maanantai 27. maaliskuuta 2017

Barbapapa 2

Toinen Barbapapa videoni ei valitettavasti sisällä ihania ysärmainoksia.

Viime barbakasetissa Barbapapa ja Barbamamma olivat juuri saaneet lapsia ja juhlittiin Barbapapan syntymäpäivää. Nyt lapset ovat sen verran kasvaneet, että heidän talonsa käy ahtaaksi. Perhe löytää uuden talon ja he kunnostavat sen. Hyvin luontoa suojelevina hahmoina kaikki tavarat uuteen kotiin ostetaan tietenkin kirpputorilta ja sieltähän löytyy huonekaluja ja harrastustarvikkeita. Uudessa talossa ei valitettavasti kauaa ehditä asumaan, sillä kaupunki tulee tuosta noin vaan ilmoittamaan, että barbojen talo tullaan nyt purkamaan uuden betonikorttelin tieltä. He saavat sieltä kyllä uuden kodin, mutta eiväthän muotoa muuttavat barbat kerrostalonplänttiin millään mahdu. Niinpä barbat muuttavat pois ja viettävät yhden yön teltan alla, kunnes löytävät tarpeeksi tilaa rakentaa uuden unelmien kodin, johon jokaiselle barbalapsellekkin saadaan oma huone. Musta Barbapörrö saa sinne maalaustarvikkeensa, vihreä Barbalala taas pääsee musiikkiharrastuksen pariin, violetti Barbapupu nauttii kun huoneessa on tilaa kaunistautua, keltainen Barbapoju hoitaa huoneessaan eläimiä, sininen Barbapinko katselee iltaisin tähtiä huoneestaan, oranssi Barbatipu lukee huoneessansa rauhassa ja punainen Barbapaavo tietty nostaa painojaan kun tilaa on.  Barbat ovat aatteiltaan todellisiä vihreitä, sillä he pistävät pystyyn oman puutarhan, missä viljellään marjoja ja vihanneksia. En usko, että barbat syövät lainkaan lihaa, niin eläinrakkaita he ovat. Ilkeät kaupungin koneet ovat kuitenkin levittämässä kaupungistumista tännekkin ja barbojen asuinalue halutaan taas tuhota. Barbat kehittävät väkivallattoman vastaiskun ja he keittävät sitkeää barbamuovia, niin ettei kauhurit saa enään kauhojaan auki. Kun "sota" on ohi on aika juhlia.

Barbapapa 2 vhs-kasetin kansi
Barbapoju rakastaa huolehtia eläimiä ja hän suojelee lampaita ilkeiltä susilta. Lampaat keritään ja vahingossa keritään Barbapörrökin. Onneksi Barbamamma saa Barbapörrön omasta karvasta tehtyä hänelle taas turkin. Barbapoju huolehtii myös lehmistä, joita Barbapapan kanssa yhdessä lypsetään. Barbapojat kaipasivat yhdess maitoa samalla tavalla kuin pikku vasikat, joten näin he keksivät muuttaa muotoa, että Barbamamma vähän juottaisi niitäkin. Osaltaan juoni onnistuikin, mutta tietty poikien kepponen paljastuu Barbamammalle. Pieni  lintu, joka ei osaa lentää, tipahtaa pesästään ja tietty Barbapoju innostuu auttamaan pikku lintua. Hän leikkii myös jänisten ja sammakoiden kanssa, ihan niin että nukahtaa keskelle metsää. Kun hän herää, metsä on tuhottu ja kokonainen kaupunki  rakennettu hänen ympärilleen. Kaupunki aiheittaa saasteita eläimille ja veteen meneee roskia ja kemikaleja. Barbat eivät tätä tietenkään sulata. Barbapoju kerää sairaat eläimet mukaansa ja barbat pistävät oman eläinsairaalansa pystyyn. He järjestävät metsään "Ei metsästäjiä" - kyltin, jotta eläimet voisi kulkea vapasti. Kun metsästäjät kuitenkin saapuuvat, barbat häätävät ne oitis tieltänsä. He myös varoittavat kaloja, etteivät joudu kalastajien koukkuun.

Barbaperhe muuttaa pois kaupungista
Kaupungin laajeneminen ympärillä on kuitenkin väistämätöntä ja Barbaperhe on ottanut kaikki eläimet heidän tilalle asumaan. Saasteet pääsevät kuitenkin muurien yli barbaperheen tilalle asti ja siksi päätetään lähteä puhtaaseen avaruuteen Nooan Arkki tyylillä. Siellä barbaperhe ja eläimet saa elää onnellisina, mutta koti-ikävä vähän painaa. Barbapapa huomaa, että ihmiset ovat muuttaneet käytöstään niin, että kaasut ja saasteet ovat vähentyneet ja yhdessä palataan takaisin maahan. Kyllä ihmiset eläimiä jo kaipasivatkin.

Toinen Barbapapa kasetti on todella opettava ja vihreäarvoinen. Ei tätä oikeasti ikinä tullut Barbapapoja lapsena katsoessa ajateltua, mutta nyt kyllä nuo arvot loistaa ihan kunnolla läpi. En sanoisi sen olevan huono asia, sillä saarnaamaan ei kuitenkaan lähdetä. Ainoa saarnausosuus on liiassa kaupungistumisessa, jota kyllä itsekkin tietyllä määrin vastustan. Kasetin sisältö on selvästi jaettavissa kahteen osaan. Ensimmäisessä selvitellään barbojen asumisongelmaa juuri tämän kaupungistumisen tieltä ja toisessa osiossa, joka on enemmän episodimaisempi, suojellaan sitten eläimiä ihmisten tuholta. Väreiltään ja piirrostyyliltään tämä on kaunista, tosin yksinkertaista katseltavaa. Joko tyylistä tykkää, tai sitten ei. Minusta se on oikein suloista. Vähän itselleni tuntui julmalta tuo alun Barbapörrön keritsiminen, mutta onneksi siitä pääsee pian ohi, kun Barbapörrö on itse tyytyväinen omista karvoista tehtyyn pukuunsa.

Barbapapa 2 videon takakannen kuvat ei kyllä liity sisältöön laisinkaan

2 kommenttia:

 1. Itse tykkään Barbapapoista ja ne pääsivätkin mun lapsuudenaakkosiin b.n. kohtaan. :)
  Muistan tuon vasikka jakson. Se oli yksi lemppareistani ja nauhalla jossain vhs-kasetilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua aikoinaan aina pelotti tämän kasetin kohta kun Barbapörrö keritään. Muuten kyllä tykkään näistä jakson luontoteemoista.

   Poista