lauantai 1. heinäkuuta 2017

Käy Muumilaaksoon: Ninni saa hymynsä takaisin

Tuutikin tuoma näkymätön lapsi Ninni sai viime jaksossa äänensä jo kuuluviin, mutta kasvot pysyivät vielä näkymättömissä. Muumit ovat jo tottuneet Ninnin näkymättömyyteen, mutta muut Muumilaakson asukkaat pitävät sitä ihan outona. Ninni, Muumipeikko, Myy, Niiskuneiti ja Nipsu lähtevät metsään leikkimään piilosta. Metsässä on myös Haisuli päivätorkuilla, mutta hän tietty heräilee ja innostuu kiusaamaan, kun huomaa Muumien tulevan sinne leikkimään.

Muumipeikko löytää Nipsun piilosleikissä
Muumipekko alkaa laskemaan hitaasti kymmeneen ja auttaa kuiskaamalla samalla Ninnille, että hakee kunnon piilon. Ninni kun ei ole aikaisemmin piilosta leikkinyt. Muiden ollessa piilossa Haisuli neuvoo Ninniä menemään pensaaseen piiloon ja se onkin hyvä piilo, koska Muumipeikko ei heti meinaa häntä huomata sieltä. Seuraavalla kierroksella Nipsun laskiessa ja etsiessä Haisuli taas neuvoo Ninniä, mutta tällä kertaa paljon pahempaan piiloon nimittäin luolaan, jonne hän lukitsee NInnin. Haisuli on oikein ovela siinä, että ensimmäisellä kierrolla hän neuvoo Ninnille hyvän piilon piilosleikkiin että saa vähän hänen luottamusta. Ilman tätä Ninni välttämättä ei olisi suostunut menemään luolaan piiloon. Ninni on kanssa näin ujona ja arkana vähän hyväuskoinen, kun luottaa heti Haisuliin. Haisuli oikein tyrkkää Ninnin luolaa, eikä pelkää käyttää väkivaltaisia otteita. Haisuli, vaikka ulkokuoresta näyttääkin aika ruipelolta, hän jaksaa nostaa painavat kivet piilopaikan suulle. Haisuli heti kuvittelee saavansa heikosta ja ujosta Ninnistä otteen, että saisi hänelle itselleen ryöstökaverin. Vähän kyllä hassua ajatusta jopa Haisulita, sillä eihän Ninni mitään tuollaista edes uhkauksia vastaan pystyisi tekemään, kun tyttö on niin ujo.

Haisuli lukitsee Ninnin luolaan
Tuutikki on käymässä Muumitalossa kyselemässä Ninnin kuulumisia ja sanoo ihanasti, että Muumien outo köytös voi keikauttaa Ninnin taas näkyväksi ja joku järkytys voi olla hänelle jopa tarpeen. Metsässä Nipsu ei viitti edes enään Ninniä ettiä, kun epäilee hänen muuttuneen kokonaan näkymättömäksi. Lapset huutelevat Ninniä ympäri metsää ja ovat jo epätoivoisia. Muumipeikko on eniten Ninnistä huolissaan ja kokee jopa Ninnin mukana olon olevan hänen vastuullaan. Ninni itkeskelee luolassa ja kun hän vihdoin kuulee Niiskuneidin huudot, hän vastailee kimeällä äänellään. Ninni saa ääneensä voimaa ja näin Muumipeikko ja Niiskuneiti yhdessä löytävät hänet. Ninni uskaltaa tämän jälkeen taas enemmän käyttää ääntään, kun ääni palautuu ainaisesta tädin järkytyksestä.
Muumipeikko ja Niiskuneiti pelastavat Ninnin
Muumipappa naureskelee Haisulin suunnitelmille, Ninniä muka ryöstämässä pankkia. Kaikki ovat ylpeitä Ninnin äänenkäytöstä ja Muumit menevät antaa Haisulille kunnolla kuonoon. Onhan se nyt todella väärin lukita toinen johonkin kallionkoloon. Kun Ninniä pyydetään opettelemaan vihaiseksi tulemista, niin Muumipeikko, Nipsu, Niiskuneiti, Pikku Myy ja Nuuskamuikkunen purkavat kiukkunsa ja piirittävät Haisulin ja heittävät hänet samaan kallion koloon, mihin hän Ninni lukitsi. Tässä nähdää, että kyllä Muumitkin uskaltavat tehä ilkeyksiä, varsinkin jos kohde on Haisuli.

Kymmenisen päivää myöhemmin Muumiperhe istuu meren rannalla. Pappa korjailee venettä, Mamma kutoo ja Niiskuneiti ja Myy ihmettelevät miksi Ninni itkeskelee yksinään. Muumimamma koittaa helpottaa Ninnin oloa, mutta nyt yritys ei oikein onnistu. Muumipappa näkee kun Mamma jää yksin kalliolle seisomaan ja Pappa päättää tehdä vaimollensa kunnon  kepposen ja tyrkätä hänet mereen. Pappa väittää tehneensä näin useinkin nuoruudessaan ja tästä saadaan viittaus taaas Muumipapan nuoruuden seikkailuihin, joista on paljon tarinoita (mikä totta ja mikä valetta, se jää mysteeriksi) ja osa näkyy myöhemmin omissa jaksoissaan. Yritys kuitenkin jää torsoksi, sillä kun Ninni näkee tämän, hän tulee suojelemaan Muumimammaa ja puraisee kiukkuisesti Muumipappaa hännästä. Ninnin siinä suuttuessa Muumipapalle hän saa kasvonsa takaisin ja kaikki tietysti riemuitsevat siitä, paitsi Pappa joka kokee Ninnin yhtä pahana raivopäänä kuin Pikku Myyn kunnolla suuttuessaan. Papan silinteri tippuukin hössäkässä mereen ja sinne kurotellessaan hän tietty kanssa loiskahtaa itse sinne. Ninnihän on tietty ensimmäisenä Papalle kikattelemassa. Näin Ninnistäkin saatiin taas iloinen ja hymyilevä. Tuutikin tullessa hakemaan Ninniä hän on aivan tohkeissaan, että Ninni pystyy taas nauramaan ja iloitsee hänen puolestaan. Kotimatkalla Ninni ja Tuutikki tapaavat Haisulin, joka alkaa taas heti vähän uhoamaan, mutta enään Ninni ei ole sellaisesta edes moksiskaan.

Ninni puraisee Muumipappaa hännästä
Näkymätön lapsi novelli on saatu tarinaa ja tunnelmaa myöten hyvin napakasti ja aidosti  siirrettyä tv-sarjaan. Näissä kahdessa osassa Ninni itsessään on niin pääroolissa, että muiden hahmojen kehitystä vielä ei ole ehtinyt paljon tapahtumaan. Tärkeänä hahmona tässä on kuitenkin tuotu Haisuli esiin, jonka luonne esitellään tässä oikein hyvin. Halutessaanhan Haisulikin osaa olla kiltin ja ystävällisen oloinen, kuten vaikka kun hän Ninnille ensimmäistä piilopaikkaa ehdottaa. Haisulin ilkein puoli tulee kuitenkin vahvemmin esiin ja siksi jaksot voivat tuntua pelottavilta, luolakohtaus suorastaan ahdistavalta. Muumit eivät ole yleensä väkivaltaisen oloisia, mutta näissä jaksoissa erityisesti Muumipeikon viha Haisulia kohtaan on noussut. Muumipeikko suhtautuu Haisuliin aina ensin negaation kautta, vaikka myöhemmissä jaksoissa he joskus tulevatkin keskenään toimeen.

Tuutikki vie Ninnin, niin kuin oli tuonutkin
Ninnistä Muumipeikko ottaa suuren vastuun, sillä hän on läheinen Tuutikin kanssa, eikä halua tuottaa hänelle pettymystä. Muumipeikko kuitenkin on ystäväporukan liima ja siksi kokee itsensä tärkeäksi. Ninni itsessään oppii paljon Muumeilta ja heidän vinksahtuneisuutensa saa hänetkin ujosta takaisin "normaaliksi" ihmiseksi. Varsinkin Haisulin tekemä järkytys saa hänet oikeasti tajuamaan ja toiminaan itsenäisemmin. Muumipapan yrityksestä tiputtaa Muumimamma mereen koskettaa Ninni juuri siksi, koska hän on ennen itse ollut aina uhrina, eikä halua kovasti välittämälleen Muumimammalle samaa tunnetta. Siksi Ninni on ärhäkkänä Muumipapan kimpussa ja vihdoinkin muuttuu näkyväksi. Ninni onkin opetus siitä, että jos ei halua että päältä kävellään, pitää itse nousta ylös.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti