perjantai 2. kesäkuuta 2017

Muumi pc-pelini

Lisää nostalgiapläjäyksiä on nyt luvassa ja esittelyssä klassiset Muumi tietokonepelit, jotka olen omistanut jostain vuodesta 1995 lähtien. Molemmat pelit on kesäisiä, suht helppoja ja ainakin minulle ihanan tunnelmallisia.
Muumit Meren Aalloilla

 Muumit meren aalloilla tietokonepeli on vanhin tietsikkapelini mitä olen omistanut. Sen olen aikoinaan saanut iskältäni ja vanhempieni makuuhuoneessa meillä ensimmäinen Windows 95-aikoinaan komeilikin ja tätä tuli pelattua. Vanhassa pelissämme oli erilainen kansi, mutta peli on lähes täysin samanlainen kuin tuolloin 1995. Ainoastaan Niiskuneidin taikatelttaan on tullut kolmas kierros erikoisilla eläimillä ja Nipsun maalauspeli ei lainkaan toimi. Kyseinen peli oli minulle jo tuolloin tärkeä ja aina väillä lainasin sitä eräälle perhetutullemme ja häneltä sain vastineeksi Peppi Pitkätossu pelin. Kun tätä omaa Muumiani sitten kaipailin, niin oli jälleen aika vierailla nuilla perhetutuillamme, he kun asuivat vähän kauempana. Nyt kun Windows 95-koneemme on aikoja sitten romutettu, on ihanan ilahduttavaa, että tämä kyseinen Muumi toimii myös läppärilläni. Samaan Muumipelisarjaan kuuluu muitakin pelejä, joita olen kirjastosta lainaillut, mutta ei ne ole yhtä hyviä. 

Muumit Meren Aalloilla pelissä ei ole varsinaista päämäärää, vaan se sisältää paljon pikkupelejä. Jos voittaa kolme pikkupeliä voittaa kolme pokaalia ja pääsee Muumimamman kanssa ohjaamoon ja sieltä ohjata Merenhuiskeen takaisin Muumilaaksoon.

Taikatelttaa napauttaessa pääsee Niiskuneidin seuraksi sirkustelttaan, jossa pitää tunistaa mikä ääni kuuluu millekkin eläimelle. On ilahduttavaa huomata, että hevonen ja tuo lisko on täysin samaa kuosia, mitä Muumilaakson Tarinoissa. (Hevonen on Primadonnan ja lisko löytyy Viidakkojaksoista) Kun vastaas oikein Pikku Myy taikoo eläimen pois, jos väärin tulee pelle pelleilemään sinulle.

 Alemmasta ikkunasta (en muista kummasta) näyttää kieltään Pikku Myy, Myyllä on tuolileiki käynnissä hattivattien kanssa ja jos hiiren ohjaus ontuu (niin kuin meillä aikoinaan) tätä ei ollut helppo voittaa. Tuo tuolileikki tuo kyllä mieleen omiakin muistoja, kun käytiin pohjosempana äitin ystävän perheen luona kylässä ja aina leikittiin tuolileikkiä, musiikkina soi tietenkin Smurffit.
Kun painaa ohjauskopin viereistä piippua tulee esiin Hemuli, joka yrittää napata lentokaloja Muumeille ruuaksi. Välillä voi lokki tulla nappaamaan jo kalastetun kalasi, tai kissa ottamaan sen. Ne voivat myös karata itsestään. Välistä lentokalojen reitille hyppää myös miekkakaloja, jotka rikkovat verkot. Ne voi koittaa pysäyttää paistinpannulla. Vanhassa pelissäni ei tuota pyykkinarua ollut ylhäällä, vaan kalanmuotoinen pilvi, missä luki numeroilla montako kalaa on saatuna.
Muumipappa on ylhäällä korissa ja miettii mitä laittaisi seuraavaksi päällensä. Pappa kyllä näyttää kun on tyytyväinen asuunsa. Vanhassa pelissäni säkkipillin soitto kuulosti aivan karsealta ja koitin aina laittaa silloin kädet korvilleni. Papalle kyllä saa luotua hauskoja asukokonaisuuksia, vai mitäs sanotte tuosta viikinki lookista?
Isosta savupiipusta pääsee leikkimään vikkelän Tahmatassun kanssa. Hänet pitä vaan saada useasti kiinni. Pikku Myystä lähtee yksi piste ja ravusta katoaa kokonaan nuoli. Kannattaa siis olla varovainen. Tämä oli myös vähän hankala peli, jos hiiri ei liiku kunnolla, niin kuin meillä aikoinaan.
Muumipeikkoa painamalla pääsee sukeltamaan merenpohjaan, jossa pitä vain kerätä esineitä. Tämä on varmasti suosikkipelini, koska jotenkin tuo vedenalainen maailma on nätisti kuvattu minun silmiini.
Kun kolme palkintoa on saatu pääsee pelaamaan ohjaushytissä navigointipeliä. Voeressä on torvimuistipeli, josta en ole koskaan pitänyt.
Navigointipeli on todella helppo, viet vain Muumit uimahuoneelle ja pysyt sinisellä viivalla. Drontti Edward, Mörkö, Tahmatassut ja muut ei tässä mitään pelottavaa tee. Kolme kierrosa näitä on ja peli on siinä.
Tässä on alun Muumimaalkso josta matkalle lähdetään. Pelissä toisessa Merenhuiskeen ikkunasta on vielä Nuuskamuikkusen Muistipeli ja ylhäällä ohjauskopin katossa Nipsun värityspeli. Harmikseni tuo värityspeli on ainoa, mikä ei itellä enä toimi. Siinä on nimittäin ihan hauskoja kuvia, kuten vaikka Viljonkka Ikkunassa, jonka löytä Taikatalvi Muumikirjasta.
Tässä tuon pelikerran kolme pokaaliani, Muumipeikko, Tahmatassu ja Muumipappa pelistä.

