sunnuntai 14. maaliskuuta 2021

Kirppis kymppi

Seurasin syksyllä tv-ohjelmaa Kirppiksen Kingi. Siitä sain idean tähän postaukseeni, eli esitellä 10 parasta kirppislöytöäni. Olen käynyt kirppiksillä ihan pikkutytöstä asti ja edelleen kirppisket ovat minule mukavia seikkailun paikkoja. Aina kun vaan mahdollista käyn mielelläni kirppiksillä. Parhaita ovat toei- ja pihakirppikset ja kirpparit joissa on ihan myyjät pöydän takana. Niistä teen eniten mielenkiintoisia löytöjä. Toisena on itsepalvelukirppikset, mitä Suomessa onneksi on aika paljon. tämän hetkinen suosikkini niistä on Tampereen Koivistonkylän Prismassa sijaitseva Tarina. Kierrätyskeskukset lasken kanssa kirppisten joukkoon, mistä olen tehnyt yllättäviä löytöjä. 

Tähän top 10 listaan en ottanut mukaan tuotteita mitä olen ostanut tori.fi, huuto.net, tai facebook kirppiksiltä. En myöskään niitä mitä olen löytänyt tai saanut ilmaiseksi tai ostanut leffa, vaate tai levydivareista. Yleensä tälläisistä paikoista ostan jo valmiiksi tiettyä etsimääni tavaraa. 

Mietin millä perusteella tuotteet pääsee top 10 listalleni. Annan eniten arvoa sille, minkä ilon tunteen kyseisen tuotteen löytäminen on minulle tuottanut.   

10. Kynttelikkö

Ostospaikka: Bonus kirppis, Tampere

Hinta: jotain 3-5€

Vuotta en muista, mutta ihan keksikesällä löytin tämän ihanan, puisen sähkökynttelikön Bonuksesta. Yleensä nämä kyntteliköt ovat niitä enemmän kolmion mallisia, mutta itse pidän kovasti tästä suorasta. Sitä ei ole maalattu, vaan on edelleen aidon puun värinen. Parastahan on se, että nämä kynttilät eivät ole mitään orsanssiin vivahtavia ledejä, vaan aidon lämpimän keltaisia. Tämä kyntelikkö on joukajouluisessa käytössä ja toimii edelleen hyvin.

9. Eka- ja Tokaluokka pc-pelit

Ostospakka: Joku hallissa oleva kirppispäivä, Oulu

Hinta: Yhteensä 1€ 

Minulla oli nämä pc-pelit lapsena ja tykkäsin Alkupolun peleistä todella paljon. Kun tietokoneemme ajan saatossa muuttui Windows95 mallista paljon uudempaan, niin nämä pelit hävitettiin. Kun sitten jossain Oulun hallissa olevan kirppispöydän yhdestä korista nämä bongasin, niin pakohan ne oli ottaa mukaan. Näistä alkoikin minulla vanhojen lapsudenpelien keräily aikuisena. Mieheni vielä latasi läppärilleni virtuaalikoneen, niin että saatoin pelata näitä. Voi ei, Rohmuhirviö!

8. Joulupukin Paja Musikkisatu

Ostospaikka: Peräkonttikirppis, Tampere

Hinta: 2€

Olen lapsesta asti omistanut Disneyn Musiikkisatuja ja kun sitten niiden takana on listausta, että mitä kaikkea on julkaistu, niin olen aina himoinnut tätä. Kun Peräkonttikirppiksellä Joulupukin Paja tuli vastaan en voinut pysyä nahoissani. Olin niin innoissani. Harmikseni kasettia ei tuohon ollut myynnissä, mutta paljon myöhemmin sain kasetin ostettua facebookin kautta. Kirja seuraa Silly Symphonia Joulupukin paja todella kivasti, vaikka käännös on tietty tehty eri tavalla mitä suomennoksessa. 

7. Aku Ankka Tarjotin

Ostopaikka: Tarina kirppis, Tampere

Hinta: 2€

Pari euroa pienestä tarjottimesta kuulostaa itselleni vhän tuhlaukselta, mutta jouluinen kuva Aku Ankasta ja veljenpojista on niin ihana. Mukana on myös bambi ja Pöllövaar. Tämä on vaan niin kanis tarjotin, että täytyy olla joka joulu esillä. En tiedä yhtään onko virallista Disneytuotantoa vai mitä, mutta on todella kaunis. 

6. Vesa-Matti Loiri; Sydämeeni Joulun Teen Lp-levy

Ostopaikka: Bonus Kirppis, Tampere

Hinta: 5€

Yllättävän paljon joulujuttuja tälle lisitalle päätyy. Olisinko ollut 8-vuotias kun löysin äitini hyllystä tämän joululevyn cd-version ja kuulin Loirin tulkitsemana Tontun (aikasemmin olen kuullut vain Essi Wuorelan Harlekiini vesrion). Kyseinen levy on upea ja kun Lp-soitin on talouteemme hommattu, niin ehdottomasti päätin heti ostaa tämän levyn, kun sen satuin löytämään. 

5. Punaiset popot 

Ostopaikka: Pihakirppis, Ylöjärvi

HInta: 4€ 

Olen todella huono ostamaan vaatteita ja kenkiä tavallisilta kirppiksiltä. Nämä tulivat ihan puskasta vastaan, kun päätin vähän tutustua tulevaan (eli nykyiseen) asuinalueeseen. Vuorentaustassa oli jokin kirppistapahtuma, eli jokainen saattoi pihallensa pistää pystyyn kirppiksen ja netissä luki osoitteet missä näitä on. Samalla kun kävin tutustumassa uuden kotimme (eli nykyisen kotimme) lähiympäristöön, kiersin näitä pihakirppiksiä. Ihan viimeisimmältä minulle iski silmään nämä punaiset popot. Sovitin ja se olirakkautta ensisilmäyksellä. Täydellinen koko, täydellinen väri, täydellinen malli ja koska kolikoita oli vain 4 lompakossa, niin sain sillä. Rakastan kenkiä, jota kopisee kävellessä.

4. Soundi lehdet

Ostopaikka: Joku jo edesmennyt kirppis, Oulu

Hinta: 3€

Ja yllä olevista kuvista voitte päätellä miksi nämä lehdet ovat niin tärkeitä. Ihan sattumalta kerran lukioikäisenä käytiin äidin kanssa jollain vanhalla Oulun kippiksellä ja yhden pöydän alapuolella oli lehtiteline, joissa muutama Soundi. Ja molempien Soundien kannessa The 69 Eyes. Todelakin ostin ja iloitsin näistä haastatteluista niin. Kun Yö Saapuu Pariisiin jutussa Jyrki jopa kommentoi Paris Kills levyä ihan kappale kappaleelta. Alempi lehtijuttu käsittelee enempi Sixtarien historiaa, kun Framed In Blood kokoelma ja Helsinki Vampires Live dvd olivat ilmestyneet. Aivan ihania haastatteluja ja kuvia, ja siski olenkin säilönyt nämä leikekirjaani.

3. Disney Musiikkisatu boxi

Ostopaikka: Bonus Kirppis, Tampere

Hinta: 10€

Aivan pakko myöntää, että tämän löydön teki kyllä avomieheni. Olimme siis yhdessä Bonuksella, mutta hän bongasi mulle tän hyllystä. Olin aivan myyty ja käskinkin häntä pitämään pakettia, sillä välin kun kävin automaatista nostamassa käteistä (Bonuksella ei koskaan käynyt kortti). Boxi sisältää siis nuita samoja musikkisatuja mitä tuo Joulupukin työpaja on. Kaikissa kirjoissa oli kasetit mukana ja sisältö oli todella hyvässä kunnossa. Osa kirjoista minulla olikin entuudestaan, mutta suurin osa oli ihan uutena, kuten esim. Pete ja Lohikäärme ja Arielin Syntymäpäivä. Paketin sisällä oli siis punainen muovikotelo, missä kirjat ja kasetit olivat paikoillaan. Kun otin muovkotelon pois, sen alla oli elävä hämähkki, yak. Sen koommin en ole koteloa siinä pitänyt ja tämä boxi onkin nykyää  ihan täynnä kun olen kerännyt musiikkisatuja lisää. 

2. Barbababa 4, Sing-a-long-songs Hei-hoo ja Zip A Dee Doo dah vhs-kasetit

Ostospaikka: Barbababa 4 kierrätyskeskus Orivesi, Hei Hoo Kierrätyskeskus Raahe ja Zip a dee Doo Dah joku jo lakkautettu kirppis, Tampere

Hinta: Kaikki 1€ kpl.

Laitoin videot nyt samaan nippuun, sillä niiden tärkeysjärjestystä on mahdoton arvioida. Barbababan muistaakseni löysin ensin, kun asuin Orivedellä. Ihan sattumalta kierrätyskeskuksen videohyllyssä oli tämä vimeisin Barbapapa ja se aloitti Barbavidoitteni keräilyn ja ylipäätänsä vhs-harrastukseni. Kun katsoin animaation aikuisiällä ensimmäisen kerran, löysin sisältäni palan hukkunutta lapsuutta. 

Hei-Hoo video oli sellainen, mitä olin metäsätänyt. Muistin, että lapsena omistimme näitä Disneyn karaokevideoita suomeksi ja tämä osa on niistä selvästi harvinaisin. Siitä syystä, että suurin osa tämän videon lauluista on dubattu vain tätä vha-julkaisua varten, sekä laulut mitkä ovat Lumikki ja Seitsemän Kääpiötä elokuvasta on otettu tähän Matti Raninin dubbauksesta, koska kasetti on julkaistu ennen pekka Lehtosaaren tekemää Lumikin dubbausta. Juuri näiden harvinaisten dubbauksien vuoski, tämä kasetti on minulle yksi suurimmista aarteista. 

Ulkomaisia Sing-a-long-songs kasetteja olen nähnyt hyvun vähän. Pari ostin kerran huuto.netistä, mutta tämä Etelän Laulu elokuvan teemainen kasetti, on aioa mihin olen ikinä törmännyt fyysisesti kirppisellä. Suomalaisele tämä on jo itsessään harvinainen, kun Etelän Laulua ei ole täällä julkaistu (paitsi minullaha on sekin vhs-kasettina, Brittijulkaisuna tosin). Karaokelauluna on mukana It's a Small World joka on kohde ja läpileikkaus Disneylandin samannimisestä ajelusta. Vähän niin kuin Hei Hoossa on Pirates Of Caribbeanista. 

1. Barbie Vuosikerta 1990

Ostopaikka: Pop-up kirppis Kaijakan yläkerrassa, Tampere

Hinta: 3€

Se oli ihan tavallinen lauantai, kun äitn oli kylässä. Oltiin Radiokippiksen läheisyydessä, kunnes huomattiin nuoli, että Pop-up kirppis yläkerrassa. yhden huoneen verran tavaroita ja tmä kirja pöydällä. Sinä se oli! Silmäni oli pulpahtaa pästä. Coolin tyynesti maksoin 3€ kirjasta ja pihalla pompin onnesta. Samaa kirjaa olen nhänyt huuti.netissä lähtöhintana 30€ ja siinä oli jo huutajiakin. Suurelle barbieharrastajalle ja Barbielehtifanille tämä on ultaakin kalliimpi. Kirjassa on siis ihan kaikki vanhoista kansista lehtimainoksiin, valokuvin, julisteisiin ja arvontoihin. Ihan kaikki. Tämä on niin upea. Myös vuodelta 1989 on julkaistu vastaavanlainen kirja, mutta siitä pulitin huuto.netissä sen parikymppia. Tämä siis oli itselleni aivan todelinen löytö!

Extra; Muumitalo ja Merenhuiske 

Ostopaikka: Muumitalo joku kirppis Oulu, Merenhuiske Kodin Kakkonen Tampere

Hinta: Muumitalo 10€, Merenhuiske 20€

Nämä saavat kunniamaininnan siitä hyvästä, että nämä on minulla olleet lapsena. Merenhuiske ja hahmot ovat olleet "aina", mutta Muumitalo oli alunperin ihan eka ostokseni. Ostin sen jostain Oulun kirppistapahtumasta vuonna 1996 ja maksoin Muumitalosta 5 markkaa, jossa siis ei ollut lattioita kerrosten välillä. Tein lattiat vaaleanpunaisesta kartongista ja samoilla mumeilla leikin, mitä Merenhuiskeessa käytin. Sitten joskun iän myötä nämä lelut tuntuivat lapselisilta ja myin molemmat pois. Ehkä siksi juuri nämä aikuisiällä piti ostaa itselleni, ihan vain koska voin. 

2 kommenttia:

  1. kivoja.kaikkea sitä ihminen kerää kun ne on muistorikkaita asioita.(puhun siis itsestäni).joskus sitten iskee konmaritus,joka myöhemmin harmittaa.onneksi on kirpparit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä huomaan itsessäni paljon Hemulimaista keräilijää. Konmaritus kyllä iskee itselleni usein ja hyvähän se on putsata kaappeja. Tänään konmaritin Disneyfiguja, vaatteita ja lakanoita. Kyllä roskiin ja kierrätykseen osa lähtee.

      Poista