lauantai 18. kesäkuuta 2016

Laura, sua kaipaan

Edellisessä postauksessa käsitelin Laura -kirjasarjan viisi ensimmäistä kirjaa, eli puolivälissä ollaan menossa. Nuissa 5 ensimmäisessä kirjassa kerrotaan Lauran lapsuus ja teineys vuosista, mutta nyt siirrytään kunnolla nuorten maailmaan, kun Laura aloittaa lukion.

Laura ja Akun Tehdas (2002)

Laura on päässyt kaupungin suosituimpaan lukioon eli Akun Tehtaaseen. Samaan opinahjoon päätyvät myös Lauran ystävät tanssipari Niko, touhukas Viljami ja Lauran sporttinen ja vähän hiljainen kaveri Mari. Myös pinko Eilaliina ja Lauran pahin tanssivihollin Tytti päätyvät Lauran kanssa samaan ryhmään. Lauran entinen paras kaveri Jenna ei saanut numeroita nostettua niin, että tänne multimediapainotteiseen opetukseen pääsisi, vaan hän joutuu jäämään luuserien lukioon Kituselle, jonne myös Jennan entinen ja ensimmäinen rakkaus Tauskikin päätyy. Laura tutustuu koulussa uusiin ihmisiin, tärkeimpänä hänen uuteen parhaaseen ystäväänsä Siniin ja Sinin vanhaan luokkakaveriin Nalleen. Kirjassa kerrotaan Lauran hengailuista milloin kenenkin kaverin kanssa ja välillä lirkutellaan jopa isoveli Saken vanhaa tuttavuutta Ilkkaa. Tanssiryhmä Silkkisiivissä Laura jatkaa Nikon kanssa tanssimista, kun Tytti on saanut uuden kavaljeerin Markon. Marko flirttaa Lauralle aina Tytin katsottua muualle ja lopulta uhkailee Lauraa veitsellä. Lauran avuksi saapuu silloin Hönö, joka on Lauralle paljastunut Sinin veljeksi. Tauski kuitenkin pyörii kirjassa ehkä eniten miehistä esillä hänen uuden bänistä Tunnehäiriön takia. Kun Tauski laulaa Lauralle omistetun biisin, Laura on siitä vain tyrmistynyt ja otettu, eikä lainkaan vaivautuneen oloinen. Kappaleen ensimmäinen kuuntelukerta on Kitusen koulun kulttuuripläjäyksessä, jossa Laura saa nähdä kun muutkin kuulee: "Laura-Laura, mut pelasti sun aura-aura" jollotus. Ihan kirjan viimesivuilla Laura alkaa jo pitämään biisistä ja taas innostuu flirtti päälle. 

Akun Tehdas on aika päämäärtön kirja, eikä tässäkään päästä Lauran pään sisälle. Innostus lukioon on kova (jopa luonnottan kova, kuka nyt jaksaa niin innostua lukiosta). Laura heilastelee illat mitkäkin vähän ketä tahansa poikaa ja välillä ihmettelee lukiessakin kuka miehistä oli oikein kuka. Myös Lauran uusi ystävyys Sinin kanssa alkaa todella nopeasti. He tutustuivat Nallen uima-altaassa, mutta lukijalle ei yhtään kerrota, mistä asioista he puhuivat, että löysivät toisensa. Vähän töksähdellen ne vaan ystävystyivät ilman kummempaa syytä, jollei lasketa oman entisen parhaan kaverin menettämistä. Tai ei Laura Jennaa ole menettänyt, vaan heillä ei myöskään ole enää mitään yhteistä, kun Jenna vain kaipailee Englantiin kielikurssilla löytämänsä rakkan Paulin luo. Markon veitsellä uhkailu on liian ylidramatisoitu, mikä tuo lukijalle selvän höynäytetyn olon. Yrittääkö tämä muuttua trilleriksi vai mitä? Hönön hahmo saa vihdoinkin syvyyttä, sillä ensimmäisissä kirjoissa hän on pelkkä tappelupukari. Ikuiseksi mysteeriksi minulle jää Hönön kiintymys äitinsä soittorasiaan, jossa hän selvästi näkee Lauran. Miksi tämä kirja minua välillä vetää puoleensa on Tauskin hahmo, hänelle on tässä selvästi annettu aikaa, mutta siihen ei puututa paljon enempää kuin bändin kautta. 

Laura sydän syrjällään (2003)

 Vuosi on vaihtumassa ja Laura jättää Jennalle hyvästejä. Jenna on muuttamassa Rovaniemelle serkkunsa Irkun luokse ja on keskeyttänyt lukion. Jennan vanhemmat eivät suvainnee tämän lähteä Englantiin, joten toinen vaihtoehto oli maiseman vaihdos jonnekkin muualle. Lauraa vähän kaihottaa Jennan lähtö, vaikkei he enään vuoteen kunnon kavereita ole ollutkaan. Vähän vastahakoisesti Laura lähtee Nallen luokse uuden vuoden bileisiin ja siellä se tapahtuu. Laura "niin järkevä" Koivisto rakastuu ensikerran elämässään tulisesti ja rakkauden kohde on Nalle naapuri Rasse Rikman. Heti juhlien jälkeen Laura stalkkaa Rassea, kuin pahinkin salapoliisi. Rasse on muutaman vuoden vanhempi, ajaa jo autolla ja harrastaa laskettelua. Laura saa Nallelta pihistettyä Rassen porukoiden kotinumeron ja päättää uuttautua tämän elämään Rassen pikkusiskon kautta. Laura on lukenut lehdestä, että Rita Rikman on voittanut palkintoja karatessa ym. muuta kamppailulajissa ja soittaa heille Nuorten radion toimittajana ja pyytää haastattelua. Näin Laura päätyy Rikmanien kotiin ja pääsee tapaamaan Rassen uudestaan. Tämän jälkeen heillä on satunnaisia treffejä siellä sun täällä, muttei mitään pysyvää jota Laura haluaisi. Rasse ehdottaa Lauraa pääsiäiseksi hänen kaveriporukkansa mukaan Leville, mutta eihän vanhemmat siihen lainkaan suostu. Epätoivoisena Laura jopa opettelee laskettelemaan, että voisi edes sillä tehdä Rasseen vaikutuksen, mutta turhahan se on. Kun Laura on opettelemassa laskettelun hurmaa, hän näkee kun Rasse laskee aivan päin puuta ja joutuu sairaalaan. Kun Laura on sinne menossa häntä lohduttamaan, niin kappas, siellähän on Rassen kimpussa joku paljon kauniinpi ja vanhempi blondi. Pikkuveljeltään Mikolta (joka on tapaillut Ritaa tässä samalla) Laura saa kuulla blondi on olleen Rassen vakituinen jo pidemmän ajan, joka vaan nyt oli Helsingissä mallikursseilla. 

Tämä on helposti kaikkein tylsin Laura kirja. Kyllä jokainen meistä varmasti muistaa mitä epätoivoista on tehnyt rakkauden eteen, ne jutut on enemmänkin sellaisia jotka haluaa unohtaa. Kirja loppuu minusta muutenkin tosi tyhmästi töksähtäen tähän, sillä olisin mieluummin halunnut lukea Lauran surullisia jaatuksia, siitä kun tämä tajuaa Rassella olevan toinen. Sellasta itku/katkeruus tekstiä, mieluummin kuin  valitusta "miksei se soita..."tyyliin. Tämä on vaan tosi puuduttava ja tylsä kirja, joka luo myötähäpeää. Lauran pohdinnat, olisiko nyt Rassen kanssa seksuaalisesti on niin hääppösesti kirjoitettu ja kun hetki koittaa, on Lauran järjen ääni todella lapsellisesti kuvattu. Kaiken keskeyttää Rita, joka olisi hahmona kanssa mielenkiintoinen, mutta se suhataan nopeesti ohi. Hellyttävää on se, että Ritan suosikki elokuva on Bambi, kuten minunkin. 

Laura Kesätöissä (2004)
 Laura on saanut kesätöistä paikallisesta retkeilymajasta siivoojana, kun muu perhe on lähtenyt maalle lomailemaan. Aamut kulutetaan mopin varressa ja ärsyynnytään laiskoista työkavereista ja illat vietetään taas kenen miehen kainalossa, joka lähelle sattuupi. Sini, Niko ja Mari on matkoilla, eikä Viljamin kanssa haluta yhdessä aikaa viettää. Jennakin pysyttelee Rovaniemellä uuden rakkaansa Niilan kanssa. Majatalossa Laura törmää muutamaan erikoiseenkin heppuun ja vanha tuttu Terrikin käy siellä piipahtamassa. Tauski on bändeineen hankkinut minipossun, joka kastetaan Imagoksi. Laura nimetään Imagon sylikummiksi. Yhteisten possunkastajaisten jälkeen Laura aloittaa kunnon vispilänkaupan Tauskin kanssa, mutta ei tietenkään piä häntä kauaa. Kesä huipentuu siihen, kun vanhat kielikurssikaverit matkaavat Lauran kaupunkiin, samalla kun perhe palailee lomilta. Isä on todella otettu Lauran kreivi ystävästä Pierrestä ja järjestää koko porukalle mitä uskomattomimman päivällisen. Kesätöistä ansaituilla rahoillaan Laura sitten matkustaa Pierren kanssa Pariisiin ja heidän viinitilallensa. 

Näin siivoojan näkökulmasta Lauran siivoamistahti on ihan mahdoton. Kirjassa kuvataan hänen tekevän todella lyhyitä, noin neljän tunnin työpäiviä. Kun hän vielä työskentelee suurimmilta osin yksin työkaverinsa rauhan mutustellessa munkkeja ja valitellessa jalkojaan, hänen täytyy joko tehdä todella huonoa siivousjälkeä tai sitten retkeilymajassa on todella vähän huoneita ja erittäin simppelit huoneet. Lauran huomaavat huumekätköt on todella onnettomia, ne eivät tuo tarinaan mitään lisää erikseen. Samoin Lauran "työpaikkakiusaaminen" on aika yliliioiteltu termi, sillä tuota ei voi vielä kutsua työpaikkakiusaamiseksi, korkeintaan huonoksi työntekijäksi. On kiva, että tässä kuvataan välillä Lauran vapaa-aikaa yksinkin, mutta edelleenkin on sama ongelma, kuin koko kirjasarjassa. Päähenkilön pään sisään ei päästä. Kaikista ärsyttävin on loppu, sillä emme ehdi samaan lentokoneeseen Pierren ja Lauran kanssa näkemään mitä he Ranskassa tekevät. 

Laura pitää pintansa (2005)
Syksy on saapunut ja Koivistoille on tulossa perheenlisäystä, sillä äiti Kati odottaa pienokaista. Lauraa pelottaa äidin ja pikkuveljien puolesta kun, raskausmyrkytyksestä on puhuttu. Mitä jos äiti kuolee siihen, niin kuka hoitaa poikia? Mikko, 14v on jo niin iso fyysisesti ja omasta mielestään henkisestikkin, ettei tarvi vahtia, mutta pienempi Teemu kaipaa vielä äidin hoitoa. Isäkin tekee pitkää päivää, joten kaikki arjen pyörittäminen on Lauran kontoilla. Samoin lukio on raskasta, Nuorten radio päättyy ja tanssiminen Nikon kanssa puuduttaa entistä enemmän, kun Tytti kiehnää kaiken ajan Nikon ympärillä. Lauran on vaikea keskittyä muuhun kuin äitiin, joten pyöriminen kaverien kanssa jää vähemmälle. Sini onkin ainut, jonka kanssa Laura pystyy jakamaan murheitaan. Tanssiminen Nikon kanssa vie Lauralta jo energiaa, mutta viimeisessä tanssinäytöksessä ennen joulua he saavat kemiansa kohtaamaan, niin että lavalla oikein rätisee. Nallen luona sitten vietetään pikkujoulua ja siellä Laura antaa Nikolle valinnan, ollakko hänen vai Tytin kanssa. Väärinymmärryshän siitä tulee ja Laura kuvataan hävinneenä. Eihän hän tietenkään ennen tajunnut välittävänsä Nikosta, ennen kuin Tytti nyt otti hänet. Joulua vietetään perheen kesken painostavissa tunnelmissa, kun äiti joutuu juhlapyhien jälkeen taas sairaalaan. Isä on Hervottomien keikalla, Teemu kaverillansa yötä ja Mikko lätkäleirillä. Tai niin piti olla; Mikko saapuu leiriltä keskellä yötä hyvin väkivaltaisena, niin että Laura joutuu evakkoon kotoaan. Kenelle mennä pelkissä sisävaatteissa ja lenkkareissa? Sini on matkoilla, samoin Mari ja muut ei niin läheisiä kavereita olekkaan. Laura kävelee paukkupakkasessa Nikon luo, joka on yksin iltaa kotonaan. Aluksi Niko ärähtää Lauralle ja osoittaa jurosti sohvaa, mutta yön edetessä he saavatkin riitansa sovittua ja vihdoinkin tämä pääpari saa toisensa. 

Laura Pitää Pintansa kirjassa päästään vihdoinkin päähenkilön sisään. Tapahtumia on paljon vähemmän kuin ennen, mutta nyt näytetään jopa mitä Laura ajattelee niistä. Tuntuu kuin kirjailija olisi kaikissa edeltävissä kirjoissaan harjoitellut tätä teosta varten, että pääsee syvälle sinne Laura Koiviston aivojen sopukoihin. Harvoin pidän tämän kirjan dialogista, mutta Lauran ja Nikon sovinto ja rakkauden tunnustus on aidon kömpelösti kirjoitettu, niin että se kuulostaa oikealta. Eihän tuollaisessa tilanteessa sanoja muutenkaan helposti löydä, varsinkaan oikeita sanoja. Tässä kirjassa on minusta ihana syksyn tunnelma, sekä Laura haavoittuvassa mielentilassa. Siksi tätä varmasti onkin kiinnostavinta lukea, kun hän ei enää olekkaan se miss täydellisyys, mitä kaikissa aikaisemmissa kirjoissa on ollut. 

Laura, sua kaipaan (2006)
Koivistot ovat muuttaneet juuri omakotitaloon, niin että kaikille riittää tilaa, kun perheeseenkin on saapunut uusi vauva Henni. Laura on loppukesänä matkustanut Nikon,  Viljamin, Marin ja Sinin kanssa Kreikkaan ja yhdessä he muistelevat matkaa pienillä juhlilla. Samoihin juhliin eksyy nälvivä Tutti, sekä Tauski, joka asuu nyt ihan Lauraa vastapäätä. Tauskin bändi on hajonnut, mutta se ei häntä edelleenkään estä unelmoimasta rocktähteydestä. Laura ystävineen valmistautuu ylioppilaskirjoituksiin ja käy autokoulua. Muilla on jo selvät sävelet lukion jälkeen valmiina, paitsi Lauralla. Isoveli Sakke, joka on jo vuosia asunut Saksassa on menossa naimisiin ja äiti Kati on menossa sinne häihin. Laura jää Henni vahdiksi isän ollessa töissä ja tietenkin pienelle tytölle iskee korkea kuume. Laura koittaa sen parhaalla mahollisella tavalla saada laskemaan ja onnistuukin siinä. Hennin kanssa Laura muutenkin viettää aikaa, välillä kirjastossa ja välillä työntämässä vaunuja pihalla. Eräs tyttö utelee Lauralta paljonkin Hennistä ja kirjastossa Laura näkee tämän lukevan lastenkasvatusoppaita. Paljastuukin että tyttö on saamassa Tauskin kanssa lapsen, jota Tauski ei tietenkään halua. Tauski sanookin Lauralle pieleenmenneestä rocktähteydenurasta: "Elämä meni ohi", mikä saa Lauran lopulta hakemaan lääkikseen. Penkkaripuuhia ja ylioppilasjuhlia kuvataan vähäisen, sekä mainitaan viimehetken preppauskurssi, jonka avulla Laura pääsee lääkikseen Tampereelle, jonne he muuttavat yhdessä Nikon kanssa tämän päästessä opiskelemaan viestintää. 