Suuri Muumijuhla

Suuri Muumijuhla pelin ensikosketus on muistaakseni paikallisesta kirjastosta eräänä talvipäivänä. Aika pian pelin sainki itselleni ja silloin se tuntui vähän hankalalta. Välillä se tilttaili paljonkin, mutta nykyään onneksi kyseinen sama vanha peli toimii. Kyseessä on eri sarjan peli, kuin Meren Aalloilla, ja sen kyllä tyylistäkin huomaa. Positiivista on, että lähes kaikki äänet Suuressa Muumijuhlassa on Muumilaakson Tarinoista.
Suuri Muumijuhla alkaa siitä kun tavataan Pikku Myy ja mennään Muumitaloon herättämään Muumit. He ovat luvanneet pitää ystävilleen suuren kvätjuhlan ja Pikku Myyn on autettava. Pelissä kerätään samalla pisteitä ja niitä saa mitä paremmin suorittaa pikkupelit ja painelee kaikesta hassunnäkösestä. Sillä lähes mikä vain tavara liikkuu, kun sitä painelee.
Aluksi tavataan Pikku Myy terassilla ja mennään Muumitaloon. Ensimmäisessä kerroksessa voi tutkailla rauhassa keittiötä ja aulaa.
Muumien vanha perhepotretti löytyy seinältä. Tämänkin kuvan voi värittää Meren Aalloilla Nipsun Ateljeessa.
Muumien aulassa puhelinta painamalla voi nähdä Hemulin vastaamassa Siihen. Ruusun viereisen huoneen ovi on lukossa, mutta sinne saadaan avain myähemmin. Portaikkoa koristaa Hattivatit ja niitä pitkin mennään ylös Muumimamman ja Papan makuuhuoneeseen.
Muumimamma ja Muumipappa nukkuvat vielä sikeästi talviunta. Muumimamman saa hereille, kunhan painaa herätyskelloa.
Muumipapan saa taasen hereille, kunhan osallistuu hänen uneensa. Pappa matkustaa kuumailmapallolla kotiin ja matkan varrella on hirvityksiä, ufoja, lehmiä ja lentäviä Viljonkkia. Jos pelaa haastavampaa peliä niin täytyy lentää aina Nuuskamuikkusen teltalle asti. Normipelissä uni loppuu Muumitaloon.
Muumimamman ja Papan takassa elää hassuja vieraita. Kun molemmat on saatu hereille voi mennä yläkertaan herättämään Niiskuneitiä ja Muumipeikkoa.
Muumipeikko herää, kunhan päristää hänen rumpujaan lujasti ja Niiskuneiti kun avaa ikkunan, josta lintuset tulevat herättämään hänet.
Niiskuneidin ja Muumipeikon kerroksessa on myäs kaunis lumisadepallo. Toiselta puolelta vie tikkaat ullakolle, missä Muumipappa jo odotteleekin.
 Muumipapan ullakko on täynä rompetta ja roinaa ja laivasta löytyykin merirosvohattivatit. Ullakolla Muumiapan kanssa kevätjuhliin tehdään ilotulitteita. Niitä voi aluksi testata ikkunasta
aamuhämärässä ja ihan nättejä ovat.  Muumipapan kaukoputkella voi myös tiirailla Muumilaakson asukkeja.

Kun ilotulitteet on saatu valmiiksi voi laskeutua takaisin alas ja piipahtaa Niiskuneidin huoneessa jossa tehdään hänen kanssaan nukketeatteri esitys kevätjuhliin.
Muumipeikon huoneessa taas juhliin tehdään musiikkia hassulla Hemulofonilla.
Ruoka vielä juhlista puuttuu ja siksi Muumiammaa pitää auttaa, sillä Haisuli onsotkenut keittiötä ja Mamma tarvitsee raaka-aineita. Jos olet liikaa alhaalla, niin homssu vie sinut roskiin. Tämä onkin välillä jopa vähän ärsyttävä peli.
Juhalvalmistelut on melkein valmiina, mutta kutsukortit puuttuu. Ne tehdään yhdessä Nipsun kanssa. Kortteja voi tulostella myös omaan käyttöön. Viisi korttia tarvii tehdä ja Nipsuanta resinahuoneen avaimen.
Resinalla lähdetään kiertelemään ympäri Muumilaaksoa ja jakamaan kutsukortit. Resinan käyttö on yllättävän hankalaa, sillä sitä ei näe itse kartassa, missä oikein menee. Kun kutsut on jaettu juhlat alkavat.

Juhlissa esitetään kaikki ohjelmanumerot ja tietysti syödään. Ja siinäpäs se peli sitten onkin. Itse ennen seikkailua voi tietty käydäpelaamassa pikkupelejä erikseen ja sieltä löytyykin jätkänshakki jota ei itse seikkailussa ole. Vastustajksi ovi valita Muumiepikon, Niiskuneidin tai Muumipapan.Ei Muutakuin tervetuloa Muumilaakson Juhliin!

2 kommenttia:

 1. Hei, pitäisköhän minunkin lainata näitä kirjastosta ja kokeilla. =)
  Ei ole käynyt mielessäkään, että tällä läppärillä vois myös pelata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainahan kannattaa koittaa, en usko että kaikki tietokonet pystyvät enää noin vanhoja pelejä pyörittää. Nörtti avomieheni on osannut ladata koneelleni virtuaalikoneen windows 95 mallista ja sillä saan Suuren Muumijuhlan toimimaan. Meren Aallot käynnistyy omalla koneellani muuten ihan itestään.

   Poista