perjantai 10. toukokuuta 2019

Paris Kills

Pariisi on ollut unelmieni kaupunki siitä asti, kun näin ensimmäisen kerran Disney piirettyjä vhs-kasetilla ja niissä manostettiin Pariisin Disneylandia. Haaveilin matkasta Pariisiin ja Disneylandiin usein ja 14-vuotiaana kun pääsin ripille, sain äidiltäni rippilahjaksi matkan Pariisiin. Matkaan tietysti myös kuului yhden päivän visiitti Disneyandissa. Olen sen jälkeen käynyt kolmesti Pariisissa, ja joka kerta vietän yhden päivän aina Disneylandissa. Tässä postauksessa näytän kuvia Pariisin matkoiltani ja kerron tunnelmia niistä.
Pariisi on parhaimmillaan keväällä. Ensimmäinen Pariisin matkani oli kesäkuussa, muut on ollut huhtikuussa. Pariisissa on silloin jo kevät pitkällä. Vihreys ja vehreys antaa mieletöntä energiaa suomalaiselle kesän odottelijalle, sillä Pariisissa on kaupungin sykkeessä paljon puita ja puistoja. Kauniita kukkia kasvaa lähellä ja yleisiä puistoja ja puutarhoja on paljon. Yksi ihanimpia asioita Pariisissa on vain se, kun voi kävellä eteenpäin ja katsella vaivattomasti maisemia. Ilman päämäärää, pelkästän nauttia hetkestä.
Vaikka Pariisi on gourmet ruuan uskomaton kaupunki, niin itse suosin sitä, että aamun aloitta croisantilla ja kuumalla suklaalla hotellin alakerran lähileipomon terassilla. Lounaaksi kannatta syödä jotain kevyttä tai leipomosta haettuja herkkuja Seinen rannalla. Katsoa kukkaistutuksia, Seine-jokea tai ihailla kaukana kiitävää Notre Damen katedraalia. Tosin, en tiedä onko Notre Dame minkään näköinen nykyään kun sille kävi niin kuin kävi. Onneksi upea katedraali säilyy muistoissani ja kuvissani, aina siihen asti, kun se on saatu korjattua uuteen uskooonsa.
Notre Damen sisäpuolella olen käynyt muutaman kerran ja ne ikkunat, voi kuinka ne olivat upeita. Aivan mieletöntä mosaiikkitaidetta. Notre Damen jo nähdessäni minun päässäi alkaa soimaan Disneyn Notre Damen kellonsoittajan alkulaulu: "Aina soi näin Notre Dame!"
Toinen Pariisilainen Disneyhetki (ei lasketa sitä Disneylandia vielä tähän) on Pariisilaisten hotellien katot. Siitä saan vahvat vibat Aristokatteihin, kun ne kävelevät Ranskan kattojen yllä Parisiin. Kolmas Disneyhetki on taasen aina kaikki ravintolakokemukset Ranskassa, sillä se tuo mieleeni Rattatuillen. En Rattatuillea ole Ranskassa maistanut, mutta viime matkalta muistan hyvin ravintolat missä kävimme. Jim Morrisonin hautausmaan läheltä löysimme ihanan ravintolan, missä söin mereneläväpastaa. Vaikka äitini varoitteli merenelävien syömisestä ulkomailla, niin vatsani kesti sen kyllä hyvin. Simpukoita ja katkarapuja pastassa toimi erinomaisesti. Disneylandpäivän iltana söimme lähiravintolassa kreppejä ja joimme valkoviiniä. Viimeisenä iltanamme Moulan Rougen lähettyvillä löysimme pienen kuppilan, josta sai aitoa oikeata ranskalaista sipulikeittoa. Se oli aivan mieletön makunautnto. Hard Rock Cafessa olemme käyneet lähes joka matkalla, ja viimeksi join ranskalaista siideriä.
Kondiittorien ikkunoissa on aivan mielettömiä leivoksia. Yleisimmin kävimme hakemassa herkkuja lähileipomoista, jota on Pariisissa joka kulmassa.
Star Bucksissa oli kyllä niin mieletöntä Oreo-keksi suklaakakkua tarjolla. Meidän nimet ei olletkaan ranskalaisille aivan helpot, kun Jaana tipui Yaraksi ja Auli Aoréksi.
Pariisin maisemat ovat uskomattmat. Tässä kuvassa olen erään kauppakeskusksen katolla. Pariisilaiset ostoskeskukset ovat omia nähtävyyksiään, eräässä kupassa oli mm. kokonaan tyllistä tehty seinä. Ikimuistoisin on kuitenkin tämä vessa, jossa on nerokas idea. Seinät ovat nimittäin tapetoitu kirjahyllyiksi.
Kun ensimmäisen kerran käytiin Pariisissa niin halusimme tietenkin nähdä kaikki turistinähtävyydet. Eiffel-torni, Notre Dame ja Riemukaari käytiin silloin läpi. Myöhemmillä kerroilla vierailu The Doorsin laulajan Jim Morrisonin haudalla on tullut vakio-osaksi matkojamme. Viimeksi käytiin viimeisenä iltana katsomassa kuuluisaa Punaista Myllyä eli Moulan Rougea. Siskon kanssa Pariisin matkalla vierailimme pitkään Louvressa. Koska matkaseurani oli siskoni, niin Louvre-opasta en tarvinnut, sillä sisareni taidehistorioitsijana osasi kertoa lähes joka taulusta tärkeimmät tiedot.
Eiffel-torni
Riemukaari
R.I.P. Jim Morrison
Kaunis ja hoidettu hauta hautausmaalla
Louvren pihalla
Mona Lisan arvoituksellinen hymy
Moulan Rougella
Voin kyllä jokaiselle kaupunkimatkailijalle suositella Pariisia. Siellä on paljon monipuolista nähtävää, sekä herkullista syötävää. Ihaninta kaupungissa on sen yllätyksellisyys, kun löydät kauniin paikan, portin, puiston tai nähtävyyden.
Sekä tietty se maailman upein paikka eli Disneyland, josta tulen kertomaan myöhemmin omassa postauksessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti