maanantai 17. lokakuuta 2016

Käy Muumilaaksoon: Matkalaukku

Viimeksi jäimme Muumilaakson tarinoissa siihen, kun Tiuhti ja Viuhti tulivat pelokkaina Muumitaloon vierailulle salaperäinen matkalaukku mukanaan. Kukaan Muumeista ei tiedä mitä matkalaukku sisältää, mutta jotain siellä täytyy olla, koska pelottava Mörkö jahtaa Tiuhtia ja Viuhtia. Viime yönä Mörkö kävi Muumien pihassa ja lähtiessään hän vielä huusi palaavansa.

Nipsu oli yöllä hyvin pelokas ja jäi Muumitaloon yöksi. He nukkuvat Muumipekon kanssa samassa vuoteessa Muumin nähden pelottavaa painajaista möröstä. Uni painaa aamulla Muumipeikon mieltä, mutta onneksi uni ei jää häntä enempää miettimään. Tämä unijakso on aina ollut hieman karmiva ja nostaa katsojallekin mörön pelkoa, kuten Muumiepeikollekin. Kyllä Mörkö on Muumilaakson pelottavin hahmo.
Pelottava Muumipeikon uni Möröstä
 Muumipappa kanssa aamulla voivottelee, kun Mörköä ei saatu jäkellariin, sillä jopa kukkasetkin kuolee hänen allaan. Pappa kanssa näytti viime jaksossa pelkonsa Mörköä kohtaan, mutta hän peittää sen oikein hyvin. Tiuhti ja Viuhti vielä arastelee Muumeja, mutta onneksi Niiskuneiti ja Muumimamma saa heidän luottamuksen,  paremmin kuin Muumilaakson miespuoliset hahmot. Tiuhti ja Viuhti kertoivat epämääräisenä Muumimammalle Mörön ja matkalaukun sisällön yhteydestä, mutta hälle he eivät vielä uskalla kunnolla avautua, Niiskuneidille sitten vähän myöhemmin. Nipsu, Muumipappa ja Muumipeikko taas vaan ovat uteliaita. Nuuskamuikkunen pyytää heitä rauhoittumaan.

Niiskuneiti on löytänyt Muumiepeikolle kauniin sydämenmuotoisen näkinkengän, jonka haluaa antaa Muumipeikolle lahjaksi. Muumi on kovin otettu lahjasta ja antaa sen äitinsä käsilaukun hoiviin. Pikku Myy on näkemässä tämän lahjanannon ja muuttuu heti katkeraksi. Myy ei varmastikkaan ole kateellinen itse lahjasta, vaan enemmänkin ärtynyt Muumipeikon ja Niiskuneidin lellittelystä. Myytä kanssa harmittaa, kun päätetään Niiskuneidin mieluummin olla yhteydessä Tiuhdin ja Viuhdin kanssa. Myy kun on liian rasavilli hellään ja ymmärtäväiseen Niiskuneitiin verrattuna. Myyn luja temperamentti alkaa taas tulla isommin esiin.

Näkinkengästä voi peilata
 Niiskuneiti päätyy Tiuhdin ja Viuhdin kanssa kävelylle, jossa he kertovat tästä matkalaukusta sen sisällön kuuluvan Mörölle. Tiuhti ja Viuhti puhuvat helposti yhestä suusta, vaikka välillä puhuvatkin toistensa ristiin. Pikku Myy alkaa heti vähättelemään Niiskuneitä, kun tämä voittaa Tiuhdin ja Viuhdin luottamuksen. Myy näyttää helposti ja monessa välissä katkeruutensa Niiskuneitiä kohtaan. Tiuhti ja viuhti eivät vieläkän paljasta kuitenkaan matkalaukkunsa sisältöä, se on vain kuulemma kauneinta mitä on maailmassa. Muumit pohtivat mitä tekevät illalla, kun Mörkö tänä yönä tulee taas kumminkin. Muumimamma myhäilee itsekseen keksimäänsä suunnitelmaa, jota ei suostu paljastamaan.
Maakin jäätyy Mörön ympäriltä
Uhkaava tunnelma alkaa uudestaan taivaan muututta punaiseksi ja lintujen pakenevan. Oikein voi tuntea, kuinka Mörkö nyt taas tulee käymään ja maa ja ilma jäätyvät. Tiuhti ja Viuhti ovat matkalaukkuineen sängyn alla piilossa ja Muumit keskeyttävät korttipelin, kun Mörkö saapuu pihaan. Muumipapan tussari ensimmäinenä mennään ulos ja aloitellaan suostuttelu, jota Muumimamma on kehitellyt. Mamma avaa käsilaukkunsa ja toivoo, että Mörkö löytäisi sieltä jotain kivaa vaihtokauppaan. Käsipeili, riipus tai sormus ei Mörölle kelpaa, vaanhän  innostuu Muumipeikon sydämenmuotoisesta näkinkengästä. Kun Muumimamma tarjoaa Mörölle peiliä, niin Mörkö tulee vaan siitä ärtyneeksi. Tästä saamme jo heti selville Mörön pitävän itse itseään rumana. Ehkä juuri siksi koska hän on niin ruma, hän haluaa omistaa vain kaunita esineitä.

Muumimamma käyttää Mörköön ystävällistä ja äidillistä otetta, että saa häneen yhteyden. Mamma nätisti kysyy Muumilta saako antaa näkinkengän, kun Mörkö jo ottaa sen häneltä. Mörkö tulee näkinkengästä hyvin iloiseksi ja lähtee hymyilevästi pois. Nyt vaan tulee Muumipeikolle ongelma, jota Myy oikein ruokkii: miten sanoa Niiskuneidille, että näkinkenkä on annettu pois. Muumipeiko päättää olla kertomatta asiasta Niiskuneidille ja etsiä uuden näkingengän tilalle. Myy kuitenkin jo paljastaa juoruavansa asian Niiskuneidille. Tiuhdin ja Viuhdin avulla samanlainen näkinkenkä löytyy uimarannalta. Vaikka Tiuhti ja Viuhti vielä tuossa alkuvaiheessa vähän kaihtoi Muumipeikkoa niin he ovat kiitollisia siitä, että Muumipeikon uhrauksen ansioista Mörkö lähti. Siksi he varmasti suostuivat rannalle auttamaan Muumipeikkoa ja ystävystymään samalla.

Kortinpeluukin jää kesken Mörön tulon takia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti