maanantai 25. heinäkuuta 2016

Lukemis- ja katsomissuunnitelmia

Näin kesällä on tullut lähes päivittäin käytyä kirjastossa. Löytyipäs sieltä sitten eräänä päivänä tälläinen hassu lappunen:

Eli nuorten kesä bingo on kyseessä. Idea oli minusta hauska ja otin lappusen talteen. Nyt aattelin ite ottaa tälläisen valtavan haasteen vastaan. Tuon bingon "sääntöinä" oli lukea 5 erilaista kirjaa, niin että ne muodostavat suoran ja sitten voit huutaa bingo! Ite en bingolinjalle ajatellut lähteä, vaan rohkeasti lukea kaikki 25 erilaista kirjaa, mitä tuossa bingossa on tarjolla. Muutamat muutin sieltä vähän erilaisiksi esim. runon ja näytelmän laitoin erikseen ja kirjan josta olet lukenut netissä vaihdoin äänikirjaksi, kun tuossa on e-kirja kuitenkin erikseen. Sitten tuli taas uusi idea. Mitä jos teen samanlaisen, mutta leffaversiona eli Elokuvabingon. Suurin osa oli helppo vääntää elokuviksi, mutta esim. novellin muutin lyhytelokuvaksi ja tuon "äänikirjan" musikaaliksi ja lisäksi jonkun väänsin tv-elokuvaksi ja tietokirjan dokumentiksi.

Tässä siis listausta mitä Kirjabingossani aion lukea:

Kaverini (avomieheni) suosikki kirja: Mika Waltari Sinuhe Egyptiläinen
Mieheni luki tämän pari vuotta sitten ja tykästyi täysin. Toinen hänen suosikkinsa oli Stephen Kingin Musta Torni, mutta näistä kahdesta valitsin Sinuhen.

Kirja, jonka lukemista olen suunnitellut jo pitkään: Stephen King Pitkä Marssi
Tämä on ollut yöpöydälläni jo pari kuukautta ja aloitin sen vähän ennen bingon keksimistä.

Kirja jossa juhlitaan: Outi Pakkanen Kissa Kuussa
Tämän etsin ihan netistä, fiktiivisiä kirjoja joissa juhlitaan ei ollutkaan ihan helppo löytää

Novellikokoelma: Tove Jansson Nukkekaappi
Toven aikuiskirjoista vain Kesäkirja on minulle tuttu, joten ajattelin että voin pitää tästä.


Tulevaisuuden haaveisiin liittyvä kirja: Tässä ajattelin luottaa kirjastoon ja vetää nuorten hyllystä minkä tahansa kirjan, koska lähes kaikki sellaiset kirjat kertoo edes vähän tulevaisuuden haaveista

Kannen perusteella valittu kirja: tämäkin menee suoraan kirjastosta, sen kummemmin sisältöä miettimättä. Kannessa ainakin täytyy olla kaunis/mielikuvituksellinen kuva.

Äänikirja: Joko Muumipeikko ja Pyrstötähti tai Muumilaakson marraskuu. Kumpaakaan en ole aiemmin kuunnellut äänikirjana, vaikka pidän valtavasti näiden lukijoista.

Tositapahtumiin perustuva kirja: Eppu Salminen Lasten Ristiretki
Tämä on bingoni ensimmäinen kirja, jonka olen lukenut aiemmin, tosin monta vuotta sitten. Teatteriharrastus on minulle niin rakas, että luen mielelläni suomen teatterimurroksen aikakaudesta.

Kotikaupunkiini sijoittuva kirja: Laura Saari Tyyppiteorioita ja Kauko Röyhkä Miss Farkku Suomi
Tampereelle sijoittuvia romaaneja en itse tiennyt, mutta google auttoi löytää tälläisen chicflikc tarinan Manseen sijoitettuna. Halusin myös kirjan syntymäkaupungistani ja Miss Farkku Suomi on jo pidempään ollut ajatuksena lukea


Kirja, jonka nimessä on vain yksi sana: tässäkin luotan kirjaston apuun ja valkkaan kirjan pelkästään tämän yhden sanan nimen perusteella

Kirjassa rakastutaan: Carol Shields Rakkauden tasavalta
Googlasin rakkausromaaneja ja tätä kehuttiin erityisesti, kuinka arki ja romantiikka yhdistyvät.

Runokirja: Anja Snellman Runoksia
Runoja luin nuorempana enemmänkin, mutta nyt löysin netin kätköistä ihan itelleni uuden runoilijan. Yhden hänen runonsa tuosta kirjasta luin ja tykästyin heti tyyliin.

Näytelmä: Paavo Westberg Valhe
Paavo Westberg on itelleni enemmän tuttu näyttelijänä, mutta hänen käsikirjoittamiaan elokuviakin olen nähnyt muutaman, joten uskallan varmasti hänen näytelmiin tarttua. Perus Shakespieren Romeo & Julian, Canthin Anna-Liisa, Ibsenin Nukkekodin ja Tsehovin Lokin olen opiskeluaikoina lukenut, joten uutta kotimaista näytelmää on erikoista päästä tutkimaan

Kirja josta on tehty elokuva: Anja Snellman Syysprinssi
Elokuvaa tästä ei ole vielä julkaistu, mutta ensi-ilta on marraskuussa. Kun Snellmanin yhdestä runosta pidin, niin proosa kirjoitustyyliltä minulla on kovat odotukset. Muutenkin syksyn kuvausta toivon kirjalta.

Yli 30 vuotta vanha kirja: Louisa May Alcott Pikku Naisia
Eli kirja joka on kirjoitettu ennen vuotta 1986 oli helppo valita. Tätä tyttöromaania mulle on suositeltu, vaikka epäilyttääkin että pidänkö siitä, sillä se on kuulemma hyvin uskovaisten lasien läpi kirjoittettu.

Kirjassa on kuvia: Harry Potter ja Viisasten kivi (kuvitettu versio)
Tämän kuvitetun version ostin Stockmannin hulluilta päiviltä, enkä ole vieläkään sitä edes avannut. En tiedä, latistaako vai nostaako kuvitus tunnelmaani, kun minulla on hahmoista ja kirjan paikoista niin selvät omat visiot, kun sen olen lukenut niin usein.

Ulkomaille sijoittuva kirja: Jaqueline Willson Lola Rose
Toinen kirja, jonka olen aiemmin lukenut. Jotenkin nyt tekee mieli lukea näitä lapsekkaita Wilssonin kirjoja, niin muuttama tälle listalle pääsi.


Kirja, jonka kaikki henkilöt eivät ole ihmisiä: Sakari Topeliuksen satuja
Topeliuksen satuja on tullut luettua paljon yläasteella, kun hänestä esitelmää tein, mutta en tietenkään kaikkia. Satuja hänellä on niin valtavasti, joten nyt tutustun joihinkin sellaisiin, jotka on minulle tuntemattomia ja joissa on paljon eläimiä.

E-kirja: Anneli Kivelä Valoa ja Varjoa Katajanmäellä
En harrasta E-kirjojen lukemista, enkä niitä omista joten jouduin tyytymään kirjaston valikoimaan. Sieltä tälläinen kirja bongautui silmiini. Anneli Kivelän Katajanmäki aiheisia kirjoja minulle on suositeltu, joten voin pitääkin tästä ja innostua E-kirjoista.


Elämänkerta: Matti Ranin Käsi Otsalla!
Raninin elämänkerta on pitkään ollut jo lainauslistallani. En elämänkerroista kamalasti pidä, joten toivon, että Ranin kertoo kirjassaan positiivisesti eri kokemuksistaan elokuvissa ja teatterissa ja edes vähän raottaa hänen tekemää valtavaa työtä kääntää Disneytä suomeksi (olen jostain lukenut, että hyvin vähän kirja juuri tätä mielenkiintoisinta aihetta käsittelee). Toivon kanssa, että kirja olisi minä- muodossa, niin voin kuvitella Raninin rauhoittavan puheäänen lukemassa sitä minulle.

Jännittävä kirja: Reijo Mäki Vares Black Jack
Vareksia olen lukenut aiemminkin, mutten Black Jackiä en. Valitsin kirjan ihan nimen perusteella ja vähän toivon, että tässä käytäisiin kasinolla, tai edes pelipöydässä.

Tietokirja: Pia Koponen Improkirja
Tämän löysin jo kirjastosta ja olin ihan innoissani. Impron harrastajana tämä varmasti antaa uusia vinkkejä, sekä ideoita uusiin tekniikkoihin.

Lapsuuden lempikirja: Jaqueline Willson Tatuoitu äiti
Lapsuuden lempikirja oli vaikea valita, mutta juuri siksi otin tälläisen, jota en ole lukenut pitkään aikaan. Luin Tatuoidun äidin muistaakseni 10 vuotiaana ensimmäisen kerran ja silloin tykästyin Jaqueline Willsonin tyyliin, vaikka hän pysyy siinä hyvinkin vahvasti (jopa liian vahvasti) joka kirjassaan.


Sarjakuvakirja/albumi: Fingerpori
Suosikki sarjakuvani on Tenavat, Karvinen, Viivi & Wagner sekä Maisa ja Kaarina. Näitä koitin välttää, sekä myös Aku Ankkaa ja Nemiä, jotka on liian tuttuja. Fingerpori strippejä olen lukenut sillon tällön, mutten koskaan kokonaista albumia.

Tulevaisuuteen sijoittuva kirja: Aldous Huxley Uljas uusi maailma
Mieheni suositteli tätä minulle, kun en itse tämmöisiä kirjoja lainkaan harrasta. Ainakin kirjan aihe kuulostaa mielenkiintoiselta ja minun lukutottumuksiini tämä on ihan toisesta päästä

Kirja, jossa joku kuolee: Stephen King Mersumies
Mieheni King fanina hankki tämän uuden kirjan juuri ja sanoi, että tykkäisin tästä varmasti. Kingin tyyli on minulle jo käynyt tutuksi ja viimeisin Joyland oli todella hyvä, joten mersumiehen hyvyyttä en epäile.


Elokuvabingossani tulen katsomaan tämmösiä leffoja: 

Kaverin (avomieheni) lempielokuva: Star Wars Uusi toivo
Kerran koitinkin tätä katsoa, mutten tajunnut hönkäsen pöläystäkään, josta mieheni sitten vähän loukkaantui. Aion nyt antaa leffalle uuden mahdollisuuden ja katsoa pääsenkö yhtään tähän Star Wars universumiin kiinni.

Elokuva, jonka katsomista olen miettinyt pitkään: Big Game
Samuel L. Jackson on noussut minulla kiinnostavaksi näyttelijäksi, joten pakkohan tämä on nähdä kun Samuel on suomileffassa.

Elokuva jossa juhlitaan: Pikku Naisia
En tähän heti meinannut mitään keksiä, joten ehkä tälläinen yksi kestosuosikkileffani listalle nyt vielä menee. Tässä ainakin juhlitaan joulua ja häitä ja kirjankin koitan lukea ennen tän katsomista, niin se voi antaa jotain uusia ulottuvuuksia elokuvaan.

Lyhytelokuva: Nainen Yhteiskunnassa
Aion katsoa yhden Risto Jarvan elokuvan ja huomasin tämän olevan siinä dvd:llä olevan lisämateriaalina, niin kelvatkoot. Lyhytelokuvia muuten tulee todella harvoin katsottua.

Tulevaisuuden haaveisiin liittyvä elokuva: Tyttö sinä olet tähti
Yksi suosikkielokuviani ja tämä tuli heti mieleen aiheesta tulevaisuuden haaveet. En tiedä monettako kertaa olen tämänkin elämäni aikana katsonut, varmasti liikaa.


Kannen perusteella valittu elokuva: Kirjaston valikoimista joku romanttinen komedia saa varmasti tämän paikan

Tositapahtumiin perustuva elokuva: Lapin kullan kimmallus
Ainakin näin luin, että tämä elokuva perustuu oikeeseen Lapin kultaryntäykseen. Kotimainen leffa joka minulta jopa vielä on näkemättä.

Tv-elokuva: Talossa on Saatana
Aleksi Mäkelä on ihan yksi suosikkiohjaajiani, joten tämä hänen tv-elokuvansa on minun tehnyt mieli nähdä jo pitkään. Saatanaa jopa näyttelee Juha Veijonen, joten sitä odotellessa.

Kotikaupunkiini sijoittuva elokuva: Työmiehen päiväkirja
Ensimmäisenä tuli Tampereesta mieleen vain Vuonna -85 ja Aikuisten poika, mutta molemmat on nähty (ja Vuonna -85 en kato uudelleen, totaalista paskaa ja näytelmän raiskaamista). Google sitten kertoi Työmiehen päiväkirjan sijoittuvan Tampereelle. Oulu elokuvaa en nyt katso, sillä ne kaksi Ouluun sijoittuvaa elokuvaa jotka tiedän on nähty jo monesti eli Pojat ja Miss Farkku Suomi.
Elokuva, jonka nimessä on yksi sana: Kirjastoon turvaudutaan tässäkin asiassa ja hyvin pitkälti romanttisten komedioiden tai korkeintaan draaman kohdalla pyöritään. Ei kauhua tai scifiä minulle.

Elokuvassa rakastutaan: Nyt ainakin romanttista komediaa. Niitä on onneksi maailma pullollaan, enkä kaikkia ole nähnyt.

Musikaali: Moulin Rouge
Moulin Rougesta olen nähnyt vain alun, joten ehkä pitäisi sivistää itseäni ja katsoa loppukin. Musikaaleista en muuten kamalasti edes pidä, ne ovat aina vähän laahaavia. Ainoat suosikkini on Maija Poppanen (ja muut Disneyt, mutten niitä edes musikaaleiksi laske) ja Sound Of Music.


Kirjan pohjalta tehty elokuva: Yksin Marssissa
Tätä mieheni suositteli ja kuulostaa kyllä sellaiselta "kesyltä" scifiltä, joka on ehkä jopa lähempänä draamaa.

Yli 30 vuotta vanha elokuva: E.T.
Vuonna 1986- vanhempi elokuva piti kaivaa ihan netin kätköistä. E.T. on valmistunut 1984 joten käy hyvin, ja olen sen nähnyt viimeksi huonolaatuiselta vhs-kasetilta 90-luvun puoliväissä.

Näytelmän pohjalta tehty elokuva: Into the Woods
Monet musikaalit on tosiaankin näytelmän pohjalta tehty, kuten tämä myöskin. Aikoinaan olin menossa jopa leffateatteriin katsomaan tämän, mutta sitten se jäi. Meryl Streep ja Johnny Depp samassa leffassa, siistiä.

Ulkomaille sijoittuva elokuva: Valasratsastaja
Tämän sain sisareltani lainaan, enkä ole vieläkään saanut aikeeksi katsoa. Kuulemma koskettavaa draamaa tytön ja ukin välillä.

Elokuva, jossa kaikki hahmot eivät ole ihmisiä: Näin koulutat lohikäärmeesi
Tämä animaatio minulta on näkemättä, haluisin selvittää miksi kaikki hypettää tätä niin paljon. Onko se hypensä arvoinen ja näyttääkö lohikäärme Stichiltä niinkuin jotkut väittävät.

Lapsuuteni lempielokuva: Aladdin
Tähän oli todella vaikea keksiä mitään muuta kuin Disneytä, ja vaikka Aladdin on enää sijalla 4 Top Disneylistassani, niin lapsena se oli ihan suosikki.

Elokuva, jonka katon netistä: En harrasta Netflixejä, enkä muita suoratoistopalveluja, joten tyydyn ilmaisohjelmiin kuten Youtubeen, ruutuun, katsomoon ja Yleen ja etsin sieltä jonkun elokuvan tätä varten.

Elämänkerran pohjalta tehty elokuva: Kulkuri ja Joutsen
Tätä Tapio Rautavaarasta ja Reino Helismaasta tehtyä kotimaista en ole aikaisemmin nähnyt, joten ehkä se olisi sivistävää. Tuon ajan kotimaiset on muutenkin nyt kiinnostukseni kohteena.

Jännityselokuva: Sanctum 3D
Ihan vaan siksi, kun mieheni tätä suositteli. Takakansiteksti oli ihan vakuuttava

Dokumentti: Ukonvaaja
Tämä piti nähdä jo viikko sitten, mutta sattuneesta syystä elokuva oli ulkomailla silloin. Tämä dokumentti on kyllä aiheeltaan Suomen Luonnonuskoilta hyvin mielenkiintoinen.

Tulevaisuuteen sijoittuva elokuva: Blade Runner
Koska mieheni harrastaa näitä, hän sai ehdottaa. Tämä sijoittuu vuoteen 2019, joten vielä on aikaa, jollei tämä bingo venähä moneksi vuosiksi

Elokuvassa joku kuolee: Facec in the Crowd
Tämänkin ehdotuksen sain mieheni leffahyllystä, kyseessä on jännärin ja trillerin välimuoto

Sarjakuvan pohjalta tehty elokuva: Batman V Superman: Dawn of Justice
Kuulemma mieheni mielestä tämä oli hyvä elokuva ja ainakin perustuu sarjakuvaan, kun kyseessä on Batman ja Teräsmies.
 

4 kommenttia:

 1. Kulkuri ja joutsen on todella hyvä elokuva. Martti Suosalo tekee upean ja koskettavan roolin Repe Helismaana. Minulla on tästä elokuvasta vain vhs versio, mutta olen katsonut sen about 30 kertaa nuorempana. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotankin tätä mielenkiinnolla. Tapio Liinoja ei kuulu suosikkinäyttelijöihini, joten toivon hänen loistavan roolissaan.

   Poista
 2. Pikku Naisia kirjaan on Alcott kirjoittanut monta, jatko-osaa. Elokuva itseasiassa perustuu kahteen ensimmäiseen kirjaan. Voi olla, että elokuvan nähtyä kirja tuntuu, siltä että se jää hieman kesken. Toisen kirjan nimi on "Viime vuotiset ystävämme". Kannattaa lukea niin, siinä saa tarinan päätökseen. Varmasti löytyy Tampereen kirjastoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luen yhen kerrallaan ja katotaan jos Pikku Naisten tyyli innostaa lukemaan jatko-osankin.

   Poista