torstai 18. toukokuuta 2017

Käy Muumilaaksoon: Näkymätön lapsi

On kaunis sateinen iltapäivä, jolloin tapahtuu Tuutikin ensiesiintyminen. Tuutikki tulee Muumeille ja esittelee Ninni tytön, joka on näkymätön. Ninnillä on vain pieni tiuku kaulassaa, muuten häntä ei näy lainkaan. Muumeista se tuntuu todella oudolta. Tuutikki kertoo, että Ninni muuttui näkymättömäksi, koska Ninni asui erään tädin kanssa, joka oli hyvin hyvin ironinen ja häntä säikytettiin usein. Näin Ninnistä tuli ujo ja lopulta hän muuttui näkyättömäksi. Tuutikki uskoo, että Muumit nimenomaan pystyvät saamaan hänet taas näkyväksi. Muumit eivät usko heti että he onnistuvat, mutta ottavat asumaan Ninnin luokseen. Muumimamma tarjoaa heti Ninnille mehua (vaikka tämä nyökkää vastaukselle otatko teetä). Pappa lupailee Tuutikille, ettei vaikeuksia tule ja Tuutikki lupailee tulla Ninniä katsomaan. Edellisiin jaksoihin tässä vielä viitataan lyhyesti mainitsemalla, että Tiuhti ja Viuhti muuttivat pois viimeviikolla.


Muumimamma petaa Ninnille vierashuoneen ja kohtelee tätä muutenkin ihanan äidillisesti. Tässä jaksossa esitetään oikein hyvin tämä Muumimamman lempeys ja äidillisyys, mikä tekee hahmosta niin ihanan ja mukavan. Mamma oikein lupaa, että jos Ninni haluaa niin Mamman voi tulla herättämään vaikka keskellä yötä. Pappa ehdottaa, että jos Muumiamman isoäidin vihkoisesta löytyisi joku lääke näkymättömyyteen. Muumimamman isoäidin reseptikirja mainitaan nyt ensimmäsitä kertaa ja myöhemmissa jaksoissa kirjaa tarvitaan kanssa. Mamma uskoo vanhoihin resepteihin ja osaa keitellä kunnon rohtoja niiden avulla. Yön pimeydessä Muumimamma saa sitten lääkkeen valmiiksi, niin että Ninni saa pahaa litkua juotavaksi.

Muumimamma tekee Ninnille rohtoa
Aamulla Ninnin kengät ovat jo tulleet näkyviin ja aamiaisella koitetaan juoda pahaa lääkettä. Pikku Myy ja Nipsu juoksevat kiireesti, että saavat nähdä Ninnin juovan. Pikku Myy alkaa taas pilkkaamaan, joka kuuluu hänen luonteeseensa. Muumipeikko kannustaa Ninniä olemaan kuuntelematta Pikku Myytä, koska Myyn jutut ovat juuri sellaisia, josta hän muuttuu näkymättömäksi. Nipsu taas heti kehuu Ninnin kenkiä. Muumipeikko keksii heille tekemistä ja he lähtevät sienestämään, vaikka Nipsu vähän paneekin vastaan. Hän kun ei tunne sieniä. Niiskuneitikin lähtee heidän seuraks.

Metikössä virtaa kaunis puro ja sieniä Ninni löytää ennätysvauhtia. Muumiepikko ja Nipsu ovat paljon laiskempia sienestäjiä. Ninni on kait luontainen sienestäjä. Kotimatkalla sitten esitellään Haisuli, jonka asenteet näytetään heti. Muumit pitää heti Haisulia kiusankappaleena ja Haisuli kettuilee minkä ehtii. Jopa Myy puolustelee heti Ninniä, kun vastassa on Haisuli. Muumipeikolla ja Myllä alkaa pikkuhiljaa mennä Haisuliin hermot ja Ninni muuttuu entistä enemmän näkymättömäksi, kun Haisuli nostattaa volyymia. Muumipeikon vihastuessa hänen animaationsa näyttää taas vähän liian japanilaiselta omaan makuuni.

Sienestä tulossa
Muumipeikon olomuoto on hetken aikaa pelottavan Japanilainen
Kotona Muumimamma tutkii sieniä ja löytää Niiskuneidin, Myyn, Nipsun ja Muumipeikon korista myrkky- ja kärpässieniä. Ninni on taas osannut tunistaa syötävät sienet ja Mamman kehuista hän heti muutuuu taas vähän näkyvämmäksi. Nipsu, Muumimamma, Pikku Myy ja Niiskuneiti kehuvat ja antavat hauskoja neuvoja Ninnille, niin että tämän hameen helmansakkin tulee esille. Ninnin hame on hiirenharmaan värinen ja niinpä Ninnin nukkuessa Muumimamma ompelee hänelle uuden kauniin punaisen mekon. Aamulla uusi mekko näyttää oikein somalta Ninnin päällä ja puheäänikin palautuu pikkuhiljaa itsetunnon noustessa. Myyn ja Muumipeikon mielestä on hauska nähdä joka päivä kuinka Ninniä alkaa näkymään enemmmän. Pidän tästä vertauksesta: "Avaisi uutta pakettia joka päivä". Onhan se Mammankin mukaan monin verroin jännittävämpää. Tuleeko Ninni saamaan kasvojansa näkyviin? Sen näemme seuraavassa jaksossa.

Kehuista Ninni muuttuu taas asteen näkyvämmäksi

Ninni seuraavana aamuna
Näkymätön lapsi ja seuraava jakso Ninni saa Hymynsä takaisin pohjautuu suoraan Tove Janssonin novelliin Näkymätön lapsi kirjasta Näkymätn lapsi ja muita kertomuksia. Tarinaa sarjaan ei ole kirjasta kamalan paljoa muokkailtu. Näkymätön lapsi on tarinana jopa vähän ahdistava, sillä se näyttää konkreettisesti mitä huono itsetunto, kiusaaminen ja mollaaminen voi oikeasti ihmiselle tehdä. Se vie ihan matalaksi. Kun Tuutikki ajattelee, että Muumit voivat taas luoda Ninnin näkyväksi, niin se kuvastaa sitä, kuinka Muumit ovat erikoista väkeä. Kilttejä ja hyväntahtoisia.

Olen aika hämmentynyt, kun olen seurannut uutta Cmorelta tullutta versiota Muumilaakson tarinoista. Ääninäyttely on aivan järkyttävää ja kun itse puhun Muumilaakson tarinoiden repliikeistä tarkoitan aina Ylen dubbaamia repliikkejä, sillä omat muumijaksoni katson Ylen tuottamalta Juhlakokoelma dvdltä. Hämmentynyt tästä uuden Cmoren versiosta olen varsinkin siitä, kun sarjan jaksot on siinä vaihtaneet osittain radikaalisti paikkaa. Siinä nimittäin Taikuri jaksot tulevat Ninnin jälkeen, mutta dubbauksessa kuitenkin edelleen manitaan Tiuhti ja Viuhti. Miten ihmeessä sitä katsovat katselijat voivat tajuta ketä Tiuhtia ja Viuhtia takoitetaan, kun ei niitä ole siinä sarjassa edes olla esitetty? Minusta tuo jaksojen vaihtamisen paikka on ihan järjetöntä, sillä itse koen että vaikka Muumilaakson Tarinat jaksot eivät aina liity toisiinsa, niin niissä on kuintekin tietty kronologia ja hahmojen kasvu ja kehitys. Jos jaksot katsoo sekaisin, tätä sarjan mielenkiintoisinta pointtia, eli hahmojen ja tarinan kokonaisuuden kaarta ei voi huomata.  

2 kommenttia:

  1. Mä olen aina tykännyt Muumilaakson niistä jaksoista joissa esiintyy joku mystinen hahmo kuten Näkymätön lapsi, mörkö, noita tai taikuri. Nää oli yksiä mun lemppari jaksoja. :)
    En kanssa ymmärrä että miksi on edes uusi suomidubbi pitänyt tehdä.

    VastaaPoista
  2. Mörkö ja noita on noista vähän erikoisimmista hahmoista parhain. Aliisa on kuitenkin ihan suosikkihahmoni. Uuden dubin teon syy on kanavan vaihto Yleltä Cmorelle. Yle omistaa ne oijeat dubit ja ei niitä ulkopuolisille myy, joten niitten tarvi tehä oma kun ohjelman kerran onalke kanavalleen halusivat. Rahapeliä koko homma.

    VastaaPoista