keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Joulun syvin olemus

 Joulu on itselleni kyllä vuoden tärkein juhla. En kuitenkaan juhli joulua kristillisessä merkityksessä, kun en usko kristinuskon jumalaan. Uskon kyllä että Jeesus on syntynyt (siihen en ota kantaa, onko se tapahtunut jouluna vai joskus muulloin). Hän on varmasti ollut vaikutusvaltainen ja tärkeä ihminen siihen aikaan maailmassa, joten minua ei haittaa, jos jotkut juhlii joulua Jeesuksen syntymän takia.

Joulun merkitys lähtee itselleni keskitalven juhlasta. Kun ollaan ja asutaan tällä kylmällä alueella (tai noh, ainakin täällä on ollut kylmää) niin on hyvä juhlistaa sitä, että aurinko alkaa vihdoinkin taas paistamaan ja ns. keskitalvi ja pahin routa on ohi.

Keskitalven Kokko kuvattuna sarjakuva-albumissa Huimapäinen Pikku Myy
Silloin aikoinaan, kauan kauan sitten, suomen alueella, kun asui maanviljelijöitä ja hoidettiin karjaa, oli todella tärkeää kunnioittaa luontoa ja eläimiä, joiden avulla ihmiset sai ravintoa itselleen. Silloin uskottiin tälläisiin nykyään jo mytologisiin hahmoihin, kuin henkiin ja tonttuihin (ja monethan uskovat näihin vieläkin, kuten allekirjoittanut). Tontut olivat eri paikkojen haltijoita ja monissa taloissa olikin oma tonttu/tonttuja, jotka pitivät hyvän viljavuoden talossa. Jos tonttua ei kunnioittanut, saattoi tonttu vaikka polttaa koko sadon tai kirota talon asukkaat. Tämän takia oli hyvin tärkeää pitää tonttuja ja talon eläimiä hyvässä kohtelussa. Tontut ovat hyvin kiintyneet luontoon ja saattoivat kohdella isäntiä ja emäntiä hurjastikkin, jos nämä teki luonnolle jotain sopimatonta, kuten vaikka ylimääräistä roskaa.

Jape Tonttu, kuvan tehnyt Fairychamber
 Uskon itse ihan vilpittömästi tonttuihin, että niitä vielä elää Suomen kamaralla. Luonnon ja eläinten avulla saan ravintoni, ilman niitä en voisi elää. Joulu on mitä loistavin juhla kunnioittaa elämää ja elämän tärkeintä merkitystä: rakkautta.

Fred ja Midge ovat niin rakastuneita toisiinsa, ihan kuin minä mieheeni
Tontun olen muutaman kerran nähnyt Kuusamossa mökkisaunamme kiukaan takana. Minulla on pieni epäilys, että aina välillä se samainen myös hiippailee täällä lapsuuden kodissani. Ehkäpä näen sen huomenna joulukuusen oksien välissä...

Hyvää joulua kaikille Videonauhan aikaa lukijoille!


4 kommenttia:

 1. Tontut on cool. Hyvää joulua sisko-kulta.

  VastaaPoista
 2. Ihania joululeffoja! Jouluna on katsottava paljon piirrettyjä, vaikka meillä on myös Star Wars putki meneillään. <3

  Sydämellistä tapaninpäivää iltaa Severus <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieheni kävi kanssa kattoo Star Warsin ja piti siitä. Kait minäkn sen siis joskus vilkaisen :)
   Hyvää Tapaninyötä Tiia

   Poista