän.
Varmasti kaikkein luetuin Barbielehteni. Kannetkin ovat jo irtaallaan toisistaan.
Becky pyörätuolissa leirinvetäjänä
 Vuoden 1999 lehdistä huomaan sen, että lähes jokaisessa sarjakuvassa ollaan paljon ulkona. Taustat ovat myös vaihtuneet entistä useammin valokuviin. Barbie mm. shoppailee skootterilla Milanossa, käy huvipuistossa, juoksee maratonin, viettää kesäpäivää Kenin kanssa ja toimittajana haastattelee miestä, joka jouluisin tekee hyväntekeväisyyteen leluja.
Ihastu muodikkaaseen Milanoon
Huvipuistopäivä
Viimeine numero ennen Milleniumia
Joulupukin apulainen
Yksi mieleenpainuvimmista uusista Barbienukkesarjoista oli Generation girls. Lukekaapas muuten Nuoruusdiscon blogista mitä yhteistä näillä nukeilla ja Tiktak-bändillä on. Tästä nukkesarjasta kerrottiin Barbielehden viimeisessä 90-luvun numerossa ja itsekkin innostuin näitä leikkimään. Omista Barbeistani valkkasin samannäköiset nuket, etsin mahdollisimman samanlaiset vaatteet ja onhan meillä Barbielle kuuluvat videokamera, rullalauta, kitara ja piirtolehtiö. Ihan maalausteinettä ei sentään löydy. Kyllä nämä Barbielehdet antoivat minulle usein inspiraatiota omiin Barbielekkeihin.
Generation Girls nuket joulukuu 1999 lehdessä
Vielä yhdessä postausksessa käymme läpi, millaisia Barbielehdet olivat 2000-luvun alkupuolella.

2 kommenttia:

  1. Tuo vuoden 1995 uudistus oli itse asiassa jo sen ajan kesän lehdissä. Silloin kannessa Barbie-logon yläpuolelle oli lisätty sana "uusi". Noita hienoja numeroissa 6.1999 - 10.2000 olleiden fotosarjisten kuvia on alunperin käytetty Barbie-kirjojen kuvituksena. Nettiä selatessa olen huomannut, että niitä on julkaistu kirjoissa ulkomailla vielä enemmän, mutta kaikkia ei ole Suomena Barbie-lehdissä hyödynnetty. Joltain nettisivulta löytyi esimerkiksi skannattuna outo avaruusaiheinen tarina, jossa avaruusolioina oli käytetty nukkeja-joiden kasvot oli maalattu lilaksi. Harmi, etten löytänyt enää uudelleen tuota sivua, mutta kirjan nimi oli "Return to Rodos" tai jotain sen suuntaista. Kunpa Suomessakin olisivat julkaisseet mieluummin noita valokuvallisia kirjoja. Piirretyillä kuvilla kuvitettuja Barbie-kirjoja on kirpparit ja divarit pullollaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiva kun kerroit. Kaikkia 92-96 vuoden lehti' en omista, joten olenkin miettinyt miloin tuo muutos tuli. Enpäs tiennytkään, että fotonvelleja on ollut Bariekirjojen kuvituksena. Olen ite lukenut niitä kirjoja, joissa on piirrettyjä tarinoita. Itse tykkään niistäkin kyllä, mutta fotokuvitetut kirjat olisi jänniä

      Poista