sunnuntai 3. huhtikuuta 2022

Telesmurffi

Lapsuuteni pc-peleihin kuuluu Telesmurffi, jonka isäni osti jostain tietokoneliikkeestä 90-luvun puolivälissä. Olin itse silloin varmaan jotain 6-vuotias. Peli oli englanniksi, enkä niin pienenä vielä kieltä osannut, mutta iskä lupasi auttaa minua. Isä kuitenkin menehtyi, ja jouduin opettelemaan Telesmurffaamaan yksin. Peli oli minulla aika pitkään ja lapsena koin sen vaikeaksi, sillä monia asioita pelissä en ymmärtänyt. Nyt aikuisena haluaisin kovasti pelata tämän uudelleen, mutta koska en ole vielä peliä mistään löytänyt, olen tyytynyt fiilistelemään peliä Youtuben pelivideoiden kautta.

Pelin juonihan on seuraava; ilkeä velho Gargamel on saanut Smurffiinan vangksi. Joukko Smurffeja näkee tämän ja mene kertomaan Suursmurffille. Suursmurffi kehittää teleporttilaitteen, jonka käynnistämiseen tarvitan tiettyjä aineksia. Pelaajan täytyy olla yksi Smurffi ja kiertää Smurffimaailmaa ja löytää ainekset, niin Smurffiina saadaan teleportattua takaisin kotiin. 


Tässä saat valita itselleen pelattavan Smurffin. Smurffin valinta ei vaikuta pelin kulkuun. Alla voi valita pelin vaikestason; helppo, keskimmäinen tai vaikea. Vaikeassa haetaan eniten esineitä ja helpossa vähiten. Pelissä pelataan kelloa vastaan, eli jos pelaamisessa menee liikaa aikaa, niin Smurffiina jää uneen Gargamelin luokse. 

Tässä on pelinäkymä. Smurffimaa on siis yksi suuri tie eteenpäin, joka on rajattu ruudussa kahteen riviin. Liikkua voi kävellen tai pomppimalla. Osassa kohdassa on pikkupelejä, joista voi saada esineitä. Tämän pelikerran esineet ovat edelwaiskukka, sateenkaarikukan terälehti, kristallipallo, kissanminttu, lehti ja joku kultakivi. Myös kyyneleitä tarvitaan, niitä saa peleistä missä ei ole tavarajuttuja palkintona. Tavarat saa aina tietyistä peleistä. Synttärikakussa on peli missä pitää puhaltaa tulet kynttilöstä ennen kuin ne ehtii syttyä uudelleen. Siitä saa kyyneliä.

 
Tietä pitkin päästään värikuvaan, jossa myös on kyyneliä luvassa. Kirjapinossa tulee Nörttismurffi vastaan ja hän taisi päästä liikuttamaan sinua muualle Smurffimaailmaan. Kaivot ovat kanssa jänniä paikkoja, sillä usein ne voivat toteuttaa yhden toiveen. 



Tässä on Smurffimaan kartta. Smurffi liikkuu kartalla ylös tai alas ja vieressä oleva kuva näyttää mitä pelejä siinä kohtaa karttaa on. 

Yksi Smurffeista on piiloutunut nokikasaan ja on siksi ihan tumma. Smurffimme täytyy puhdistaa hänet, niin palkkioksi saa tuon kultamöllykän. 





Tässä Smurffimaan kohdassa päästään pikkuhiljaa suosikkipeleihini. Lahjapakettipelissä pitää randomisti valita lahja, joka ei räjähdä ja sitten on lentopeli. Tämä on suosikkipelini Telesmurffissa. Nyt Smurffi kuitenkin ostuu kaivoon ja kun sinne tulee säteitä saa yhden toiveen läpi. Nyt saamme yhden esineen! Lentopelissä pitää lentää haikaralla taivaan halki vuorelle ja väistellä korppeja. Vuorelta löytyy edelwaiskukkanen. Ja miksi tämä on suosikkini? Tässä kohdassa alkaa minulla automaattisesti päässä soimaan suosikki Smurffikappaleeni "Ja unessa mä kauas lentä saan...". Alkuperäinen on X-periencen Never ending dream, jota luukutan nykyään aina keväisin. Nämä biisit ovat niin flow. 


Talviteema jatkuu eteenpäin. Toinen suosikkipelini on pulkkailu, joka on kelkan kohdalla. Torveen ei kannata osua, se saa smurffin nukahtamaan. Kelkkailussa pitää väistää lumiukkoja ja kaatuneita puita. Perillä löytää tuollasen kukan lehden, joka muuten näyttää tuossa alarivissä ihan joltain rakeelta. 




Seuraavalla tiellä ei ole mitään erikosempaa. Sillan kohdalla voit koettaa saako Smurffi hypättyä ylitse. Muistaakseni se ei aina onnistu. Torvea kannattaa jälleen varoa. Ei myöskään kannata osua risukasaan, muistaakseni se heitti jollakin toiselle tasolle. 


Pensaassa olevaan reikään voi jädä vangiksi, joten siihen ei kannata pysähtyä. Velhon kodin kohdalla voi käydä kurkkaaassa onko Gargamel kotona. Hyvällä tuurilla voit nappaista kissanminttua mukaasi. Luolassa piileskelee lohikäärme suojelemassa kristallipalloa. Sen saa, kun väistää hänen tulisia puhalluksia. Lammen kohdalla on kilpikonnia, joiden avulla voi hypätä vastarannalle hakemaan tarvittaan lehden.



Viimeiseltä pelisivulta löytyy kaivo ja kaivospeli. Kaivosta muistan pelanneeni lapsena usein ja sen olleen todella vaikea. Oisikohan sieltä saanut tuon kultasäkin palkinnoksi. Kun kaikki esineet on kerätty, niin pääset automaattisesti Suursmurffin pajalle, jossa Teleportti laitetta testataan. Sieltä saadaan Smurffiina vapaaksi ja suukko poskelle. 

Muistelen pelin olleen lapsena todella vaikea ja sen läpimenon vieneen kauan aikaa. Siksisaada pelin pelattua läpi ihan vain muutaman kerran. En millään ikinä muistanut mistä tietyt esineet löytyivät ja kaivoa käytin usein apunani. Pelissä tosiaankin on aikaraja ja se oli muistaakseni aika tiukka. Monien pelien ideaa kanssa en aina lapsena tajunnut, tai miten ne kuului ratkaista, joten ei ihme että peli oli haastava. Muistaakseni lisähaastetta toi se, että osaa peistä pelattiin nuolinäppäimillä ja osaa hiirellä. Hyvin Smurffimainen pikkupelien nostalginen kokoelma on kuitenkin kyseessä. Smurffaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti