sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Käy Muumilaaksoon: Taikurin taika

Tiuhti ja Viuhti matkalaukkuineen ovat Muumitalossa ja Mörkö on nyt häädetty tiehensä Muumipeikon Niiskuneidiltä lahjaksi saamalla näkingenkällä. Muumiepeikko ei aio kertoa siitä Niiskuneidille, vaan etsi uuden näkingenkän väittäen, että se on se sama jonka Niiskuneiti antoi.
Mörön lähdettyä Tiuhti ja Viuhti uskaltautuvat nyt helpommin ulos ja luottaa ihmisiin ja kotiutuvat Muumilaaksoon. He löytävät eräästä pensaikosta pienen salaisen sopin, jonne he piilottavat matkalaukun. Pikku Myy on juoruillut jo näkinkengästä Niiskuneidile, mutta ei hän sitä usko, kun on nähnyt tämän toisen Muumipeikon kädessä. Yhdessä he päättävät mennä kysymään Muumipeikolta miten asia on. Myy kertoo, että he löysivät Mymmelin kanssa saman kauniin patsaan, mikä löytyi Hattivattien saarelta, johon Muumipeiko ihastui.  Niiskuneiti tulee heti katkeraksi ja ottaa Nipsun mukaansa, että voi viedä patsaan pois. Hän muuttuu heti taas mustasukkaiseksi, kun muisteli Muumipeikon katselevan puukuvaa pidempään. Tästä huomaa Niiskuneidin heikon itsetunnon, vaikka he lepertelevät Muumipeikon kanssa millon mitäkin.

Pikku Myy on mennyt Muumipeikon huoneeseen odottmaan tämän paluuta, kun tämä auttoi kantamaan Tiuhdin ja Viuhdin laukkua. Myy laskeutuu pihatikkaita alemmas omalla persoonallisella tavallaan. Tältä näyttää kun Myy osaa tehdä kaikkea. Muumi ja Myy paljastavat omat salaisuutensa yhtäaikaa, mutta Myy ei ehdi edes kuunnella näkinkengän vaihdosta, kun Muumipeiko jo juoksee rannalle etsimään naispatsasta. Muumi juoksee häntä viilettäen kiireesti rannalle, jossa patsasta ei enää ole, kun katkera ja kateellinen Niiskuneiti on venyt sen veneellä jo kauas pois. Muumipeikon fiksaatio kaikkeen kauniiseen tulee tässä taasen jälleen ilmi. Vaikka hän väittää itselleen, ettei patsas merrkaa hänelle mitään, niin heti se on pakko taas nähdä kun kuulee sen löytyneen.

Tiuhti ja Viuhti piilottamassa matkalaukkua
 Muumipeikko on heti mieli maassa kun patsasta ei näykkään ja Tiuhti ja Viuhti haluavat piristää häntä. He aikovat paljastaa hänelle matkalaukun sisällön. Muumin mieli muuttuu heti sillä hetkellä ja nähtyään laukusta kuningasrubiinin hän ihan mykistyy. Rubiini on todella iso matkalaukkuun nähden. Heti mennään juoruamaan Nuuskamuikkuselle, joka ihastelee kanssa ajatusta ja päättelee sen olevan juuri se kuningasrubiini, jota Taikuri etsii pantterin selässä. Taikurihan on Muumeille tuttu jo alkujaksoista, kun hänen hattunsa oli tipahtanut Muumilaaksoon.

