lauantai 5. maaliskuuta 2016

Käy Muumilaaksoon: Taikurin Hattu

Olen ollut viikon flunssassa ja mikäpä muu flunssaan paremmin tehoisi kuin vierailu Muumilaaksossa. Toinen jakso sarjassa Muumilaakson Tarinoita on nimeltään Taikurin Hattu. Se on suoraa jatkumoa aikaisemmalle jaksolle Ensimmäinen Kevät ja pohjautuu suoraan Taikurin Hattu kirjaan.

Nuuskamuikkunen on pystyttänyt telttansa joen rannalle. Muumipeikko, Niiskuneiti ja Pikku Myy etsivät häntä. Tytöt saa houkuteltua Muumipeikon rannalle ja Nipsu tulee sinne heidän seuraansa. Rannalla Niiskuneiti tippuu Muurahaisleijonan kuoppaan, mutta muut saavat hänet juuri ja juuri pelastettua. Nipsu on vastahakoinen menemään pelastamaan Niiskuneitiä, mutta kun Muumipeikko tyrkkää hänet sinne, niin Niiskuneiti yltää Nipsun häntään, kun Myy tulee vielä jatkumoksi.Vaikka Nipsu onkin vastahakoinen, niin kaikki kuitenkin auttaa toisiaan, kun on tosi paha paikka kyseessä. Aamuyöllä Nuuskamuikkunen herättää Muumipeikon ja he lähtevät etsimään Taikurin Hattua, jonka Nuuskamuikkunen on löytänyt hiekkasärkältä. Myy on  heitä salaa vakoilemassa. Hattu on muuttanut joen veden herkulliseksi vaapukkamehuksi. Aamupalalla Muumipeikko on todella väsynyt, mutta Myy juoruaa Muumipeikon olleen yllä valveilla. Muumipeikko lähtee tapaamaan Nuuskamuikkusta  ja taas Myy tulee salaa perässä. Muikkunen kertoo arvelevansa Hatun kuuluvan Taikurille. Muumipeikko vaan sanoo nähneensä unta lentävästä noidasta (mikä on hauska viittaus tuleviin jaksoihin). Muikkunen ja Muumi huijjaa Muurahaisleijonan Hattuun, jossa tämä muuttuu siiliksi. Myykin saapuu paikalle katsomaan mitä tapahtuu ja huomaa Hatun olevan taas kuvioissa. Pienellä vilkaisulla näemme avaruuteen, jossa Taikuri etsii hattuaan. Myy ja Muumipeikko piilottaa Hatun Muumitalon kellariin. Siellä Myy laittaa sinne langanpätkän, josta kasvaa  iso puu, joka kietoo koko Muumitalon ja sen asukit sisälleen. Lopulta Taikuri saapuu paikalle pelastamaan tilanteen.

Vesi Hatussa on muuttunut vaapukkamehuksi
 Muumipeikko jäi jo viimejaksossa kaipaamaan Taikurin hattua ja tässä toistetaan kaipaus pilviin, joita hattu muumeille loi. Muumipeikkoa ärsyttää se, kun Myy kulkee kokoajan hänen kintereillään. Muumi sanookin Nipsulle, että kadehtii Nuuskamuikkusta. Vaikka syy on "muuten vain" niin uskon Muumipeikon kadehtivan nimen omaan Nuuskamuikkusen tapaa olla yksin. Muumipeikko ja Nuuskamuikkunen ovat selvästi parhaita ystäviä ja sen myös huomaa heidän "kierosta" luonteestaan, kun he keksivät juonen Muurahaisleijonan muuttumiseen. Vaikka Muumipeikkoa ärsyttääkin Pikku Myyn tapa liittyä hänen ja Nuuskamuikkusen seuraan, niin hän siltikin uskaltaa luottaa Myyhyn, vaikkei olisi kannattanut, kun heti salaisuus paljastui koko perheelle.

Pikku Myy ei vielä oikein oma itsensä, sillä hänellä on pakottava tarve seurata Muumipeikkoa kaikessa mitä ikinä tämä tekeekin. Myy perustelee sen sillä että: "Pikku Myyltä ei salata hauskoja asioita." Myy oikein käskee Muikkusta ja Muumia herättämään hänet ensikerralla yöretkelle mukaan, selityksenään: "Herätätte, koska olen kiva!" Myyllä on kova tahto päästä Muumipeikon ja Nuuskamuikkusen väliin. Myy myös innostuu ihan kaikesta erikoisesta ja on aivan villinä, kun puu alkaa kasvaa Muumitalosta. Hän ei näe sitä katastrofina, toisinkuin Muumiperhe, vaan innostuksena.

Kasvi on vallannut Muumitalon
Nuuskamuikkusen tiivis suhde Muumipeikkoon tulee heti esiin, kun hän ei yövaellukselleen herättänyt muita. Muumipeikko on selvästi otettu siitä, heidän suhteensa on erityinen. Molemmat heistä on myös maanläheisiä, sillä he saavat helposti keskellä yötä nuotion syttymään. Muikkusen ulkomuoto tässä jaksossa kyllä minua vähän hämmentää, hänen kasvonsa ovat pyöreämmän oloiset ja hatun lierit pienemmät.

Muumipeikko on juuri piilottanut Hatun kellariin
Kun Myy kertoo Muumimammalla laittavansa Taikurin Hattuun langanpätkän, niin Mamma ei aluksi usko sitä, eikä pidä vaarallisena, mutta sitten kun puu alkaa kasvamaan Mamma hätääntyy totaalisesti. Ensitöikseen pitää kertoa Papalle ja toimia, kuten hän käskee. Kun kasvi koputtaa oveen Mamma hassusti sanoo: "Sisään, ovi ei ole lukossa." Pappa on aluksi ymmälään myös tilanteesta, mutta sanoo suojelevansa Mammaa alfauroksen lailla. Kun sahaa ei ole saatavina, kun kellariin ei pääse niin Pappa tokaisee miehekkäästi: "Takaisin luontoon sitten. Minä hoidan oksat käsin". Mamma koittaa nähdä puun kasvussa sen hyvätkin puolet, eipähän ainakaan tarvi hakea polttopuita. Kasvin tehtyä vielä herkullisia hedelmiä Mamma ihastuu niihin. Pappa ei puusta innostu, vaan harmittelee kun ei saa aamiaista. Niiskuneitikin vilahtaa pikaisesti tämän jakson loppupuolella. Hän pelkää Muumipeikonkin olevan Muumitalossa ja huokaisee helpotuksesta nähdessään hänet ulkona. Niiskuneiti on vielä niin viattoman rakastunut muumipeikkoon.

Muurahaisleijona
Tässä jaksossa esiintyy ensimmäistä ja viimeistä kertaa inhottava Muurahaisleijona. Ite pelkäsin sitäkin vähän lapsena. Muurahaisleijonan kuoppa vaihtaa kokoaan eri perspektiivistä katsottuna ja siiliksi muututtuaan senkin koko vaihtelee kuvan mukaan. Mystinen Muurahaisleijona. Taikurikin tekee myös ensi-esiintymisensä tässä jaksossa hattuaan etsien. Taikuri on vähän pelottavan näköinen hahmo, mutta on todella kaunis näky, kun hän kiertää avaruudessa pantterinsa selässä. Lopulta kun hän seisoo kaljuna Muumitalon ulkopuolella pantterin vieressä hänen olemuksensa on pelottava ja jopa uhkaava. Taikurilla on sumeat silmänreunat, joka luo häneen mystisyyttä ja hän on ainakin kaksi kertaa Muumien korkuinen. Taikominen käy häneltä helposti, sillä hän saa puun tuhottua hetkessä. Tulevissa jaksoissa näytetään vielä lisää Taikurin upeita taikomiskykyjä.

"Herra Taikuri, teillä on aikamoinen hattu" -Muumipappa

2 kommenttia:

  1. Tämähän on myös ainoa jakso jossa Taikurin pantteri puhuu.

    VastaaPoista
  2. Itse en lue enkä katso muumeja, mutta oli kiva lukea toi sun postaus. Olen muuten eka kertaa sun blogissa ja liityin lukijaksikin. Ois niin kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujallekkin.

    VastaaPoista