maanantai 15. heinäkuuta 2019

Suuri Barbielehti historiikki osa 2

Barbielehti historiikki jatkuu. Nyt menemme vuosiin 1990-1995.
 Vuoden 1990 Barbielehti kannet mukailivat tätä kehystettyä tyyliä ensimmäiset 4 lehteä. Kansissa on siis reunus ja yksi Barbie keskellä. Toukokuussa tyyliä alettin muokkaamaan monipuolisemaksi sommitelmiksi. Barbielehdissä käsitellään välillä aikuisempia aiheita, kuten mustasukkaisuutta. Tässä "Rakkautta kuntosalilla" fotonovellissa Barbie ja hänen ystävänsä käsittävät väärin Kenin kaverin ihastuksen kohteen. Näin ollen molemmat miehet saavat korvapuustista. Barbie ei ole siis mikään täydellinen typykkä, vaan hän kokee ihan samanlaisia tuntoja kuin lukijat. Sarjakuvissa vieraillaan myös paljon maailmalla, sillä  Barbie käy ainakin Irlannissa Menninkäisten Majatalossa, Skotlannissa katsomassa Loch Nessin Hirviötä, Japanissa työreissulla kimono yllään  ja juuri uudessa avatussa Ranskan Euro Disneylandissa, jossa Barbie saa kokea Tuhkimo-hetken. Eikä tietenkään sovi unohtaa ihania aurinkolomia, jossa Barbie ja Skipper vähän väliä käyvät. Herttasen Perheestä tuli muuten markkinoille Disneyaiheiset Barbienuket ja ainakin tuo pikkupoikanukke Aku Ankka-paita päällä me omistettiin joskus.
Näkeekö barbie Loch Nessin hirviön?
Mustasukkaisuutta kuntosalilla
Nauravan Menninkäisen majatalossa Irlanissa
Barbie työmatkalla Japanissa
Euro Disneyland, nykyinen Dsneyland paris avattiin vuonna 1992
Barbie pääsee Tuhkimon kurpitsavaunuihin
Herttasen perhekkin on Disnetuulella. Poikanukke joskus omistettiin.
Fotonovelleissa Barbielehdissä on kahta tyyliä pitkälti 90-luvulle asti. Osassa sarakuvaruutuuja tausta on valokuva, jossa saattaa vilahdella ihmisiäkin. Osassa taas kuvat ovat sommiteltuja Barbien omien Barbietavaroiden mukaan. Minua viehättää molemmat tyylit. Vanhoissa lehdissä on kanssa vanhoja mainoksia, jotka vievät minut niin suoraan ysärille. Ikinä en ole käynyt Puuhamaassa, mutta jo tämän mainoksen perusteela menisin heti. Harmi vain, että Puuhamaa tuskin on enää samalasessa kunnossa, kuin vuonna 1990. Barbielehdet saivat 90-luvulla omia tyttöpalstoja. On Barbien päiväkirjaa, herkkunurkkaaja tietty testejä. Minä ainakin olen jouluihminen tämän testin perusteella.
Puuhamaa mainos vuodelta -90.
Barbie kävi huvipuistossa kesällä -90.
Testin mukaan olen jouluihminen
Barbielehden sisältö ja alkutervehdys
Vuoden -91 joulun toivotus
1991 vuonna Barbie teki lehteensä alkutervehdyksen ja nämä jatkuivat aina tuonna vuoteen 1995 asti. Skipper kertoo- osio on tarina Skipperin kommelluksista hänen näkökulmastaan. Barbie-muotia sivulla oli yleensä helppoja ompeluohjeita vaatteiksi Barbie nukellesi. Takakannessa on aina kilpailu, josta voi voittaa yleensä Barbielle kuuluvia esineitä. ZikZak osio yhdisti lukijoiden terkut, vitsit, runot, nuhteet, kehut ja sen hauskiman eli minun Babrieni osion. Siinä lukijat kertoivat heidän Barbiensa nimet, kaverukset, ammatit ja harrastukset. Niitä on todela hauska lukea.
Barbien kansikuva jatkui tässä lehdessä takakanteen asti. Ainoastaan tässä numerossa on tämmöinen harvinaisuus.
Suurin osa Fotonovellien tarinoista pääosassa on todellakin Barbie, mutta vuoden 1992 lehdistä alkaen Herttasen perhekkin sai omia tarinoitansa. Tässä Herttasen ovat tehneet koulun lapsilleen ja ystävilleen. Sarjakuvissa myös ollaan pääasiasssa Barbien ja ystävien melskeissä mukana, mutta välillä Skipper heitetään ystävineen päääosaaan ja myös heidän naapurinsa Birdin perhe on saanut omia tarinoita. Varsinkin Skipperin piiretyt tarinat ovat minusta kivoja ja niihin pystyi lapsena hyvin samaistumaan.
Herttaset ovat tehneet leikkikoulun lapsiensa ystäville
Barbielehden kaunis kansi. Tämän sinisen mekon omistankin.
Barbien tarina joltain matkalta
Vuoden -93 fotonovelleissa Barbie viettää hyvän ystävnsä Midgen häitä ja sarjakuvassa Skipper tutustuu koulussa pyörätuolia käyttävän tyttöön. -93 sarjakuvissa ja fotonovelleissa käsitellään yllättävän paljon muotia. Milloin Skipper hurahtaa uusiin hattuihin ja Barbie on hiusmallina.
Midge ja Alan menevät naimisiin
Skipper koulumaailmassa
Skipperillä on muotihattu
Totally Hair Barbien hiukset taipuvat moneksi
Kyseisen vuoden joulunumero on minulle erityisen rakas, sillä sen olen aikoja sitten saanut serkultani ja pidän sen sarjakuvista ja fotonovellista kovasti. "Hyvää Joulua Barbie"- fotonovelli on perinteinen kaunis joulukuvaus, mutta sarjakuvassa käsitellään taas vähän synkempiä aihetta. Siinä Skipper kaverinsa Kelly kanssa viettää joulua asunnottmien talolla. Tytöt tutustvat moniin köyhiin, työttömiin ja asunnottomiin ihmisiin, joilla on tosin positiivinen asenne elämään. Tämän joulun aikaan julkaistiin myös Barbien tarrakirja, joka on ollut kovassa kulutuksessa. Lähes kakki siirtotarrat siitä on tipahtaneet, mutta muut tarrat pysyneet. Tarroista on ihana ihastella Barbeja, vähän kuin katalogeista.
Tätä joulunumeroa on luettu paljon, siksi se on kulunut
Kelly ja Skipper ovat käyneet asunnottomien kodissa
Tarrakirjassa on enää muutama siirtotarra jäljellä. Onneksi suurin osa tarroista ei ollut siirtotarroja. Näillä aukeamilla oli kuitekin mukava leikkiä.
1994 vuotena jatketaan samoja teemoja mitä aikaisemin. Barbie haaveilee hääpuvusta, Skipperillä on muotikriisejä ja hän on loukannut jalkansakkin yhdessä sarjakuvasa ja opettelee pelaamaan koripalloa pyörätuolilla. Vähän fantasiamaisempiakin fotonovelleja on mukana, nimittäin Barbie ja Skipper merenneitoina. Tämä ei ole ensimmäinen, eikä kyllä viimeinenkään merenneitotarina Barbielehdissä. Jo 80-luvulla fotonovellissa Ken näki merenneito Barbien ja vielä 2000-luvullakin on merenneito Barbie uiskennellut lehteen.
Ystäviensä häihin ajaessaan Barbie haaveilee jo omasta hääpuvusta.
Skipper löytää oman tyylinsä
Jälleen kaunis Barbie-lehden kansi
Skipper kokeilee pyörätuolikorista
Merenneitotarina
Joulunumeroon Barbie on kirjoittanut kirjeensä joulupukile ja fotonovelissa otetaan taas käsittelyyn yhteiskunnallisempi aihe. Barbien uudet, tummaihoiset ystävät ovat työttömiä ja Barbie on löytänyt Mohamedlle työpaikan. Sarjakuvassa "Laulaen Jouluun" Kelly haaveilee pääsystä kuoroon, mutta harjoittelee  itsensä kipeäksi. Sarjakuva käsittelee mustasukkaisuutta ja uusiin ihmisii tutustmista.
Hieno joululahja
Kenin ja Barbien askarteluohje: joulukortti palapeli
Vuosi -95 on Barbielehden vedenjakaja. Vaikka maaiskuun numero kannen prusteella käsitteleekin musiikkia, niin tekee sen aika kevyin ottein. Kuitenkin lehden fotonovelit ovat yllättävän tuoreen näköisiä, mikä on hämmentävää, sillä toutkokuun numerossa fotonovellit ovat samaa tasoa, mitä aikaisemmin. 1995 vuodelta minulla on vain kolme numeroa, mutta lehden muutos tapahtuu selvästi tämän touko- ja joulukuun lehden välillä. Toukokuussa ollaan samalla kaavalla kuin tähänkin asti, mutta joulukuun numero on sitten jo ihan uutta tyyliä. Siitä kerron lisää sitten seuraavassa osiossa.

Toukokuun lehden viimeinens sarjakuva "Vuoden hääpuku" on minusta kovin hauska, sillä Barbien työpaikalla tapellan onko vuoden hääpuku romantiikkatyyliä, Egyptiä vai 70-lukua. Katsokaa viimeisestä kuvasta mikä puku voitti.
Fotonovellit muttuvat moderneimmaksi
Viimeisin arbielehteni ennen uutta aikakautta
Kyllä morsian voi täläiseenkin pukeutua

4 kommenttia:

 1. Kivoja otteita barbilehdistä; tekisi mieli lukea kokonaan. Miten esimerkiksi pyörätuolilla onnistui maastokisa? Minulle ei tullut barbilehteä, mutta muistan joskus kaverilla selailleeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maastokisa onnistui pyörätuolilla radiopuhelimen avulla. Silloin kun pyörätuolilla ei päässyt maastoon, niin Skipper meni sinne yksin ja kertoi löydöksensä sellaisen avulla. En muista kyllä voittiko tytöt tuota maastokisaa ;) Barbielhdet ovat ihania, sillä nuket ovat niin kauniita.

   Poista
 2. Oi niitä aikoja, kun Barbie-lehdet oli vielä näin hienoja : ) Nykyään lehti ei ilmesty enää suomeksi ja niissä ei ole fotosarjiksia (eikä pahemmin muitakaan valokuvia). Onneksi on Barbien kaksi virallsta Instagram-tiliä (toisessa muotikuvia ja toisessa esitellään Barbie-tuotteita).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä alkaa seuraamaan intassa näitä Barbietilejä. Itselleni 80- ja 90 luvun Barbit on niit ihanimpia, tosin silloinhan niitä meillä kotona olikin ja paljon tuli leikittyä

   Poista