keskiviikko 25. huhtikuuta 2018

Käy Muumilaaksoon: Niisku leijailee taivaalla

Niisku Leijailee taivaalla ei perustu yhteenkään Tove tai Lars Janssonin tarinaan, vaan se on kokonaan japanilaisten luomus. Niiskuneidin veli Niisku suunnittelee omaa lentohärveliä ja on siksi keksinyt rakentaa itselleen siivet, jotta voi testata kuinka lentohäveliin ne toimivat.

Niiskuneiti tulee häiritsemän Muumipapan rauhaa
Jakso alkaa siitä, kun Niiskuneiti hirvällä kiireellä juoksee pyytämään Muumeja apuun. Niisku meinaa hypätä kallionkielekkeeltä ja Muumipappa kommentoi ironisesti että: "Ai, hän on sitä tyyppiä." Vasta kun Niiskuneiti kertoo siivistä, muut ymmärtävät tilanteen vakavuuden ja hiveällä kiireellä Niisku löydetää  kallionjyrkänteeltä ennen hyppyä. Vaikka Niiskun mukaan hyppy talon katolta oli mallikas, niin hän tarvii vielä tälläisenkin testin. Niiskuneiti  yrittää estää Niiskua jankkaamalla turhaan, niin että tämä keskittyisi muuhun kuin hyppäämiseen. Muumipappa koittaa vähän fyysisesti estellä Niiskua, mutta kyllähän Niisku pääsee irti. Hänen annetaan hypätä ja alku näyttääkin lupaavalta. Alhaalla metsässä Nuuskamuikkunen katselee Niiskun lentoa ja kuulee kun Haisuli juonittelee puun oksalla. Haisulilla on selvät sävelet; hän haluaa siivet itselleen, että pääsisi korkeiden aitojen yli rystöretkille. Nuuskamuikkusta Haisulin läsnäolo ärsyttää suunnattomasti, vieläkin mahdollisesti edellisen jakson NInni kohtelun takia ja lähtee muualle. Niiskullakin on ongelmia siipiensä kanssa, sillä tuulen muuttaessa suuntaa hän ei saa siipiä käännettyä, vaan suoraan mätkähtää puuhun. Kun Niisku putoaa maahan Haisuli oikein innokkaana juoksee paikalle kysymällä: "Kuoliko hän?" Haisuli on näissä alkujaksoissa selvästi todella paljon ilkemänpi kuin myöhemmin.
Niisku lentää
Muumitalossa Niiskun pää on sidottu ja lääkkeet auttavat. Muumipeikko havittelee siipiä itselleen ja Niisku lupaa antaakkin ne, jos vain saa apua ilma-aluksen vajan rakentamisessa. Nipsukin haluaa palkkaa rakentamisesta, mutta siipiä hän ei halua kokeilla. Muumipeikko ja Muumipalppa tekevät pohjustusta, Niisku ja Nipsu taasen saahavat puita laudoiksi. Nipsu  saa tulen hännän alle, kun Niisku lupaa hänelle kultakolikon. Jo Taikurin ollessa Muumilaakossa Nipsu paljasti ahneutensa kultaan ja tässä se selvästi motivoi lisää. Isoilla talkootöillä vaja rakentuu nopeasti kun apuna on paljon tuttuja muumilaaksolaisia. Pikku Myytä ei muuten tässä jaksossa näy paitsi apurina. Hän on Polisimestarin hatun päällä, kun he kimpassa hakkaavat nauloilla seiniä pystyyn. Ilalla Muumipeikolla on omat siivet ja hän odottaa innoissaan koelentoa. Aamulla Nipsun tullessa käymään huomataan kuitenkin siipien kadonneen ja paikalle pelmahtanut Niiskuneiti kyllä arvaa, että Haisulihan on mennyt samalle kalliolle ja koettaa lentää. Siinähän Haisuli aluksi onnistuukin, mutta sama ongelma näissä siivissä on kuin edellisisää, jotka Niiskulta jäi puuhu. Ohjaus ei toimi ja tuuli vie siivet merelle. Siivet uppoaa ja Haisulin ketale joutuu uintireissulle.

Verstas rakennetaan talkootyöllä
Muumipeikko jättää siivet kuistille yöksi
 Vaikka Niisku leijailee taivaalla jakso ei perustukkaan mihinkään kirjan tai sarjakuvan  tarinaan, niin tässä jaksossa tehdään paljon asioita jotka ovat välttämättömiä tulevissa jaksoissa ja hahmoja muutenkin syvennetään. Ensinnäkin Niiskun verstas, jossa hän saa härveliään rakennella aina jaksoon Iso Jysäys asti. Verstas on kookas ja kyllä sinne tuleva  ilmahärvelikin on iso. Muistaakseni jossain tulevassa jaksossa sanotaan, ettei verstaassa ei ole yhtään ikkunaa, mutta ainakin tässä jaksossa sinne yksi ikkuna rakenneaan. Ehkä siinä sitten on verhot edessä. Haisuli meille esittäytyi Ninniä kiusaamassa ja tässä hän on yhtä ketku, oikeasti ilkeä. Vittuilee ja kunnolla kiusaa muita. Siipien varastaminen on sen yksi muoto, mutta toisaalta Haisuli saa sillä kunnon opetuksen, sillä hän ei näytä olevan kova uimari. Aina lapsena ja vähän vieläkin karmin tuota märkää Haisulia, se näyttää niin ällöttävältä rotalta siinä. Jotenkin tuo liian japanilaistyyli juuri tuossa kohdassa korostuu. Muistaakseni tulevissa jaksoissa tuosta tyylistä päästiin kokonaan eroon. Nipsun kullanhimoa viedään eteenpäin, sillä hän oikeasti innostuu kunnolla paiskimaan hommia vaikka palkkana onkin vain yksi kultakolikko, ei koko säkkiä mitä oli aikaisemmin Taikurilta toivonut. Muumipappa on monesti Niiskun kanssa ollut samanhenkinen ja arvoinen, mutta nytten tässä alussa hän ihan epäilee Niiskun meielentilaa, kun ei tajua heti että tämä hyppää ihan siipien kanssa. Muumimamman rooli on olla sivussa tämän jakson ajan. Muumipeikko on avulias ja reipas kuten aina, mutta ehkä hän tässä oppi, ettei nyt ihan tälläisiä tavaroita kuistilla kannata saäilyttää. Myöhemmissä jaksoissa hän vie visusti arvokkaansa omaan huoneeseensa. Niiskuneidistä taasen saamme korostumaan hänen vihan tunteensa. Hän sanoo ajatuksensa Haisulista niin murhanhimoisesti, että alkaisi itseäkin melkein pelottamaan.
Haisuli pelottavan näköisenä
Niisku ei ole aikaisemmissa jaksoissa ollut paljon esillä, joten hänen luonteensa ja intohimonsa tulee tässä varmasti parhaiten esiin. Niisku ei luovuta, hän osaa korjata ja väkerrellä ja kehtaa pyytää muilta apua vajan rakentamisen kanssa. Vaikka ylpeys sai joitain kolhuja puoliksi epäonnistuneesta koelennosta, niin hän ei lentohärveliunelmiaan meinaa heittää lentoon. Tämä onkin ensimmäinen jakso, jossa Niisku on pääosassa ja siinä myös kuvataan hyvin Niiskun ja Niiskuneidin sisarellista tappelua. He mm. nimittelevät toisiaan ja piikittelevät, mutta eivät silti hylkää toinen toistaan. Alkupeärisessä jaksojärjestyksessä seuraavana on vuorossa Merirosvoja Muumilaaksossa. Tämä jakso on Ylellä olut aina bannauksessa, mutta nyt sen voi nähdä suomeksi näillä cmoren/mtv3 teettämillä uusilla äänillä. Lainasin itse kirjastosta dvdn, jossa tämä Merirosvo jakso näkyy, mutta koska se ei minusta ole yhtään muumihenkinen, saatikka kuulu tähän minun lapsena näkemään kronologiaan, skippaan sen tylysti ohi. Ainoana juonellisena seikkana siinä jaksossa esiintyy tämä juuri valmistettu Niiskun vaja, jossa ei vielä ole härveliä sisällä. Eihän Niisku sitä hetkessä ole ehtinyt rakentaa.
Niiskun verstas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti