maanantai 6. marraskuuta 2017

Uimaan

Opin uimaan siinä 5-6 vuotiaana. Kotitaloni lähettyville avattiin juuri nuihin aikoihin uimahalli ja taisin olla ensimmäisten joukossa, jotka siellä kävivät uimakoulun. Innostuin vedessä olemisesta heti ja kyseisessä uimahallissa vietinkin paljon aikaani, sillä kodimme lähettyvillä ei ollut hyvä uimapaikkoja. Muutaman kerran kesässä saatoin kaverin porukoiden autokyydillä päästä järveen uimaan, mutta se oli todella luksusta. Mökilläkin tykkäsin aina käydä juuri siksi, että siellä on lampi.

Luonnovesissä kun en lapsena päässyt uimaan, niin näin aikuisena olen sen takaisin ottanut. Melkein mikä tahansa jorpakko kelpaa uimavedeksi minulle, kunhan ilma on lämmin. Toukokuussa olen talviturkin usein heittänyt ja jos en silloin niin viimestään juhannuksena. Elementtini on kyllä tuli, mutta sen vastakohtana vesi on kanssa hyvin lähellä minua. Nämä kaksi elementtiä ovat minussa paljon voimakkaammin esillä, kuin maa ja ilma. Kylpylöissä olen suhteellisen vähän käynyt. Viihdyn niissä kyllä, mutta jotenkin niissä on liian vähän virikkeitä minulle. En jaksa vaan lillua tuntikausia porealtaassa, vaan kaipaan actionia. Yksi syy myös miksi kylpylät ei ihan vetoa on se, että kun kuitenkin joudun niissä ilman silmälaseja haahuilemaan, niin niiden visuaalinen anti jää minulle aika vajaaksi. Uimahallit ovat paljon yksinkertaisempia sisustukseltaan.
Laituri suoraan Näsijärveen
En ole koskaan uinut kilpaa, vaan uintiharrastukseni on enemmän tullut tuosta vedessä leikkimisestä. Alakouluikäisenä kävimme noin kerran viikossa kavereitteni kanssa uimassa, sillä kallista se ei ollut. Lapsilippu maksoi noin 10 markkaa ja myöhemmin 2 €uroa. Silloin uimahallissa laskettiin korkeasta liukumäestä, kilpailtiin erilaisten pellehyppyjen muodossa, koitettiin heitellä lentopalloa, leikkiä Tarzania altaa yläpuolella olevalla köydellä, lautailtiin uimahallin lautoilla, tehtiin esteratoja, heiteltiin rengasta ja teimme toisillemme vesikierroksia niin, että yksi istui uimarenkaan sisällä. Viimeisimpänä mentiin aina luvatta monitoimialtaaseen, sillä sinne oikeasti sai mennä vain yli 12-vuotiaan kanssa. Eipä meitä sieltä pois häädetty ja tykästyin kovasti näihin poreileviin altaisiin.

Ruusun Aikaa sarjan jaksosssa Samaa Tussia Marja (Riitta Räty), Esko (Jukka Puotila) ja Roope (Pauliina Sykkö) ovat kanssa uimahallissa.
Yläasteelle päästyäni alkoi oma kehon näyttäminen hävetämään uimahallissa, eikä sellainen lapsenmielinen puuhailu ollut enään soveliasta. Niimpä uiminen jäi pitkäksi aikaa. Vasta muutettuani kotoa pois olen jälleen innostunut uimisesta ja nykyään kyllä ihan pyrin kerran viikossa altaaseen päästä pulahtamaan. Harmikseni tuolla lähiuimahallissa on vähän ihmeellinen tuo pukuhuonesysteemi, sillä siellä on erillinen koppi, jossa vaatteet täytyy vaihtaa ja sitten yleisesti koppi johon ne pistetään säilöön. Pidän enemmän miesten puoli ja naistenpuoli systeemistä uimahalleissa. Pukeudun kait liian leveästi, mutta synkässä kopissa vaatteitten vaihtaminen ei minua kummosesti innosta. Saunassa kuuluu käydä ennen ja jälkeen altaaseen menon ja nykyään uimisrutiinini on 500 metriä rintauintia, 500 metriä vesijuoksua ja vielä sama uusiksi. Tähän perään otetaan rentoutus seremoniat, eli porealtaat ja erkoissuihkut jos sellasia on, sekä lämmin ja kylmävesialtaat. Kyllä yhdelle uintikerralle minulla saattaa kaikkineen mennä se 3 tuntia, joten aikaa vaatii.

Unelmieni uimahalli on sellainen jonne sisäänpääsy olisi muutaman euron. Siellä on perusaltaiden lisäksi kylmäallas, poreallas, ulkoallas, järvivesiallas (eli sellasta ei niin kloorista vettä ja vähän viileämpää), teemoitetut saunat, altaiden vierellä vihreitä kasveja, ratatemppuallas (myös aikuisille), matalat hyppypaikat, jokin semijännä liukumäki sekä naisten ja miesten omat pukuhuoneet. Sisäänkäynnin yhteydessä olisi hyväntasoinen oikea kahvila ja kioski.

Nämä Lasse kirjat on kyllä uimisen jälkeen "se" juttu
Minulla on muutama juttu, mitkä uimahalleissa käynneistä tulee aina mieleen. Nimittäin uimahallissa uidessa alkaa tehdä älyttömästi tehdä mieli lukes vahoja Lassre kirjoja, joissa myös välillä käydään uimassa. Toinen juttu mitä hallin jälkeen tekee aina mieli on pelata Barbie Super Sport peliä ja sen lumilautailukenttiä. Tämä on jostain tuolta lapsuudesta niin iskenyt päälle, aina siellä monitoimialtaassa kun katteli pihalle pimeisiin ikkunoihin tuli hinku päästä tätä peliä pelaamaan. Tähän kanssa liittyy se, että uimahalleissa pitää käydä syksyllä/talvella ja kotia lähtiessä pittää olla pimeätä.
Barbie Super Sport pelissä voi lumilautailla tai rullaluistella. Jokaisen kentän jälkeen lyhyessä videoklipissä barbiet zemppaavat sinua sanomalla "Me ollaan parhaita". Tämän kolmerataisen lumilautalukentän jälkeisessä videossa nähdään ihana talvimaisema, kun ollaan hiihtohissin kyydissä. (Jos siis valitsit alussa barbisi oikein)
Tänään kävin uimassa. Lassea en ole vielä illalle lukenut ja Barbie Super Sport odottaa tossa vieressä. Vähän herkkuakin hain, sillä tekeehän tuo uiminen nälkäiseksi. Viime viikolla käväisin Ikealla hakemassa tuikkuja ja niitä poltellessa on hyvä talvea taasen odotella. Ikeasta ei joulukoristeet mukaan nyt lähtenyt, mutta muutamia nättejä asetelmia siellä oli esillä. Uutta joululehteä olen kanssa harkinnut ostavani, mutta sitä kun selailin kaupassa niin koin, ettei se ole hintansa väärti. Tori.fi sivulta löysin vanhoja joululehtiä myytävänä ja 3 kpl vanhoja lehtiä sain samalla hinnalla mitä tämä uusi lehti olisi maksanut kaupassa. Mahtava löytö  ja nyt vain odotellaan postia saapuvan.

Joulumieltä meille tuokaa
Ikean kuusi

2 kommenttia:

  1. Uiminen on kiva harrastus! Vanhalla kotipaikkakunnalla oli ihana uimahalli ja kävin viikottain uimassa. Täällä kaupungissa olen käynyt muutaman kerran syksyn aikana; yhteinen pukuhuonesysteemi oli hankala tavaroiden kuljetuksen takia, mutta olen nyt tykästynyt Ylöjärven halliin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ylöjärven uimahallissa olen minäkin käynyt joskus vuosia sitten. Muistaakseni se on aika tunnelmallinen. Vakkarihallini on nykyään Tesoman uimahalli. Se on oikein sopiva ja pidän isoista ikkunoista siellä.

      Poista