maanantai 17. kesäkuuta 2019

Suuri Barbielehti historiikki osa 1

Olen keräillyt Barbielehtiä niin kauan kuin muistan. Vanhin lehteni on tammikuun 1987 numero ja viimeisin on vuodelta 2004. Sisarelleni tilattin Barbielehteä vuosina 1997-1999 ja minun nimelläni lehti tuli vuosina 2003-2004. Serkuilta saimme vanhoja yksittäisiä numeroja vuosilta 1989-1993 ja niistä lehdistä minä ja siskoni tykättiin kovasti. Näin ollen olemme innostuneet ja ostaneet kirpputoreilta, netistä ja divareista paljon yksittäisnnumeroita sen jälkeen. Tavoitteeni on omistaa kaikki Barbielehdet vuosilta 1989-1999. Kokoelmani on karttunut varsin onnistuneesti.
Barbielehti tammikuu 1987
Fotonovelli toukokuulta 1987. Huomatkaa taustan yksinkertaisuus tuolloin.
Kun vertaa Barbielehteä vuodelta 1989 ja vuodelta 2004, niin niitä ei edes tunista samaksi lehdeksi. Vanhoissa lehdissä Barbien kansi on piirretty, kuin uudemmissa viimeisen päälle mietitty valokuva. Uusissa lehdissä oli aina jotain lasten muovihärpäkettä mukana, vanhoissa saattoi olla mukana erinnäisten nuorisoidolien julisteita, kuten Samantha Foxin. Tarinoissa ja lehden sisällöissä on myös huimia eroja 2000-luvun lehtiin verrattuna.
-89 vuoden lehden viimeinen ihana Super Star Barbienukke mainos
Sukelletaanpa syvemmälle 1980-luvun Barbielehtiin. Näissä lehdissä on piirretyt kannet, yksi fotonovelli ja paljon piirrettyja sarjakuvia. Barbielehdet ovat tunnettuja fotonovelleistaan. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että sarjakuvaruudut ovat Barbien seikkailuista otettuja valokuvia ja sarjakuvien puhekuplat on tehty tietokoneella kuvien päälle. Lähes jokaisessa Barbielehdessä on ainakin yksi fotonovelli. Vanhoissa lehdissä yleensä olikin vain yksi, mutta 90-luvun puolivälin paikkeilla lehteen vakioitui kaksi fotonovellia, mutta perinteiset sarjakuvat loppuivat silloin. En tiedä kyllä muita sarjakuvalehtiä, joiden sarjakuvat ovat pääasassa fotonovelleja, tiedättekö te? 80-luvun lehdissä oli fotonovellin lisäksi paljon piirrettyjä sarjakuvia ja nämä alkupään lehtien sarjakuvat olivat usein toiminnallisia ja väkivaltaisia. Seikkailua, salapoliisitarinoita ja rikosten selvittelyä höystettynä väkivallalla, mutta sen vastapainona oli paljon myös eläinaiheisia sarjakuvia. Nämä sarjisten aiheet eivät varmasti vedonneet kovin lapsi/teinilukijoihin, joten onneksi tyyli vaihtuu tuossa 90-luvulle mentäessä enemmän huumori ja elämänmakuisimmiksi tarinoiksi.
Kielikuvaa "valkoinen mies" ei varmasti menisi enää nykysensuurista läpi, lehdestä 7/89
Kaikissa Barbielehden tarinoissa oli poikkeuksetta Barbie aina pääosassa, mutta välillä myös Barbien pikkusisar Skipper pääsi sarjakuvien päätähdeksi. Skipperin tarinat ovat arkipäiväisepiä ja hauskempia ja ainakin itse tykkään lukea niitä enemmän. Myös lapsilukijoista uskon monen tykänneen enemmän niiistä, sillä teini Skipperin hahmoon on helpompi samaistua, kuin aikuisempaan Barbiehen.
-87 tammikuun lehdessä Barbieta luullaan villi-ihmiseksi
Heinäkuussa -88 Barbie kävi unessaan avaruudessa
Helmikuussa -89 Barbie avasi oman hampurilaisravintolan
Itse fotonovelleissa vielä tuolloin 80-luvulla oli vähän suttuiset kuvat ja aika rumat Barbienuket käytössä. Sarjauvissa taasen seikkaillaan semoisissa teemoissa, jotka nykysensuuri ei päästäisi enään läpi. Yhdessäkin vanhassa rikostarinassa salametsästäjät löytävät lähes alastoman Barbien, jota he luulevat villi-ihmiseksi. Barbie-lehti seuraa hyvin muuten aikaansa, sillä heinäkuun 1988 lehdessä Barbie seikkailee avaruusaiheisessa tarinassaan, tosin vain unessaan. Helmikuussa -89 Barbie taasen avaa hampurilaisbaarin ja Barbein yhtye Rockstars on kova sana musiikkibisneksessä. Lehti sisälsi sarjakuvien ja  fotonovellien lisäsi aina naiveja testejä esim. mikä meikki sopii sinulle, ja vinkkejä juhlien järjestänmiseen ja kemumeikkeihin. Yksittäisiä tarinoitakin lehti sisälsi esim. Herttasen perheen synttäreistä, Barbien rantamatkoista ja esittelyistä Barbien kotoa tai työmatkoilta muotimaalimasta. Lehtien sisäkansissa manostetaan myynnissä olevia Barbie nukkeja ja ai että, nuo mainokset ovat kauunita ja nostalgisia. Lehden viimeisellä sivulla oli aina kilpailu, josta voi voittaa erinnäisiä Barbietuotteita esim. Barbien aurinkovarjon. Vuonna 1989 tammikuun numerossa kansi vaihtui piirretystä Barbien valokuvaan ja siitä lähtien lehden tunnistaakin siitä.
Barbielehtien kansikuvan muutos
Barbien synttärikilpailussa pystyi voittamaan Barbiekuvioisen aurinkovarjon
Toukouussa -87 annettin veikeitä vinkkejä vappumeikkiin
Toukokuu -87, Barbien Rockstars yhtyeen mainos
Joulukuulta 1987
Ajan myötä sarjakuviin tuli enemmän huumoria ja toiminnallisuus väheni. Esim. fotonovellissa Slangileikki leikitellään slangilla puhumisella, vaikka aika monta väärinkäsitystä se saaakin aikaan. Syyskuussa -89 Barbie on jopa löytänyt Atlantiksen kadonneen kaupungin. Joulukuun numerossa  annetaan kivoja vinkkejä joulun koristeluun Barbienukeilla, sillä Barbiehan on aivan kuin enkeli. Yleensä ensimmisen fotonovellin jälkeen lehdessä oli Barbien oma sivu, jossa julkaistin Barbien tervehdys, sekä lukijoiden terkkuja, vastailtiin kysymyksiin, julkaistiin lukijoitten lähettämiä kirjavinkkejä ja herkkuohjeita. Myöhemmin tämänkaltaiset osiot saivat Barbielehdessä enemmän omaa sivutilaa. Alusta asti kuitenkin kirjekaverisivut ovat olleet mukana. Yleisin kirjeenvaihtoa etsivä oli 8-10 vuotias tyttö, joka tykkäsi eläimistä ja Barbienukeista.
Slangileikki fotonovelli heinäkuulta -89
Barbie on opetellut nykyslangin taidot
Toukokuussa 1989 Barbie kertoo lerntälomamatkastaa
Syyskuussa 1989 Barbie löytää Atlantiksen
Kuvassa vuoden 1989 Holiday Barbie, jonka mekon mekin aikoinaan omistimme
Vuoden -89 joulukuun numeron viimeinen fotonovelli on aika surullinen ja jäänyt vahvasti mieleeni. Siinä Barbie ja Ken löytävät kadonneen, orvon tyttölapsen ulkomailta. Hän on päätynyt toiseen maahan eroon vanhemmistaan ja järkytyksestä kokenut muistinmenetyksen ja kyvyn puhua. Vasta vanhempiesa näkeminen saa tytön takasin normaaliksi. Barbie löytää vanhemmat tytön valokuvan avulla, jossa koko perhe istuu autossa. Rekisterikilven kautta vanhemmat löydettiin ja molemmat, niin tytön kuin Barbien perhe, viettää onnellista joulua. Tälläistä tarinaa ei nykypäivänä varmastikkaan suostuttaisi julkaisemaan lapsille suunnatuissa lehdessä.
Orpoa tyttöä auttamassa
Barbielehdestä julkasitiin vuosikerrat vuosilta 1989 ja 1990. Toisen näistä bongasin ilahduksekseni yhden päivän pop-up kirpparilta ja toisen ostin huuto.netistä. Molemmat siis sisältävät Barbielehden vuosikerran, eli 12 numeroa mainoksineen päivineen ja ovat minulle ihania aarteita.
Barbie vuosikertani
Tähän on hyvä pättää suuren Barbielehti historiikin 1. osa ja näitä tulee niin paljon, että pääsemme aina tuolle 2000-luvn alkupuolelle. Seuraavassa osiossa pääsemme katsomaan miltä Barbielehti näytti -90 luvun alkupuoliskolla.
Parfyymi Barbie mainos vuodelta 1989

1 kommentti:

  1. Kiitos kiinnostavasta jutusta :) Meidän kotona alkaa olla kerättynä kaikki Suomessa 1986-2008 ilmestyneet Barbie-lehdet ja paljon olen tavaroitani kirppiksillä myynyt, mutta noista lehdistä tuskin tulee koskaan luovuttua : ) Ovat niin ihania. Vuosien 1993-1994 lehtiä puuttuu meiltä vielä ja muutkin keräilijät tuntuvat tuon ajan lehtiä kovasti himoitsevan : ) Ysärin loppupuolen lehtiä näkyy olevan aika paljon esim. huuto.netissä ja siellä on näyttäs olevan kustantajan arkistokappaleita (koko vuoden lehdet yhdessä kansiossa, tosin aika hintavasti). Olen huomannut nettiä selatessa, että 80-luvulla ulkomailla Barbie-lehti on ollut vähän laadukkaampi ainakin fotosarjisten osalta, jotka ovat olleet lähempänä Suomessa aikavälillä kesästä 1999 syksyyn 2000 ilmestyneiden Barbie-lehtien fotosarjisten tasoa (nuo ysäri-nollari-vaihteen fotosarjikset on alun perin ilmestyneet Barbie-kirjojen valokuvakuvituksena). Eli lavastukset ja nukkejen siisteys ja kuvien laatu on ollut niissä paljon parempaa. Suomessa 80-luvun Barbie-lehden fotosarjiksista ainakin osa on ilmestynyt alun perin jo kasarin alkupuolella (sarjisten alussa olevien tietojen perusteella) ja selittänee sitä miksi nuket on niissä niin vanhan mallisen näköisiä : ) Harmi vaan, ettei niitä ulkomaisissa lehdissä julkaistuja fotosarjiksia ole käytetty Suomen lehdissä.

    VastaaPoista