Laura, sua kaipaan on kaiken kaikkiaan koostava teos Lauran elämästä. Kaikki tärkeät tutut hahmot siinä vilahtaa tavalla tai toisella ja omalla tavallaan jokaisen tarina sulkeutuu. Häiritsevin tekijä on varmasti takaisin Lauran muuttuminen täydelliseksi, sillä ylioppilaskokeiden arvosanat on todella hyviä ja ensiyrittämällä lääkikseen on todellinen saavutus. Lauran ihmeellinen halu lääkikseen tulee vain ihan puskan takaa. Vaikka tämä harrasti radiota pitkään, niin siitä kerrottiin luonteva erkaantuminen ja uskon että tanssia Niko ja Laura tulevat jatkamaan, niin tämä haku lääkikseen ei oikein saa mitään muuta pointtia, kuin tuon kerran kun Henni sairasti. Minusta se on vähän luonnotonta. Olisin halunnut Lauralle jonkun ihan muun ammatin ja varsinkin, että se löydetään jotain realistisempaa kautta. Kirja sisältää ajallisesti reilun puolivuotta, mutta siinä kerrotaan tiivistyneesti edellisen kevään ja kesänkin tapahtumat, joten se menee aikalailla luettelomaiseksi. Taaskaan ei päästä kunnolla Lauran sisään, muuta kuin Nikon kanssa punasilla pilveillä kävellessä. Tämä viimeinen osa on tavallaan pettynyt, se on liian laimea aikaisempaan kirjaan verrattuna. Hienoa kuitenkin, että saamme tarinan kaikille hahmoille selvän päätöksen.

Laura ja Jenna tv-sarjassa Laura Kesäleirillä. Tv-sarja pohjautuu Kielikurssilla ja Akun tehdas kirjoihin
En osaa sanoa onko Laura sarja hyvä vai huono. Tartun siihen aina välillä uudestaan, joten jotain nostalgiaa sillä minulle on. Sen lukee nopeasti mikä on hyvä, siinä tapahtuu paljon ei merkittäviä asioita mikä on huono, siinä käydään päähahmon sisällä parissa kirjassa mikä on hyvä, mutta suurimmassa osassa ei käydä mikä on huono. Laura on hahmona raivostuttavan täydellinen, mutta sivuhahmot taas todella mielenkiintoisia. Niistä voisi saada enemmänkin irti. En tiedä, kokeilkaa itse ja kertokaa mielipiteenne. 

Kirjat suosikkijärjestyksessäni:
1. Laura Pitää Pintansa
2. Laura, ystäväni
3. Laura ja Akun Tehdas
4. Rakas Laura
5. Laura Menopäällä
6. Laura sua Kaipaan
7. Laura Kultatukka
8. Laura Kesätöissä
9. Laura Kielikurssilla 
10. Laura Sydän syrjällään

2 kommenttia:

  1. Mielipiteeni on ikävä kyllä se, että kirjailija ei mene tarpeeksi syvälle. Sitä aina jää odottamaan kliimaksia kaiken jahkailun jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en edes odota mitään kliimaksia. Toivoisin vain, että kirjailija kun sen kertoo tapahtuman jonkun hahmon näkökulmasta, niin kerrottaisiin myös hahmon ajatuksia. Ei vaan pintaa siitä mitä hahmo nyt tekee.

      Poista