Muumimamman käsilaukku katoaa ja koko laakso on tietty tolaltaan, onhan Mamman käsilaukku aina Mammalla. Mamma lupaa isot juhlat, kun laukku löytyy ja sitä sitten talkoilla etsitään. Varsinkin Myy ja Nipsu innostuu ajatuksesta. Tiuhti ja Viuhtihan ovat tämän käsilaukun ottaneet omaksi makuupussikseen ja kun he palauttavat sen Mammalle, niin pidetään kunnon juhlat. Tiuhdilla ja Viuhdilla taitaa olla pienten varkaitten vikaa, vaikka ihan hyväntahtoisesti he olivat tämän kai varastaneet. Juhlissa Tiuhti ja Viuhti paljastavat rubiinin matkalaukustaan ja kyllä kansa kohahtaa pidemmälläkin, kun Taikuri huomaa sen loistavan maapallolla. Taikurin liitäessä pantterilla hänellä on pelottavat  kasvot. Taikuri haluaa heti rubiinin itselleen, mutta Muumipeikko puoltustaa Tiuhtia ja Viuhtia, että he vaihtoivat sen reilusti näkinkenkään Mörön kanssa. Tämän kuultua Niiskuneitikin hetkeksi hermostuu. Taikuri ei saa vaihettua rubiinia mihinkään ja hermostuu myös, onhan hän sitä etsinyt jo satoja vuosia. Punssimukillisen jälkeen hän vähän ilostuu ja innostuu tekemään taikoja kolmelle hengelle. Hemulille lapio, jonka tämä voi palauttaa Muumipapalle. Niiskuneiti toivoo puuveistoshahmon näköiset silmät, jotka näyttävät hänen kasvoillaan ihan oudoilta. Tästä huomaa taas Niiskuneidin turhamaisuuden ja hänen tapansa ja halusna miellyttää muita, tässä tapauksessa Muumipeikkoa. Taikuri ei suostu palauttamaan entisiä silmiä, kun yksi toivomus henkeä kohti. Vaikka Nipsu huutaa kultakolikoita itselleen, niin Taikuri antaa toive vuoron Muumieikolle, joka toivoo Niiskuneidin silmät entiselleen. Tästä huomaa Muumipeikon pyytettömyyden, vaikka hän vähän nuhtiikin Niiskuneitiä. Fiksuina Tiuhti ja Viuhti keksivät toivoa toista kuningasrubiinia, koska Taikuri ei voi taikoa sitä muuten itse itselleen. Näin molemille jää oma rubiini ja hyvä mieli. Hemulin tekemät ilotulitteet taivaalla esittää muumihahmoja ja tämä taitaa olla ensimmäinen kerta, kun nyt näitä Hemulin ilotulituksia näkyy. Tulevissa jaksoissa niitä vilahtaa useamminkinkin. Nipsu korkeintaan pettyy vähän, kun ei saa kultakolikota.

Maistuisiko Taikurille mukillinen punssia?
Kaikki tähän asti olevat Muumijaksot ovat suoraan kirjasta Taikurin Hattu ja osaltaan muodostavat yhden kokonaisuuden. Myöhemmissä jaksoissa ei enään niin olla toisistaan riippuvaisia, mutta koko sarjan kohdalla huomaa kyllä hahmokehitystä ja tarinan kehitystä edemmäksi. Taikurin Hatussa ei koskaan kerrota selkeästi mistä Kunigasrubiini on tullut tai miten Mörkö on saanut sen käsiinsä. Eräässä kirjan kohtauksessa on kuitenkin kerrottu Nuuskamuikkusen epäilyksiä siitä, että kun Taikuri on monta sataa vuota etsinyt rubiinia kaikkialta maailmasta eikä löytänyt sitä, niin rubiinin tyätyy olla jossain mihin Taikuri ei ole koskaan voinut päästä, eli tietenkin auringossa. Taikurihan ei voi taikoa itselleen, joten hän ei tietenkään kestä polttavaa aurinkoa. Olen aina jotenkin sitten ajatellut, että Mörkö on hakenut rubiinin auringista, koska kaikki Mörön ympärillä jäätyy, niin tottakai tietysti aurinkokin, tai ainakin osia siitä. Sitä sitten en osaa sanoa, miten Tiuhtija Viuhti sen Möröltä ovat saaneet, mutta se varmasti liittyy heidän kokoonsa. He ovat pieniä ja vikkeliä ja ehtivät sen helposti napata Möröltä huomaamattomasti, kun Mörkö ei voi nopeasti juosta heidän peräänsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti