maanantai 11. heinäkuuta 2016

Käy Muumilaaksoon: Pikkuruiset vieraat

Pikkuruiset vieraat käynnistää kolmiosaisen toisiinsa liittyvän jatkon, joka on suoraan Taikurin hattu kirjasta. Jaksot kuuluvat kiinteästi toisiinsa, eikä niitä ole mielekästä katsoa erikseen. Tavallaan koko episodi liittyy myös Muumilaakson Tarinoiden ensimmäiseen jaksoon, koska ne ovat saman kirjan alku ja loppu.

Postelijooni tuo Muumeille kirjeen, jossa kerrotaan Pikku Myyn isosiskon Mymmelin palaavan Muumilaaksoon (Muumipeikko ja Pyrstötähti elokuvassahan Mymmeli jättää Myyn heille hoitoon). Mymmeli kuvataan kanssa aikamoisena kodinhengettärenä ja ihan päinvastaisena kuin Myy, joka tässä jaksossa alkaa näyttää jo keppostelevampaa puolta itsestään. Myy on nimittäin tehnyt postinkantajalle kuopan, johon tämä tietty putoaa. Mymmelin tullessa laaksoon hän kohtaa matkalla kaksi pikkuista vierasta, Tiuhdin ja Viuhdin. Heillä on painava matkalaukku mukana ja he ujoina ja arkoina miettivät, uskaltavatko he mennä Muumitaloon. Mymmelin lähdettyä he tulevat sinne perässä ja säikähtävät oikein kunnolla, kun ensimmäisenä tapaavat Poliisimestarin. Onneksi lempeä Muumimamma tulee paikalle ja kutsuu vieraat sisään. Poliisimestarin oli kysymässä Muumeilta onko Mymmeli siellä (johon tämä on selvästi pihkassa), mutta teki reissun turhaan.

Tiuhti ja Viuhti katselevat Muumitaloa
Muumiepeikko esittelee Tiuhdille ja Viuhdille vierashuoneen, jossa nämä pohtivat voiko Muumeihin luottaa? Tiuhdilla ja Viuhdilla on selvästi ollut pahoja kokemuksia erinnäisistä olennoista, kun he epäilevät Muumeja. Koska he eivät kilju ollenkaan, niin niistä voi pitääkkin. Muumipeikko menee pohtimaan tilannetta Nuuskamuikkusen kanssa ja Muikkunen toteaa vain heidän tulevan pohjoisesta, on sen verran erikoiset nimetkin. Ovatko Tiuhti ja Viuhti jopa pakolaisia? Ilta alkaa hämärtymään ja Muumit viettävät rauhaisaa koti-iltaa Nipsun ja Nuuskamuikkusen kanssa. He pohtivat tarvitsevatko vieraat rahaa? Vai ovatko he tuhopolttajia? Yhteiskunnan viholliset yksi ja kaksi? Ihanan villi mielikuvitus Muumeilla kun tuollaista kuvittelevat.

Minusta tuntuu, että he ovat pakolaisia
Mamman tuodessa iltateelle keksejä pihalla on jo pelottava yö alkamassa ja ahdistavaa tunnelmaa ilmassa. Ikkunat jyskyttää tuulessa, eikä Tiuhti ja Viuhtikaan enää saa unta, koska he aavistavat sen tulevan tänä yönä. Mörön. Muumit pelaavat korttia alakerrassa, kun Tiuhti ja Viuhti tulevat kertomaan Möröstä. Pappa ottaa ohjat käsiinsä: kaikille aseet käteen, vieraita on suojeltava. Aseina on tietysti Muumipapan tussari, paistinpannu, puunuija ja lattiaharja.

Korttia
Papalla on tussari
 Mörköä odotellaan keskiyöhön asti, kunnes Nipsu päättää lähtiä kotia nukkumaan ja silloin se tulee. Ensin näkyy vain rivi alahampaita ja yhtäkkiä se karmiva lähikuva Mörön kasvoista kammottavan musiikin kanssa. Juuri tästä kuvasta itse sain traumoja ja kömmin makkarin sängyn alle kolmevuotiaana. Tämä on yksi animaatiohistorian pelottavimmista kohtauksista. Oikeasti! Nipsu palaa sisään ja muut menevät ulos Pappa etupäässä tussarilla Mörköä osoittaen. Mörkö vain istuu ja murisee. Pappa uhkailee häntä tussarilla ja numero yhdeksännen kohdalla hänenkin kätensä tärisee. En usko, että pappa on ikinä ampunut ketään tussarilla, sen verran epävakaana käsi tärisee. Mörkö kääntyy hitaasti pois jäädyttäen maan ja jättäen pienet askeleensa siihen.

Juuri tämä kuva! Hyi Saatana!
 Kaikista Muumijaksoista voin sanoa tämän olleen kaikista pelottavin. Mörkö on hahmona niin pelottava, mutta tietty samalla äärimmäisen mielenkiintoinen. Mörkö huutaakin vielä kähisevällä äänellä "Minä palaan!". Mörkö tulee esiin myös seuraavassa muumijaksossa, sekä talvijaksoissa, mutta talvijaksoissa hän ei ole yhtään niin pelottava kuin tässä ja seuraavassa. Nyt jäämme vaan miettimään, miksi Mörkö seuraa Tiuhtia ja Viuhtia.

Miten Mörkö ylipäätänsä mahtuu kuistille, sen takana on vielä pöytä ja tuolitkin. Eikö kuistin portaat ole jäässä, vaikka hän on niistä siihen noussut?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti