sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Dumbo ja Samu Sirkan Joulu

Videokatsaukseen päätyi eilen Tampereen Peräkonttikirppikseltä mukaanani napattu vanha punakantinen Dumbo, sekä joulutunnelmointiin kaapista kaivamani Samu Sirkan joulutervehdys. Kumpaakan en ollut kattonut pitkään aikaan.

Dumbo elokuvan olen nähnyt 1990-luvun alussa ekan kerran, kun se kolmoskanavalta meille aikoinaan nauhoitettiin. Vidolla tämä oli tekstityksillä, mutta koska elokuva on niin lapsiystävällinen, niin osasin elokuvan hyvin ulkoa jo ennen kuin osasin edes lukea tekstejä. Noin vuosi sitten hankin Dumbon itselleni dvdeelle ja kuulin ensimmäisen kerran tämän suomiversion. Se on todella hyvä, muta koska Dumbon olen tottunut katsomaan siltä nauhotetulta vhs-kasetilta, niin siksi alkuperäiseen olen tottunut.
Ostin tämän punakantisen Dumbon ihan vain keräilymielessä, sillä nämä punakantiset videot ovat ihan Disneyn enismmäisiä, mitä suomeen on aikoinaan tuotu. Toivon että tässä olisi erikoisia mainoksia tai jotain muuta klassista. Kannessa ei lue lainkaan onko elokuva suomeksi vai englanniksi, mutta tiesin kyllä, että suomidubbi tähän on tehty vasta paljon myöhemmin. Videon takakannsessa lukee tuotantovuoden olevan 1985, mutta tämä kasetti on kyllä julkaistu siinä 1990-luvun taitteessa, sillä mainoksissa on Pieni Merenneito. Heti alussa on tämä vaaleansininen tausta, josta sininen Mikkipää tuo varoitustekstit esiin. Sitten tulee tämä legendaarinen Mikki Hiiri Noidan oppipoikana logo ja alkaa ensimmäinen mainos Pienestä Merenneidosta. En tätä kyseistä traileria ole ikinä nähnyt. Traileri alkaa varjoisalla still-kuvalla, missä Ariel istuu kiven päällä. Trailerissa nähdään pätkiä elokuvasta, monipuolisia, värikkäitä, nopeita leikkauksia, pelottavuutta ja iloa. Hyvimn Pientä Merenneitoa kuvaava traileri. Tämän jälkeen tulee taas sama kimaratraileri, jo siihen menneistå Disneyn julkaisuista eli Kaunotar ja Kulkuri, Dumbo, Aku- Hessu- Mikki- Pluto -lyhytelokuvakokoelmat, Ankronikka, Nalle Puhin uudet seikkailut ja Mikki Hiiren Jouluaatto.
Itse elokuva on samanlainen mitä muistin, paitsi tekstityksessä on ysk iero meidän tuntemaamme Dumboo. Ukko-Pekka juna on nimittäin käännetty Virma Veturiksi.
Samu Sirkan Joulu kasetin luulisi olevan sisällöltään samanlainen, kuin jouluaattona näkevämme versio, mutta näissä on yhteistä vaan jouluteema ja samanlaiset raamit. Video on mainoksista päätellen julkaistu siinä 90-luvun puolivälissä, mainoksissa on välitekstien taustalla vaaleanpuaninen raita ja alun mainoksiin on laitettu vain jouluelokuvia. Muppettien joulu, Nalle Puhin joulu ja Mikki Hiiren jouluaatto. Itse ohjelma alkaa joulukoristeiden esittelyllä ja Fantasian Pähkinänsärkijä baletilla. Samu Sirkka juontaa koko ohjelman tietysti suomeksi. Samun vetämän ohjelman taustat ovat samat kuin aattona tulevassa tervehdyksessä, mutta lyhärit ovat erit. Ensimmäisenä on lyhytelokuva kera Tikun, Takun ja Aku Ankan ja kuinka he taistelevat toisia vastaan joulukoristein. Muita lyhytelokua on Hessu Suksilla lyhennettynä ja Mikin hyvä teko vanhemmalla dubbauksella (Walt DIsneyn joulusuosikit videolla vuodelta 2000 on uudenpi dubbaus). Samu esittelee myös tuttuun tapaan joulukortteja eri Disney elokuvista ja nämä ovat vain satunnaisia kohtauksia erinnäisistä elokuvista. Itse oikeassa ohjelmassa ainoana on sama pätkä Peter Panista, missä hän opettaa Leenan ja pojat lentämään. Muut pätkät ovat Lumikin ja kääpiöiden tanssi, Tuhkimon punaisen juhlamekonvalmistuslaulu ja Pinokkion teatteriesitys. Lopussa Samu Sirkka tietysti laulaa laulunsa Tähti toiveen toteuttaa.
Tässä kokonaisuudessa ei ole samoja lyhäreitä, mitä itse aina Samu Sirkan joulutervehdykseltä odotan kuten Aattoilta, Yö ennen joulua, Small one lyhärin loppu ja Akun lahjanpakkaustaidot. Yhteistä onkn vain muutama kohta. Tämä kokonaisuus on ihan kiva tunnelman kohottaja, mutta ei valitettavasti noitten arkisten postikorttien takia saa minua niin joulu/talvimielelle, mitä odottaisin.

3 kommenttia:

 1. Dumbo on ihana elokuva joskin vähän haikea. <3
  Samu Sirkan kasetin sisältö kuulostaa samalta joka mulla oli ja on lapsuudenkodissa edelleen vhs.lle tv.stä nauhoitettu 80-luvulla esitetty Samu Sirkan joulutervehdys.

  VastaaPoista
 2. Hyvä pointti, tuota en ole ajatellutkaan, kuinka paljon Samu Sirkan joulu ohjelman sisältö onkaan muuttunut vuosien varrella. Omaan attoperinteeseeni se tuli vasta vuonna 1998 ja jo silloin siinä panostettiin enemmän joululyhäreihin, kuin näihin klassijoista tehtyihin postikortteihin. 80-luvulla niitä taisi olla enemmän. Olenn jostain lukenut että Jari Sillanpää vetää yleensä joulukiertueillaan Bella notte laulun Kaunottaresta ja kulkurista, koska hän muistaa että sitä esitettiin aikoinan aina Samu Sirkan joulutervehdyksessä ja siksi siitä tuli hänelle tärkeä kappale.

  VastaaPoista
 3. Mun aattoillan perinteisiin on kuulunut lapsesta lähtein Samu Sirkan joulutervehdys tv.stä. <3

  VastaaPoista